Bogdanović: Zahtijevam od Adžića podatke o zloupotrebama pri promjeni prebivališta u susret lokalnim izborima

Šef Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović, podnio je zahtjev ministru u tehničkom mandatu, Filipu Adžiću, za dostavljanje podataka i obavještenja saglasno članu 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Bogdanović od Adžića traži sljedeće podatke: 

” Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u Budvi, Baru, Kolašinu, Pljevljima, Plužinama, Bijelom Polju, Podgorici, Rožajama, Tivtu, Šavniku i Žabljaku?”, zatražio je podatak Bogdanović. 

Dostavljeni odgovor, za svaku od gore navedenih jedinica lokalne samouprave treba da sadrži sljedeće podatke:

“Ime i prezime lica koje je u navedenom periodu izvršilo promjenu prebivališta; Naziv opštine u kojoj je lice izvršilo odjavu prebivališta, adresu stanovanja sa koje je odjavljeno prebivalište i datum odjave prebivališta; Naziv opštine u kojoj je lice prijavilo prebivalište, sa adresom prijavljenog prebivališta i datum prijavljenog prebivališta; Da li je, i ako jeste na kojem biračkom mjestu je to lice u opštini prijavljenog prebivališta upisano u birački spisak?”, navodi Bogdanović. 

Naznačeni podaci ne odnose se, dodaje, na lica koja do 23.09.2022. godine neće imati navršenih 18 godina života.

“Odredbama člana 2 stav 2 Zakona o registrima prebivališta i boravišta (,, Sl.list CG“, br 46/15) propisano je: prebivalište je mjesto na teritoriji Crne Gore u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti i sa kojima ima trajnu povezanost. Takođe izražavam uvjerenje, da ćete preuzeti sve što je neophodno je da nas obavijestite da li su MUP i Uprava policije preduzimali mjere na utvrđivanju činjenica da li su se prijavljena lica nastanila na prijavljenim adresama prebivališta u gore navedenim opštinama i Glavnom gradu Podgorica, saglasno gore citiranim odredbama Zakona o registrima prebivališta i boravišta”, navodi Bogdanović. 

Ukoliko to ne bi bio slučaj, dodaje, više nego jasno da bi promjena opštine prebivališta nekog od tih lica, bila u funkciji protivpravnog ostvarivanja biračkog prava na predstojećim lokalnim izborima.

“Imajući u vidu da već teče postupak sprovođenja izbornih radnji za izbor odbornika u Skupštinama gore navedenih jedinica lokalne samouprave koji će se održati 23. oktobra 2022. godine, očekujemo da će te nam tražene podatke dostaviti “odamh””, zaključio je Bogdanović. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Osmani: Nadam se da će biti sankcija protiv Srbije...

Ambasador Hovenijer je, kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednice Osmani, još jednom izrazio iskreno saučešće zbog...

Sjutra sunčano uz malu oblačnost, do 30 stepeni

Na jugu, sunčano uz povremeno malu do umjerenu oblačnost. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni....

Šole razgovarao sa Vučićem, pozvao na povratak dijalogu

"Sa Aleksandrom Vučićem razgovarao sam o značaju momentalne deeskalacije na sjeveru Kosova i izbjegavanju akcija koje mogu...

Manojlović: Željezara apsolutno spremna da počne sa proizvodnjom, postoji...

Čeka se, kako kaže saglasnost Vlade da EPCG uplati Željezari 6,5 miliona eura koje su neophodne za...

KFOR: Kosovska policija reagovala u skladu sa zakonskim ovlašćenjima

„Trupe Kfora su bile prisutne u tom području, pažljivo pratile situaciju i bile spremne da reaguju ako...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare