test

ČUDNE IGRE MANDATARA: Joković se potpisao na “krnji” sporazum iz kojeg je, pored Srebrenice, izbačeno donošenje odluka konsenzusom

A. Tahirović

18/03/2022

09:05

Mandatar Dritan Abazović i njegovi partneri iz Socijalističke narodne partije, pokušali su da izbjegnu ključne odredbe Sporazuma o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore koji je pripremila opozicija kao uslov za podršku vladi. Taj Sporazum sadržao je, između ostalog, podršku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ali i još važnije, da će se odluke oko ''Temeljnog ugovora, Zakona o popisu i Otvorenog Balkana, usvajati konsenzusom na Vladi''. Originalni dokument potpisale su skoro sve partije i očekivao se potpis Abazovića i Vladimira Jokovića. Međutim, kako Standard saznaje, oni su izmijenili originalni tekst Sporazuma i dvije gore navedene odredbe i potpisali ga kao takav, pokušavajući da obmanu opozicione partije sa kojima pregovaraju.

Političkoj krizi u Crnoj Gori se, izgleda, ne nazire kraj. Prema posljednjim informacijama sa zajedničkog sastanka predstavnika GP URA, manjinskih partija, te lidera DPS, SD i SDP, oko vlade su se načelno usaglasili SNP, manjinske partije i URA, dok su za SD i SDP sporna programska i vrijednosna opredjeljenja te vlade.

Da zaista postoje temeljne neusaglašenosti, pokazuju i podaci do kojih je došao Standard, a tiču se navedenog Sporazuma koji treba da potpišu budući konstituenti vlade.

Naime, u prvobitnoj verziji, do koje su juče došli i mediji, jasno je naznačeno sljedeće: “Iskazujući punu podršku rezoluciji usvojenoj u Skupštini Crne Gore o genocidu u Srebrenici kao činu civilizacijskog odnosa prema nevinim žrtvama…”.

Abazović je nekoliko puta u javnim obraćanjima naglasio da je “SNP potpisao sporazum”, ne precizirajući koji.

Prema pouzdanim informacijama portala Standard, SNP je potpisao sporazum, ali ne onaj integralni koji se juče pojavio u javnosti, već krnji, iz kojeg je izbačen pomenuti dio.

Kakav je stav Bošnjačke stranke i ostalih manjinskih partija o navedenom, nije još poznato.

Podsjećanja radi, predsjednik BS Ervin Ibrahimović nedavno je u skupštini saopštio da država koja negira srebrenički genocid ne može biti dio EU, a oni su nerijetko isticali ovo pitanje kao ključni vrjednosni stav.

Takođe, kako saznajemo, Joković je stavio potpis na sporazum iz kojeg je uklonjena ključna konstatacija da će se odluke oko “Temeljnog ugovora, Zakona o popisu i Otvorenog Balkana, usvajati konsenzusom na Vladi”, što u prevodu znači da se te teme koje je SNP postavio kao sopstvene prioritete mogu “progurati” bez podrške manjinskih partija na vladi.

Zašto je ta konstatacija morala biti izbačena iz Sporazuma, ako već, kako mandatar navodi, nijesu važni događaji iz prošlosti, ostaje da se pojasni u danima pred nama. Takođe, Standard će upititi pitanja svim manjinskim partijama u vezi sa time da li je za njih sporno uklanjanje Srebrenice iz sporazuma, kao i činjenica da će se odluke u vezi sa Temeljnim ugovorom, Zakonom o popisu i Otvorenim Balkanom, na vladi moći donositi bez njihove saglasnosti.

ABAZOVIĆ HOĆE PODRŠKU ”NA LIJEPE OČI”

Mandatar Abazović je, prema saznanjima našeg portala, navodno na sastanku o pregovorima uvjeravao opozicione partije da je SNP potpisala isti Sporazum kao oni, da bi se kasnije ispostavilo da se radi o novom dokumentu čija suština je izmijenjena. Za opozicione partije bilo je neprihvatljivo da se odluke na Vladi donose bez konsenzusa, što bi značilo da se za pitanja poput Temeljnog ugovora i Otvorenog balkana može imati većina bez glasa manjinskih partija.

Originalni Sporazum, između ostalih, potpisala je i Bošnjačka stranka, a ”krnji” samo URA i SNP.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Abazović je istakao da je taj ,,inovirani“ Sporazum ,,gotovo identičan onome koji su partije potpisnice Memoranduma o saradnji sklopile“ sa koalicijom ,,Crno na bijelo“.

”Razlikuju se u tome što sporazum koji su manjinske stranke i SNP potpisale sa nama ne sadrži tačku kojom se daje podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, dok se u stavki u kojoj se govori o uređenju odnosa između vjerskih zajednica i države u ovoj verziji dokumenta navodi temeljni ugovor ”, kazao je Abazović novinarima.

Ipak, ovdje nije riječ o Memorandumu o saradnji koji su potpisale manjinske partije, SNP i URA, već o Sporazumu koji je opozicija nedavno sačinila kao garanciju da će manjinska vlada ukoliko joj pruže podršku sprovoditi proevropsku politiku i ključne odluke donositi uz širok konsenzus.

Budući da je Abazović još jednom istakao da vlada ima podršku manjinskih partija, nije jasno da li će Bošnjačka stranka, Forca, Albanska alternativa, Demokratska unija Albanaca i Demokratska partija ”zatvoriti oči” na blijedu prevaru mandatara i potpisati izmijenjeni tekst Sporazuma u kome nema principa za koje su se i sami zalagali.

Ostavite komentar

Komentari (0)