test

Blagojević: Završen program SD-a, osnovati Garantni fond za preduzetnice

Standard

02/08/2020

13:27

Završen je izborni program Socijaldemokrata Crne Gore koji je najvećim dijelom fokusiran na ekonomska pitanja i standard građanki i građana. Programom je predloženo osnivanje Garantnog fonda za žene preduzetnice, kao i pokrivanje dijela kamatnih stopa od strane resornih organa državne uprave ili jedinica lokalne samouprave u kreditima za razvoj zanatskih porodičnih biznisa, saopštila je članica Predsjedništva SD-a i kandidatkinja na listi „Socijaldemokrate - Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO“, Marija Blagojević.

Ona je navela da su se Socijaldemokrate pozicionirale kao partija drugačije političke kulture, koja umjesto kritike tuđih, nudi sopstvena rješenja i preuzima odgovornost za mnoge razvojne, odnosno reformske procese u Crnoj Gori.

“Pa smo tako u proteklom četvorogodišnjem periodu predano radili u prosvjeti, zdravstvu, životnoj sredini, socijalnoj zaštiti, kulturi, lokalnoj upravi i brojnim drugim oblastima, dok su se mnogi drugi bavili demagogijom i populizmom”, rekla je Blagojević.

Ona je istakla da izborni program Socijaldemokrata potvrđuje ideološku orjentaciju partije moderne ljevice.

“Najvećim dijelom je fokusiran na ekonomska pitanja u okviru kojih smo se posebno bavili pravednom poreskom politikom, ravnomjernim regionalnim razvojem, poljoprivredom i drvopreradom, podrsticajima za mikro, mali i srednji biznis, energetikom i turizmom. Obuhvaćeni su i obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, te zelena politika, kao nešto što je dugoročno važno pitanje”, istakla je Blagojević.

Kako je kazala, Socijaldemokrate su se u programu bavile i marginalizovanim društvenim grupama, ali i mladima kao najvećim resursom našeg društva, dok se jedan dio programa odnosi na spoljnu politiku i regionalnu saradnju.

“Kao civilizovani, pristojni i prije svega realni ljudi, znamo da su naši građani siti krupnih riječi i ispraznih floksula, i da zahtijevaju konkretno djelovanje od kojeg će obezbijediti egzistenciju za sebe i porodicu. Upravo su svima nama ekonomska pitanja, poveznica, zato što sve građanke i građani Crne Gore bilo kojoj društvenoj grupi pripadali žele da žive pristojno i udobno od svog rada”, naglasila je ona.

Ona naglašava da SD ima i kredibilitet da govori o ovim takozvanim “običnim” temama” zato što smo u prethodne četiri godine pokazali da predlažemo konkretna rješenja i da smo vrijedno radili i postizali konkretne rezultate u oblastima za koje smo bili zaduženi“.

Porodični biznis je nešto što treba biti izvor nove vrijednosti, kazala je Blagojević, s obzirom na to da veliki broj firmi u Crnoj Gori posluje upravo na način da su članovi porodice uključeni u njih, posebno ako govorimo o firmama koje se bave turizmom, zatim one koje se nalaze na sjeveru i bave se poljoprivredom i turizmom.

Ono za šta će se Socijaldemokrate zalagati u narednom peroidu, kako je istakla, jeste pokrivanje dijela kamatnih stopa od strane resornih organa državne uprave ili jedinica lokalne samouprave u kreditima za razvoj zanatskih porodičnih biznisa.

Prema njenim riječima veoma važna tema koja se tiče velikog broja ljudi u Crnoj Gori kada govorimo o više od 50 odsto stanovištva, jesu žene i žensko preduzetništvo.

“Znamo da je osnovni izazov sa kojim se žene preduzetnice u Crnoj Gori suočavaju nedostatak kolaterala kada žele da pokrenu svoj biznis, zbog toga što najveći dio imovine nije u vlasništvu žena. Ono što mi predlažemo i za šta ćemo se zalagati u narednom periodu jeste da se osnuje Garantni fond kako bi se obezbijedio kolateral za biznis planove žena preduzetnica koji se budu pokazali kao najadekvatniji”, kazala je Blagojević.

Izvor (naslovna fotografija):

Marija Blagojević

Ostavite komentar

Komentari (0)