Čudna igra brojki

Već i letimičan pogled na objavljeno istraživanje političkog javnog mnjenja koje je juče objavio CEDEM ukazuje na čudnu igru brojki koji prezenteri te organizacije nijesu objasnili na konferenciji za novinare.

Prema istraživanju Cedema, samo 26,3 odsto građana smatra da Crna Gora ide pravim putem, što bi trebalo da znači da skoro pola glasača vladajućih stranaka (DPS, SD, BS i manjinske stranke imaju podršku čak 45,8 odsto glasača) – nije zadovoljno državnom politikom koju vode lideri partija kojima daju povjerenje. Zašto će onda glasati za partije koje vode Crnu Goru stramputicom – ostalo je nerazjašnjeno.

Još su čudniji rezultati o Vladi Duška Markovića u koju povjerenje ima 31,8 odsto ispitanika iako je samo 27,1 odsto zadovoljno ili umjereno zadovoljno radom izvršne vlasti. Dakle: skoro šest (6) odsto onih koji su nezadovoljni kojim pravcem ide Crna Gora imaju povjerenje da ih Marković vodi u – pravom smjeru, a četiri posto onih koji su nezadovoljni radom Vlade ima povjerenje u istu Vladu?! Što bi rekli cinici – ko razumije, shvatiće.

Čudna je igra brojki i u slučaju ocjenjivanja crnogorskih političara. Tako je, po Cedemu, najpopularniji političar u Crnoj Gori Zdravko Krivokapić iz koalicije ,,Za budućnost Crne Gore” iako o njemu stav, prema riječima menadžera Cedema Marka Pajovića, većina ispitanika nema mišljenje ili formulisan stav ili ga uopšte – ne poznaje. Stavljati u istu ravan Krivokapića o kome ,,većina nema mišljenje” i mjeriti njegovo ,,omiljenost” sa političarima o kojima anketirani imaju jasno određenje, nije baš sjajan metodološki pristup. Kada bi s e karikiralo, moglo bi se reći da je Krivokapić najpopularniji političar kojeg većina ispitanika – ne poznaje.

Ko zna, možda i to govori o današnjoj Crnoj Gori, ali možda malo i o metodološkom pristupu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

Predstavljen glavni projekat Skloništa za napuštene životinje

Darinka Martinović Milošević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora kazala je da je bio poseban izazov izabrati...

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.

U Aziji oduzeto više od 55,6 miliona tableta metamfetamina

„Laos je juče prijavio zapljenu 55,6 miliona tableta metamfetamina i 1.537 kilograma kristal meta“, rekao je Džeremi Daglas,...

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare