Izvor:RTCG

Brine uticaj protivnika NATO članstva

Crna Gora je za četiri godine od učlanjenja u NATO ostvarila političku stabilnost i sigurnost, ocjenjuju sagovornici Dnevnika TVCG. Brine ih, međutim, rast uticaja protivnika NATO članstva, kako na unutrašnjem, tako i međunarodnom planu. I baš zbog toga poručuju da je dobro što se Crna Gora opredijelila da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti.

Činom predaje Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih američkih država, depozitaru tog sporazuma. 5. juna 2017. godine, Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a. Dva dana kasnije u Briselu, ispred sjedišta NATO-a zaviorila se crnogorska zastava.

Sagovornici Dnevnika saglasni su da je članstvom u alijansi Crna Gora ispunila jedan od od najvažnijih vanjskoopolitičkih prioriteta i trajno osigurala mjesto u evroatlantskoj porodici država.

A četiri godine nakon, ostvareni su, kažu, brojni benefiti.

“Govorimo tu negdje o političkoj stabilnosti i bezbjednosnim rezultatima odnosno rezultatima u oblasti bezbjednosti i odbrane i ono što je ne manje bitno je medjunarona reputacija i prestiž. Postigli smo tu interoperativnost odnosno standarde oružanih nato snaga što je bilo važno negdje za povećanje profesionalizacije i operacionalizacije naših vojnih struktura”, smatra Nikoleta Đukanović sa Univerziteta Donja Gorica.

Članstvo Crne Gore u NATO pozitivno je uticalo i na bezbjednost u regionu.

“Pristupanje Crne Gore savezu je bila sjajna poruka za regiju, poruka o konsolidiciji političkih odnosa u regiji i jačanju avroatlantizma u balkanskim zemljama”, smatra Davor Đenero, analitičar iz Hrvatske .

Ipak, ono što zabrinjava naše sagovornike je da ne jenjava uticaj protivnika članstva u sjeveroatlanskom savezu kako na domaćoj tako i na medjunarodnoj sceni.

“Pritisak Rusije nakon pristupanja NATO je narastao, nažalost to se poklopilo sa razdobljem sa kojim SAD nijesu vodile atlantističku politiku, pa je potpora Crne Gore u formatu koji se očekivao na neki način izostala. Ali mislim na pritiske koji su dolazili iz Srbije, a mislim i na onaj kontekst koji se počeo događati nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora”, ocjenjuje Đenero.

“Balkan je uvijek bio i danas je ne mogu reći mjesto sa dosta otvorenih pitanja ali nekih pitanja koje ne bi trebalo zanemariti i u tom kontekstu je za Crnu Goru tim prije ne mogu reći bolje ali svakako svrsishodnije i spoljno politički mnogo bolje biti dio tog kolektivnog sistema bezbjednosti”, navodi Đukanović.

Pored rezultata na planu stabilnosti i bezbjednosti, ulaskom u NATO poraslo je povjerenje turista i investitora iz država članica u Crnu Goru.

Samo prve godine članstva investicije iz zemalja Alijanse porasle su 64 odsto, dok je broj noćenja bio skoro dvostruko veći. Na trpezi članica NATO-a našli su se i neki crnogorski proizvodi.

Međutim, zbog korona krize, kako zaključuju naši sagovornici, danas je kažu, teško izmjeriti ukupan doprinos članstva crnogorskoj ekonomiji u prethodne četiri godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare