test

CHO: Neprihvatljiva netačna ocjena Tužilačkog savjeta

Standard

25/04/2024

20:57

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) izražava javni protest zbog jedne neprimjerene i neprihvatljive netačne ocjene Tužilačkog savjeta koja se nalazi u njihovom današnjem saopštenju.



“Citiramo: “TS je pozvao sve društvene činioce na poštovanje pretpostavke nevinosti, kao i na suzdržavanje od zahtjeva za privilegovanim položajem osumnjičenih lica, u bilo kom predmetu.” Za poštovanje prezumcije, tj. pretpostavke nevinosti pružamo, naravno, punu podršku. Smatramo da je ovakvo određenje TS bilo neophodno i vrlo korisno, a naročito kada su i VDT i SDT, kao i politički subjekti iz vladajuće koalicije, propustili priliku, tj. potpuno (namjerno) ignorisali narastajuće i orkestrirano stvaranje atmosfere progona i linča, žigosanja i targetiranja građana koji nisu ni osuđeni, pa čak ni optuženi, već se nalaze u pritvoru kao osumnjičeni – na način i u uslovima koji ozbiljno dovode u sumnju motive i razloge postupanja prema njima”, navode u saopštenju.

Prema njihovim riječima, medijska i politička hajka koja sve to prati je apsolutno zabrinjavajuća, pa je, kako ističu, stav TS – iako je mogao biti decidniji – ipak prva reakcija koja jasno konstatuje pomenute opasne i destruktivne trendove, a koje, sa očiglednom namjerom, promovišu mediji bliski domaćim i srpskim/ruskim vlastima, importovani novinari i kolumnisti, lica koja se pominju u SKY prepiskama i drugi ostrašćeni “eksperti” nekih regionalnih medijskih organizacija.

“CHO, dakle, jasno i nedvosmisleno, pozdravlja taj dio saopštenja TS. S druge strane, drugi dio citiranog teksta, koji govori o potrebi nekakvog “suzdržavanja od zahtjeva za privilegovanim položajem osumnjičenih lica” je apsolutno nekorektan i netačan, tj. Lažan”, ističu u saopštenju.

Kako dodaju, zbog toga CHO javno poziva ugledne pravnike iz TS, u čije znanje i iskustvo, kao i njihov profesionalni i moralni integritet, nimalo ne sumnjamo – da navedu, tj. da citiraju đe, od koga i kada su upućeni takvi (nepostojeći, dakle) zahtjevi da neki osumnjičeni imaju privilegovani status.

“Pošto je CHO jedina nevladina organizacija koja je svojim Otvorenim pismom prema SDT-u reagovala povodom posljednjih hapšenja, pa se taj dio saopštenja TS može odnositi samo na nas, očekujemo od uglednih pravnika iz TS da nam ukažu na rečenicu, sintagmu ili jednu jedinu riječ iz mašeg Otvorenog pisma koja se može shvatiti i/ili tumačiti kao “pozivanje na privilegovani status nekih osumnjičenih lica”. Toga tamo nema, pa sesamo može izmisliti”, dodaju u saopštenju.

Ukoliko, kako ističu, TS ne može da citira – jer to nije ni napisano, smatraju neophodnim i očekuju da uvaženi članovi TS crnogorskoj javnosti pojasne navedeni iskaz.

“U protivnom, imaćemo razloga da vjerujemo da su i oni podlegli atmosferi u kojoj treba prestrašiti, marginalizovati i onemogućiti slobodno, javno, odgovorno, demokratsko i civilizovano praćenje i reakcije na postupanje Tužilaštva u našoj zemlji. A to bi bilo nedopustivo i neprihvatljivo. U tom slučaju, kao slobodni građani, mogli bismo da javno razmišljamo o motivaciji za takve iskontruisane optužbe, koje će svakako poslužiti gorepomenutim subjektima za novi talas hajke na neistomišljenike”, zaključuju u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

CHO

Ostavite komentar

Komentari (0)