DF sa Doris Pak: Nevjerovatno da je krunski svjedok zločinac

Lideri DF-a sa Doris Pak

Njemačka pažljivo prati suđenje za pokušaj terorizma 16. oktobra prošle godine, i zapaža da se  “optužba temelji na izjavama jednog hazardera, kao krunskog svjedoka“, saopštila je, tokom sastanka sa liderima Demokratskog fronta, Doris Pak iz CDU, inače bivša poslanica Evropskog parlamenta i članpredsjedništva Evropske narodne partije.

„Nevjerovatno je da je krunski svjedok optužbe jedan zločinac, u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora, a koji nikad nije Hrvatskoj isporučen“, kazala je Pak, saopšteno je iz DF-a.

Navodi se da je Pak izrazila zabrinutost zbog progona lidera DF i njihovih familija, i istakla da je zloupotreba sudova u progonu opozicije neshvatljiva i neprihvatljiva za zemlju koja pregovara o članstvu u EU.

“Sudovi moraju da postupaju nepristrasno i na osnovu dokaza, a ne na osnovu želja ili interesa jedne druge političke partije“, kazala je Pak.

Prema njenim riječima, mnogo je sumnji i nejasnih stvari i pitanja bez odgovora.

„Zemlja kandidat za članstvo u EU mora na djelu da pokaže da je posvećena vladavini prava. A i da omogući opoziciji da normalno i neometano radi. Neshvatljivo je da neki sudija u presudi jednom od lidera DF kaže da je poslanička funkcija “otežavajuća okolnost”. Poslanici su suvereni jedne zemlje i temelj njene demokratije“, istakla je Pak.

Lideri DF-a su kazali Pak da je kriza u Crnoj Gori duboka, navodeći da je progonom tog političkog saveza razoren parlamentarizam i ugrožen ustavni poredak.

Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević upoznali su Pak sa “organizovanim državnim, političkim, institucionalnim, tužilačkim i sudskim progonom koji prolazi taj politički savez, po nalogu Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog lidera Mila Đukanovića”.

„Oni su istakli da je progon počeo 24. oktobra 2015. kada je na protestima DF eskaliralo narodno nezadovoljstvo, što je uplašilo Đukanovića, i od tada su lideri, funkcioneri, članovi i aktivisti DF-a izloženi progonu tužilaštva koje predvodi Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić“, kaže se u saopštenju.

Lideri DF su, kako se navodi, do detalja objasnili Pak da je Đukanovic sa svojim najbližim saradnicima pripremao za prošle izbore izazivanje incidenata na dan izbora, za koje bi lažno optužio DF, pohapsio ili čak pobio njegove lidere i zabranio rad.

„Kako je taj plan bio otkriven nekoliko dana pred izbore, režim je na brzinu montirao aferu državni udar koja se zasniva na lažnom svjedočenju jednog ucijenjenog kriminalca, ubice i saradnika ANB i BIA“, kazali su lideri DF-a.

Prema njihovim riječima, u nastavku progona DF-a i pokušaja zabrane njegovog rada, Katnić je montirao i lažnu aferu pranja novca, gdje potpuno nevini ljudi leže u zatvoru šest mjeseci.

Lideri DF-a su, kako se navodi u saopštenju, posebno istakli da su onemogućeni da obavljaju svoje međunarodne aktivnosti, jer je Mandiću i Kneževiću oduzet pasoš.

„Oni su zamolili Pak da svoje njemačke kolege, ali i kolege u EP i EK, obavijesti o progonu DF-a u Crnoj Gori i montiranim političkim slučajevima“, dodaje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Letovi sa tivatskog preusmjereni na podgorički aerodrom zbog jakog...

U pitanju su četiri leta, tri za Beograd i jedan za Istanbul. Takođe i...

Nikolić: Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih...

“Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih procesa, posebno u kontekstu rasprostranjenog ruskog uticaja u regionu...

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

Turska: U autobuskoj nesreći stradalo osam osoba, 35 povrijeđeno

Kako prenosi Rojters, autobus je saobraćao iz Dijarbakira na istoku zemlje do Bodruma na zapadu.

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare