test

Podaci CeMI-ja i CDT-a: Socijaldemokratska partija osvojila 375 glasova, ostaje ispod cenzusa

Standard

08/07/2023

13:45

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) dobila je 375 glasova na ponovljenom glasanju na Cetinju. Za prelazak cenzusa i ulazak u crnogorski parlament toj listi falilo je 56 glasova.





Za koaliciju Demokratske partije socijalista – Socijaldemokrata, Demokratske unija Albanacija i Liberalne partije glasao je 51 građanin, Pokret Evropa sad osvojio je 16 glasova, za Građanski pokret URA i Demokrate glasala su tri građana, Hrvatska građanska incijativa dobila je dva glasa, dok su lista Srđana Perića “Preokret” i lista Vladimira Leposavića “Pravda za sve” dobili po jedan glas – saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

“Ostale izborne liste nisu osvojile glasove”, naveli su iz ove nevladine organizacije na Twitteru.

Iste nezvanične rezultate navela je nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju.

Glasanje na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Lovćenski partizanski odred” se ponavljalo nakon što je Ustavni sud usvojio žalbu Socijaldemokratske partije (SDP) protiv rješenje Državne izborne komisije i naložio Izbornoj komisiji Prijestonice da ponovi izbore na tom biračkom mjestu.

Da bi prešli cenzus, SDP-u je trebalo 431 glas.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, do 20 sati glasalo je 67,57 odsto birača, odnosno od 672 upisana birača na ponovljenom glasanju izašlo je njih 454.

Do 19 sati glasalo je 431 birač, odsnosno 64,1 odsto, kazao je predsjednik Opštinske izborne komisije Marko Brnović

Saopštio je da se prvi rezultati očekuju oko 21:30-22 sata.

Do 18 sati glasalo je 382 birača, odsnosno 56.85 odsto.

On je Radio Cetinju rekao da glasanje protiče u najboljem redu i da nije bilo nepravilnosti.

Do 15 sati glasalo je 44,64 odsto, ili 300 birača.

Prema podacima Centra za monitoring (CeMI), do 13 sati glasalo je 37,50 odsto ili 252 birača.

“CDT prati glasanje na biračkom mjestu, i do sada nijesu uočene proceduralne nepravilnosti”, kazali su u CeMI-ju.

Do roka do kada se mogu predavati zahtjevi za glasanje putem pisma pristiglo je 13 zahtjeva i svi su odobreni od strane biračkog odbora.

Biralište u Osnovnoj školi „Lovćenski partizanski odred“ otvoreno je u sedam, a glasanje će trajati do 20 sati. Na tom glasačkom mjestu biračko pravo ostvaruju stanovnici Bogdanovog kraja, Ulice 4. proleterske i Crvenog krsta, kao i dijela Bulevara crnogorskih junaka.

Proces glasanja prate posmatrači Centra za monitorint (CeMI) koji su danas na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred.

Glasanje se ponavlja nakon što je Ustavni sud usvojio žalbu Socijaldemokratske partije (SDP) protiv rješenje Državne izborne komisije i naložio Izbornoj komisiji Prijestonice da ponovi izbore na tom biračkom mjestu.

SDP je žalbu podnio zbog, kako su kazali, nepoklapanja broja kontrolnih listića sa brojem birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali.

Na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred II je na parlamentarnim izborima 11. juna koalicija “Zajedno” osvojila je 125 glasova, SDP 122, a Pokret Evropa sad 49 glasova.

Koalicija “Hrabro se broji”, koju čine Demokrate i Građanski pokreta URA, osvojila je 40 glasova, Hrvatska građanska inicijativa osam, a Pokret Preokret i koalicija Za budućnost Crne Gore po četiri.

Socijalistička narodna partija i Albanska Alijansa osvojile su po dva glasa, lista “Mi možemo” jedan, dok je nevažećih listića bilo šest.

Ostavite komentar

Komentari (0)