Izvor:Antena M

Burzan: Vučić i Rusija podržavaju bunt u Crnoj Gori

„Činjenica da srpski državni vrh, zajedno sa medijima kojima upravlja predsjednik Srbije, sa domaćim „radnim snagama“ i medijima koji su takodje plaćeni iz Srbiji, podižu tenzije ne bi li u Crnoj Gori podigli bunu i destruirali izborni proces“, rekao je univerzitetski profesor, političar i diplomata, Dragiša Burzan u večerašnjoj Živoj istini.

„To bi negativno uticalo na imidž Crne Gore u inostranstvu i otežalo situaciju sa krajnjim ciljem – da snage koje podržava državni vrh Srbije preuzme vlast na jedini način – bunom i silom. Partije koje prima Vučić, što direktno ukazuje na njega kao organizatora, nemaju šanse na izborima čak ni ujedinjene. Crna Gora to glasati neće. Vučić će to neštedimice koristiti u kampanji, ali to nije strateški plan. Strateški plan je projektovati njima vjerne snage kroz populizam i osigurati bavljenje Crnom Gorom kroz podjele“, rekao je Burzan koji je, na pitanja autora emisije Darka Šukovića, govorio i o uticaju Rusije na aktuelne dogadjaje u Crnoj Gori.

„U pozadini stoji velika Rusija koja je u posljednje vrijeme izašla sa mjesta inostranih poslova i iskazala stvari koje se ne govore u diplomatskoj praksi. Pritisak na Crnu Goru je zaista veliki i državni vrh je to prepoznao. Sve to neće uroditi plodom i mislim da će se izbori u Crnoj Gori dogoditi i da će gradjani podržati svojim glasom ko će činiti sljedeću vlast. Cilj Rusije koja podržava Crkvu je sasvim jasan. Ona tradicionalno želil da se isturi na ovom prostoru da bi došla do baze na mediteranu, a Crna Gora da dodje u poziciju neke nove vlasti . To bi bio zgoditak koji bi pozdravila bez rezerve“, rekao je Burzan.

Govoreći o odnosu Evropske unije prema dogadjajima u Crnoj Gori, Burzan je rekao da je „najveći strah Evrope od Balkana je da „ovdje opet nešto ne„zaigra“.

„Oni razumiju da Srbija ima veliki kapacitet da napravi velika pomjeranja. I u dobrom i u lošem pravcu. Oni se fokusiraju na odnos Srbije i Kosova, a sve ostalo su manje važne stvari. Crna Gora sa evropskim senzibilitetom, koja je dobra sa svim susjedima – takva zemlja im neće napraviti problem i trudićete se da što manje intervenišete u tom smjeru. Problem može da bude neko ko je jednom već to napravio“, rekao je Burzan.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

MA prvo treba da otvori linije ka Frankfurtu i...

- Sa pozicije struke odluka o zabrani letova je nonsens. Da se radi samo o struci i...

Nekoliko istina o četničkim lažima

Prosto, neće moći! Narodni heroj Koča Popović obezbijedio se od onih koji bi da, novočetnički, skrnave partizanske grobove. Španski...

Završen konkurs: Bez novinara u Savjetu RTV Podgorica

Kako saznaje Dan, za članove savjeta buduće gradske televizije dokumentaciju su predali između ostalih Velizar Srdanović, profesor, Biljana Krivokapić,...

Skoro 400 klijenata Atlas i IBM banke nema pravo...

U FZD-u navode da su klijenti IBM podnijeli Upravnom sudu četiri tužbe na rješenja o isključenju prava...

Perović: Ne vjerujem u postojanje plave torbe

Gostujući u emisiji Načisto, a uoči današnjeg sastanka na koji je pozvao svih 39 potpisnika Sporazuma za...

NAJČITANIJE

Mugoša: Predložićemo novo popuštanje mjera, od sjutra bez maski?

Kako je kazao u izjavi za Novu M, više od 28 dana u Crnoj Gori nema novih...

Detalji napada u ZIKS-u: Paović i Zurovac opkolili policajca...

Utvrđeni su identiteti trojice učesnika, a ispituje se da li je neko od zatvorskih policajaca napravio propust...

Zoran Mugoša tvrdi da nije u bjekstvu niti da...

Ovim putem ću predočiti javnosti nekoliko laži koje su iznijeli Podgorička policija, kao i njen šef napresu...

Snimio sopstvenu likvidaciju: Ovo su posljednje riječi ubijenog Baranina

Kako prenose mediji, on je likvidiran u elitnom dijelu Marbelje, i to dok je prelazio preko pješačkog...

Perović: Ne vjerujem u postojanje plave torbe

Gostujući u emisiji Načisto, a uoči današnjeg sastanka na koji je pozvao svih 39 potpisnika Sporazuma za...

Komentari

avatar