test

Cetinje: U ponedjeljak nastavak konstitutivne sjednice, pregovori DPS-a i SDP-a još traju

Standard

11/02/2022

20:22

Pregovori Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) o formiranju vlasti na Cetinju još traju, a nastavak konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta zakazan je za ponedjeljak u 17 sati, saznaje portal Pobjeda.



Ova dva politička subjekta čeka dinamičan vikend jer se očekuje da postignu dogovor o izboru predsjednika Skupštine Prijestonice, ali i čovjeka koji će naredne četiri godine voditi grad.

Cetinjski Odbor SDP-a ponudio je DPS-u da kandidat za gradonačelnika Prijestonice bude ili nestranačka ličnost sa njihove liste, a DPS bi dobio mjesto predsjednika Skupštine Prijestonice, ili da u toku četvorogodišnjeg mandata organizuju rotaciju, tako što će u prvoj polovini gradonačelnik biti neko sa njihove liste, dok bi predstavnik DPS-a bio kandidat za gradonačelnika u drugoj polovini mandata.

Ranije je cetinjski DPS ponudio SDP-u poziciju šefa Skupštine Prijestonice i dva mjesta zamjenika gradonačelnika Prijestonice. U SDP-u su ovu ponudu okarakterisali nedostojnom.

U ponedjeljak, 14. februara je krajnji rok za konstituisanje Skupštine Prijestonice Cetinje.

Podsjećamo, u članu 39 Zakona o lokalnoj samoupravi je precizirano da predsjednik Crne Gore raspisuje nove izbore za skupštinu ukoliko se ne konstituiše u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Ukoliko Cetinje u ponedjeljak dobije novi parlament, predstavnici vlasti imaju rok od 30 dana da izaberu gradonačelnika.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Cetinje

Ostavite komentar

Komentari (0)