Crnogorski svijet je puno veći od Crne Gore

Piše: Erol Ramusović

Svako civilizovan se pita odakle tolika količina mržnje i fašisoidnih izjava od strane psihopatskih političkih karikatura poput ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Sav gnoj umne prljavštine iz mozgova koji kreiraju haos na Balkanu, može se osjetiti kroz usta ministra i predsjednika. Drugi sprski nacionalisti, poput mlađahnog gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića, ili promašenog sprskog lidera iz Crne Gore Milana Kneževića, samo pokušavaju zauzeti tron gdje čvrsto stoluju Dodik i Vulin.

Cijela je lista uvreda koje izlaze iz usta spomenutih balkanskih desničara. Dodik je Bošnjake, između ostalog, nazivao izmišljenim narodom i konvertitima, iskazujući time bijes što uopšte postoje. Sama činjenica što Dodik pokušava da negira Bošnjake, govori dovoljno da oni imaju svoju posebnost, kulturu, vjeru i jezik. Pošto se to ne poklapa sa njegovim umobolnim vizijama “svi Srbi u jednoj državi, na jednoj teritoriji bez ikoga različitog”, onda Dodik ne može da skrije nervozu samim postojanjem Bošnjaka. A o čemu se zapravo radi?

Dodik je prije svega neobrazovani primitivac, provincijalne svijesti, koji niti poznaje istoriju zemlje u kojoj živi, niti poznaje svoje komšije s kojima je rastao. Da se malo raspitao ili pročitao neke izvore koj i su pisali pripadnici njegovog vlastitog naroda, Dodik bi shvatio da u Bosni ljudi žive desetinama hiljada godina i da su izvorni Bošnjaci jedna nacija koja se Bogu moli kao katolici, muslimani i pravoslavci. To kaže Srbin Ilija Garašanin u srpskom dokumentu Načertanije iz 1844. godine. Dozvoljavam da je Dodikova familija jedna od oko 200.000 koje je Srbija nakon Prvog svjetskog rata naselila diljem Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske kako bi promjenila demografsku strukturu susjednih država.

Vulin je toliko poremećen da i ne zaslužuje više prostora, osim da mu preporučimo dobrog psihologa, mada mislim da bi i psihijatar imao posla.

S druge strane mlađahni gradonačelnik Banja Luke je rekao da Crnogorci nisu poseban narod, nego ih posmatra kao i Vojvođane, geografsku odrednicu. Šta reći za Stanivukovića? Isuviše mlad, neiskusan i šovinistički nadahnut. Stanivukovića treba žaliti jer tolika količina mržnje i netrpeljivosti će ga pojesti tokom života. On je dokaz da mlad čovjek ne mora nužno nositi promjene u sebi, nego može biti nadahnut fašizmom i biti sam žrtva vlastitog odgoja te provesti život u mraku.

Stanivuković, kao i Dodik, ne razumije ništa o svojoj zemlji. Posebno pojma nema o Crnoj Gori! Postoji prostran i ogroman “Crnogorski svijet”, ili svet, kako se kaže na srpskom. Samo van Crne Gore živi, prema procjenama vladinih organa Crne Gore koji su se bavili dijasporom, između 800.000 i jedan milion građana Crne Gore, uglavnom Crnogoraca i Bošnjaka. Svi oni vole Crnu Goru i spremni su braniti njene interese diljem svijeta.

Važno je da zna Stanivuković i ostali njegovi istomišljenici, da nije bilo Pandemije Covid 19, rezultati izbora 2020. godine nikad ne bi bili ovakvi kakve trpimo i danas. Upravo bi taj planetarni “Crnogorski svijet” odbranio građansku i civilizovanu Crnu Goru svojim dodatnim glasovima. Današnja ispostava beogradskog režima u stolicama Vlade Crne Gore nikad se ne bi desila da nije bilo Pandemije. Svjesna toga, aktuelna Vlada Crne Gore će učiniti sve da nama koji živimo van Crne Gore zabrani glasanje na budućim izborima kao i izjašnjavanje na budućim popisima. Dijaspora Crne Gore je neraskidivo tkivo sa svojom maticom i jedan je od glavnih motora crnogorske ekonomije u koju ulaže oko 800 miliona eura godišnje. U isto vrijeme, vlada će učiniti sve da upiše što više Srba u državljanstvo Crne Gore kako bi promjenila demografsku strukturu pokušavajući napraviti od Crne Gore većinski srpsku državu.

Samo veliki i prostrani “Crnogorski svijet” koji voli svoju zemlju, zajedno sa patriotama iz Crne Gore, može srušiti snove o “srpskom svetu”. Crnogorci svoj svijet ne misle širiti van svojih granica, nego se za njega bore unutar svojih granica. Nasuprot tome, imaginarni “srpski svet” je zasnovan na mrži protiv drugačijeg i planira se širiti u tuđim zemljama, dvorištima i domovima.

Taj “srpski svet” je isplanirao i izvršio genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, te porušio i napao Hrvatsku i Kosovo. Sada je na redu Crna Gora! Nemojmo biti u zabludi, Vulin, Dodik i slični njima su samo glasnogovornici onoga što misli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi sljedbenici. Cma Gora je u opasnosti i trebamo učiniti sve da zaštitimo njenu multikulturalnu struktruru i građanski sistem. U protivnom, možemo doživjeti isti scenario kao Bosna i Hercegovina 1990-tih.

A što se tiče Milana Kneževića, svaki komentar je suvišan, jer Crnogorci su o njemu davno formirali mišljenje. A i on ga odlično zna!

(Predsjednik Skupštine Senata privrede EU u BiH i član udruženja građana porijeklom iz Crne Gore u BiH)

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

IJZ: Još pet žrtava koronavirusa, 499 novozaraženih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom...

Duraković: Bošnjačka stranka nova snaga razvoja Petnjice

“Na nedavno održanoj sjednici OO BS Petnjica je usvojen Izborni program za čije ostvarenje će se zalagati...

‘Kafanska’ bijela čorba zimsko zadovoljstvo

Sastojci za 1 l čorbe: 300 g luka300 g šargarepe300 g mesa (junećeg ili...

Bečić: Neprolazna je samo naša ljubav prema Crnoj Gori

U Kristalnoj dvorani Vladinog doma, gdje je u decembru...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
PIPER
PIPER
26/08/2021•07:22 07:22

pozdrav Crnogorcima svih vjera,odbranimo nam Crnu Goru od pohmanitalog šovinizma i okupatorske spc