Blagojević: Završen program SD-a, osnovati Garantni fond za preduzetnice

Završen je izborni program Socijaldemokrata Crne Gore koji je najvećim dijelom fokusiran na ekonomska pitanja i standard građanki i građana. Programom je predloženo osnivanje Garantnog fonda za žene preduzetnice, kao i pokrivanje dijela kamatnih stopa od strane resornih organa državne uprave ili jedinica lokalne samouprave u kreditima za razvoj zanatskih porodičnih biznisa, saopštila je članica Predsjedništva SD-a i kandidatkinja na listi „Socijaldemokrate - Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO“, Marija Blagojević.

Ona je navela da su se Socijaldemokrate pozicionirale kao partija drugačije političke kulture, koja umjesto kritike tuđih, nudi sopstvena rješenja i preuzima odgovornost za mnoge razvojne, odnosno reformske procese u Crnoj Gori.

“Pa smo tako u proteklom četvorogodišnjem periodu predano radili u prosvjeti, zdravstvu, životnoj sredini, socijalnoj zaštiti, kulturi, lokalnoj upravi i brojnim drugim oblastima, dok su se mnogi drugi bavili demagogijom i populizmom”, rekla je Blagojević.

Ona je istakla da izborni program Socijaldemokrata potvrđuje ideološku orjentaciju partije moderne ljevice.

“Najvećim dijelom je fokusiran na ekonomska pitanja u okviru kojih smo se posebno bavili pravednom poreskom politikom, ravnomjernim regionalnim razvojem, poljoprivredom i drvopreradom, podrsticajima za mikro, mali i srednji biznis, energetikom i turizmom. Obuhvaćeni su i obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, te zelena politika, kao nešto što je dugoročno važno pitanje”, istakla je Blagojević.

Kako je kazala, Socijaldemokrate su se u programu bavile i marginalizovanim društvenim grupama, ali i mladima kao najvećim resursom našeg društva, dok se jedan dio programa odnosi na spoljnu politiku i regionalnu saradnju.

“Kao civilizovani, pristojni i prije svega realni ljudi, znamo da su naši građani siti krupnih riječi i ispraznih floksula, i da zahtijevaju konkretno djelovanje od kojeg će obezbijediti egzistenciju za sebe i porodicu. Upravo su svima nama ekonomska pitanja, poveznica, zato što sve građanke i građani Crne Gore bilo kojoj društvenoj grupi pripadali žele da žive pristojno i udobno od svog rada”, naglasila je ona.

Ona naglašava da SD ima i kredibilitet da govori o ovim takozvanim “običnim” temama” zato što smo u prethodne četiri godine pokazali da predlažemo konkretna rješenja i da smo vrijedno radili i postizali konkretne rezultate u oblastima za koje smo bili zaduženi“.

Porodični biznis je nešto što treba biti izvor nove vrijednosti, kazala je Blagojević, s obzirom na to da veliki broj firmi u Crnoj Gori posluje upravo na način da su članovi porodice uključeni u njih, posebno ako govorimo o firmama koje se bave turizmom, zatim one koje se nalaze na sjeveru i bave se poljoprivredom i turizmom.

Ono za šta će se Socijaldemokrate zalagati u narednom peroidu, kako je istakla, jeste pokrivanje dijela kamatnih stopa od strane resornih organa državne uprave ili jedinica lokalne samouprave u kreditima za razvoj zanatskih porodičnih biznisa.

Prema njenim riječima veoma važna tema koja se tiče velikog broja ljudi u Crnoj Gori kada govorimo o više od 50 odsto stanovištva, jesu žene i žensko preduzetništvo.

“Znamo da je osnovni izazov sa kojim se žene preduzetnice u Crnoj Gori suočavaju nedostatak kolaterala kada žele da pokrenu svoj biznis, zbog toga što najveći dio imovine nije u vlasništvu žena. Ono što mi predlažemo i za šta ćemo se zalagati u narednom periodu jeste da se osnuje Garantni fond kako bi se obezbijedio kolateral za biznis planove žena preduzetnica koji se budu pokazali kao najadekvatniji”, kazala je Blagojević.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Milošević: Ima stvari na kojima treba poraditi da bi...

„Još eventualno jednog ili dva igrača možemo očekivati“, kazao je sportski direktor Zvezdan...

Osumnjičenom za podmetanje požara pritvor do 30 dana

Podgorička policija identifikovala je i uhapsila Jankovića nedugo nakon izbijanja požara kod mosta...

Sastanak predstavnika MUP-a Crne Gore i OSCE-ODIHR

Kako su naveli iz MUP-a Crne Gore razgovarano je o nadležnostima MUP-a Crne Gore u implementaciji izbornih zakona.

Uzbuna u Barseloni, Mesijev otac stigao u Milano

Mnogi su ipak mišljenja da od toga nema ništa, no čini se da...

(VIDEO) Ovako izgleda brod Budva nakon udara

Brod “Budva” kompanije “Barska plovidba” oštećen je nakon što je u njega udario, u luci Harkort, u...

NAJČITANIJE

ONI SU U KRVI DO KOLJENA I TU NEMA...

Dva naselja po kojima su dobila imena dva najveća mafijaška klana u Crnoj Gori koji su svoje...

Španski biro Interpola još nije odgovorio na upit o...

Prema nezvaničnim informacijama, ovom Podgoričaninu, koji je blizak škaljaskoj kriminalnoj organizaciji, prije nekoliko dana se izgubio svaki...

Sanel Musić (21) ubijen u pucnjavi u Kvinsu, Elvis...

Prema izvorima iz policije, Musić je sjedio na mjestu vozača, a Lješnjanin stajao ispred vozila na uglu...

POSLOVNE VEZE: Dok farba Crnogorce, Mandić će da kreči...

U srpskim političkim krugovima se uveliko govori o svemoćnom Aleksandru Karlovčanu, visokom funkcioneru Srpske napredne stranke, čovjeku od...

Micev za Standard: Na more se može od ponedjeljka,...

Međutim kako je istakao i krajem naredne nedjelje biće promjenljivo vrijeme. Sjeverni vjetar obilježiće...

Komentari

avatar