Izvor:Pobjeda

DF odustao od namjere da ukine Specijalno državno tužilaštvo

Lideri parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore postigli su juče načelan dogovor o tužilačkim zakonima po kojem je Demokratski front odustao od namjere da, kroz izmjene tih pravnih akata, ukine Specijalno državno tužilaštvo, saznaje Pobjeda.

Protiv ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva izjasnili su se Venecijanska komisija Savjeta Evrope ali i sve zapadne ambasade u Crnoj Gori jer specijalni tužilac mora imati garantovani mandat.

Izvori Pobjede koji su prisustvovali sastanku saopštili su da bi dogovor koji je ponudio predsjednik Ure Dritan Abazović obuhvatio izradu novog nacrta zakona kojim bi se izmijenio zakon o Državnom tužilaštvu u dijelu sastava Tužilačkog savjeta, a uz obavezan prethodni dogovor sa evropskim partnerima.

– Mogući kompromis ticao bi se usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu u dijelu promjene sastava Tužilačkog savjeta, a što nije bilo sporno ni Venecijanskoj komisiji Savjeta Evrope. Takav zakon se ne bi donosio „preko koljena“ već bi se išlo po regularnoj proceduri, sa javnom raspravom i kroz saradnju sa Evropskom komisijom – rekao je izvor Pobjede koji je dodao da je suština da se neće ulaziti u konfrotaciju sa Evropskom unijom.

Dodao je da bi sa ovim kompromisom bila izvršena i deblokada rada parlamenta jer je DF ranije najavio da zbog tužilačkih zakona neće podržati niti jedan Vladin prijedlog.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je nakon sastanka da su na njihovu inicijativu vezanu za Tužilačke zakone dobili ponudu koja je načelno prihvatljiva Demokratskom frontu i koaliciji „Za budućnost Crne Gore“.

Ponuda, kako je kazao, omogućava da dobiju što su željeli – da se Tužilaštvo, Vrhovno državno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo upodobe, opreme i kadrovski osnaže kako bi se vodila borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a da istovremeno dobiju podršku od važnih međunarodnih adresa i da to bude upodobljeno sa preporukama Evropske komisije.

– Računam da ćemo uskoro imati novi Nacrt zakona i da će javna rasprava potvrditi da je to dobar i sadržajan dokument koji ispunjava sve što smo bili postavili kao ciljeve kada smo krenuli u ovaj posao – rekao je Mandić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da su blizu konačnog rješenja za Tužilačke zakone.

– Ja sam zadovoljan. Ne želim da iznosim detalje. Biće potrebe za određenim korekcijama – kazao je on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Maja Volk RASKINULA VJERIDBU, njegovi se protivili braku: Kad...

Maja Volk (62) nedavno se suočila sa ozbiljnim egzistencijalnim problemima, budući da je zbog administrativne greške ostala...

Putin primio i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa

U govoru na sastanku Ruskog geografskog društva, Putin je izrazio nadu da će broj zaraženih početi opadati...

Radulović: Prijetnja doktorici Borovinić Bojović je prijetnja svakom ljekaru...

"Prijetnje našoj koleginici, uvaženoj ljekarki i njenoj porodici, smatramo prijetnjama svakom doktoru, svakom medicinskom radniku i, u...

Danka u novom četvrtfinalu

Nakon što je prošle sedmice u ovom gradu stigla do meča za trofej, crnogorska teniserka i ove...

Budućnost razbila Igokeu u Morači

Poslije prve četvrtine, koja je završena rezultatom 16:15, ekipa Dejana Milojevića briljantna je bila u drugom periodu....

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Eagles
Eagles
08/04/2021•08:03 08:03

Nova vlast se poigrava s Drzavom kao lego kockicama: danas jedno, sjutra drugo, a sve u cilju DA SE SRUSI!
Providno, sramno, izdajnicki!