Damjanović – Rajnke: Ministarstvo finansija među najpogođenijim sajber napadom

Ministar finansija Aleksandar Damjanović razgovarao je sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke i šefom ekonomske sekcije te Ambasade, Valterom Andonovim o aktuelnim hakerskim napadima, najozbiljnijim sa kojima se država do sada suočila.

Kako su saopštili iz njegovog resora, tokom sastanka su razmatrani modeli posredstvom kojih bi se očuvala bezbjednost i sigurnost i preduprijedile štete eventualnih budućih napada.

Ambasadorka Rajnke dijeli zabrinutost zbog agresivnih napada, koji dolaze u politički osjetljivom trenutku za Crnu Goru, naglašavajući da će pružiti partnersku podršku u cilju utvrđivanja i sanacije postojeće štete.

Damjanović je ocijenio da je Ministarstvo finansija zbog specifičnosti podataka kojima upravlja, upravo jedno od najpogođenijih i da će konačne posljedice, u vidu zloupotrebe tih podataka, biti moguće sagledati nakon završetka podrobne istrage nadležnih organa koja je u toku.

Naglasio je da se u značajno otežanim uslovima funkcionisanja, redovno izvršavaju sve obaveze, ali i da ovakav način rada zahtijeva dodatan oprez i usporava dinamiku ozbiljnih finansijskih politika, poput pripreme budžeta.

Damjanović je istakao neophodnost jačanja IT javnog sektora i njegovog snažnijeg uvezivanja sa komercijalnom IT zajednicom, u cilju unapređenja kvaliteta i zaštite, a Rajnke je kazala da slična praksa postoji i u njenoj zemlji.

Sastanak je zaključen u namjeri da se zajednički radi na utvrđivanju uzročnika i prevenciji potencijalne buduće štete u dijelu sigurnosti podataka građana i države.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom

Kurti je rekao da je u dogovoru Beograda i Prištine pod okriljem EU, kojim je smirena najnovija...

Ako bude snijega biće i gostiju

Lokalne turističke organizacije organizuju manifestacije koje uvijek privuku određeni broj posjetilaca. Posjeta

Zaglavio se u automobilu na Bukumirskom jezeru, uspješno završena...

U pitanju je mlađi muškarac, a pripadnicima službe je bilo otežano da dođu do osobe zbog lošijih...

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni ishod od posljedica kovida-19. Oporavilo se još...

Sjutra novi protest pokreta Ima nas: Građani da iskažu...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare