Izvor:Antena M

Biserko: Srbija pokušava da ostvari dominaciju na ZB, preko Abazovića nastaviće da insistira na Otvorenom Balkanu i “Temeljnom” ugovoru

Odnosi Srbije i Crne Gore su već duže vrijeme na ledu, i naravno da je važno da se ti odnosi normalizuju, poručila je za Antenu M predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, Sonja Biserko, komentarišući posjetu premijera Dritana Abazovića Srbiji.

„Ne samo Srbija i Crna Gora, nego i Srbija i cijeli region s obzirom na to da su svi odnosi sa susjedima na najnižoj tački u posljednjih nekoliko godina“.

Bitno je, kaže Biserko, posebno naglasiti da je tokom posjete Abazovića Beogradu, pored svih ostalih tema koje su pomenute i koje su važne za bilaterlalne odnose, Srbija najviše insistirala na Temeljnom sporazumu sa SPC i na Otvorenom Balkanu.

„To su očigledno dva prioriteta koja su na dnevnom redu i u tom smislu ta posjeta nije dala razultate koje su ovdje možda očekivali. Prije svega jer u Crnoj Gori postoji ozbiljna opozicija i što se tiče Otvorenog Balkana i što se tiče Temeljnog ugovora. To je još uvijek na dugom štapu i Srbija će sigurno na tome insistirati i dalje preko premijera Abazovića“, kaže Biserko.

Kako dodaje, pominjane su i druge teme koje su važne za međusobne odnose, kao što je platni promet, nesmetano putovanje crnogorskih poslanika koji su, kako dodaje, glasali za rezoluciju o Srebrenici i koji će, navodno, ubuduće moći putovati bez smetnje.

Tu je i pitanje izručenja Svetozara Marovića, koje, međutim, “još nije riješeno, još uvijek je na stolu”.

„Ovo jeste neki početak, a da li će to stvarno i biti otopljavanje odnosa Srbije i Crne Gore teško je u ovom momentu nešto o tome značajnije reći s obzirom na sve sumnje koje postoje na crnogorskoj strani“.

Na pitanje smatra li da će teme koje su tamo pokrenute biti rješavane, ili je to bila samo „predstava za javnost“, Biserko kaže:

„To u svakom slučaju jeste markiranje problema koji u stvarnosti postoje. Fokus je na Open Balkanu i Temeljnom ugovoru. Srbija, međutim, pokušava na neki način, pogotovo poslije Samita EU i Zapadnog Balkana prošle nedjelje, koji nije dao neke značajnije rezultate, jer nema izgleda da Srbija nastav pregovore sa Komisijom, da na ZB ostvari neku dominaciju, i to ide prije svega preko OB. A SPC jeste u funkciji ostvarivanja nekih prioriteta posebno u Crnoj Gori i RS”.

Na djelu je, kako zaključuje, srpski svet koji očekuje neke okolnosti koje bi pogodovale realizaciji toga projekta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Mijović poručio Abazoviću i Adžiću: Ne igrajte se sa...

Mijović je pozvao peremijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da bez odlaganja puste na slobodu...

FBI: Vođa poligamne sekte imao je 20 žena, neke...

Samuel Rappylee Bateman tvrdio je da je Božja volja da se upušta u seksualne odnose sa svojim...

Vlahović: Neophodno utvrditi što se desilo Kneževiću, ne zadržavati...

"Bez toga, bilo kakve osude su neozbiljne i neprihvatljive. ⁦‪Policija‬⁩ ne smije da zadržava građane sa Cetinja...

Skupština Srbije- „Trči, Orliću, trči“: Lazović imitirao u skupštini,...

Opozicija izglasala: Ako im nije dozvoljeno da govore dok sjede, onda će da stoje i ćute, a...

Gardaševiću određeno zadržavanje do 72 sata zbog napada na...

Kako je saopšteno iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici formiran je krivični predmet protiv osumnjičenog I.G., zbog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare