Đenero: Srpski svet usmjeren na pokoravanje Crne Gore

''Srpski svet'' je fašistički, velikodržavni projekat, koji je, prije svega, usmjeren na pokoravanje Crne Gore i prekrajanje i uništavanje Bosne i Hercegovine, ocijenio je Davor Đenero, politički analitičar iz Hrvatske.

“Nakon prvog poraza Miloševićevog velikosrpskog projekta devedesetih godina prošlog vijeka, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Miloševićev i Šešeljev ‘nezakoniti sin’, vraća se paradigmi ‘svih Srba u jednoj državi’, koju sada nazivaju ‘srpskim svetom’. Može se zvati i srpska vaseljena ili srpski kosmos, ali zapravo se radi o ideji Velike Srbije“, objašnjava Đenero za Gradski radio.

Glavna urednica portala Avangarda.ba Dženana Karup Druško ističe da je politika Aleksandra Vučića prema susjedima krajnje licemjerna.

Ona podsjeća da se od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bosanskohercegovački entitet Republika Srpska smatra najvećim ratnim plijenom Srbije.

„Svjedoci smo da su sve akcije koje se sprovode prethodnih godina direktno povezane s Beogradom: od pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, preko problema na Kosovu i u BiH, do djelovanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji ima direktnu podršku Beograda. Sve je to uticalo na sadašnju situaciju u regionu. Milorad Dodik najavljuje pokretanje procesa odvajanja entiteta RS od BIH, a vladajuće snage u Podgorici žele povezivanje s Beogradom. To je, ustvari, ono što svakodnevno slušamo od predsjednika Vučića i njegovog glasnogovornika Aleksandra Vulina o početku realizacije ideje ‘srpskog sveta’, odnosno ideologije Velike Srbije“, ističe Karup Druško.

I srpski istoričar Milivoj Bešlin za Gradski radio podsjeća da je ideja “srpskog sveta“ modifikacija projekta Velike Srbije, čija je najizrazitija manifestacija viđena tokom rata devedesetih.

Realizacija te ideje nije uspjela tada, a, kako vjeruje, neće ni danas.

“U ishod te ideje sumnjam jer mislim da to nije samo lokalno, odnosno regionalno pitanje, već i pitanje EU. Ali to što ja sumnjam ne znači da neki od aktera u Beogradu neće pokušati da je realizuju. Uostalom, dio te realizacije gledamo danas u Crnoj Gori. Kada vidite sadašnje aktere i napravite komparaciju s početkom devedesetih, situacija liči na parodiju i farsu, što nikako ne znači da neće završiti u novoj tragediji“, kaže Bešlin.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ahmetović: U Bundestagu sam tražio ubrzanje procesa za Crnu...

On se u svom nedavnom govoru u Bundestagu založio upravo za brži napredak zemalja Zapadnog Balkana na...

Sjutra pretežno sunčano, do 39 stepeni

Poslijepodne i u večernjim satima, u kontinentalnim oblastima promjenljivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu pljuskove i grmljavinu,...

Popović: Najvažnije je da budemo kompletne i da rastemo...

Naše djevojke igraće u grupi B elitnog takmičenja sa Đerom, Mecom, Rapidom iz Bukurešta, Storhamarom, Esbjergom, Kastamonuom...

Od početka agresije na Ukrajinu 77 ruskih aviona zadržano...

On je rekao da je Rusija uspjela da vrati jedan avion i da se bori za svaku...

Njemačka Vlada želi da omogući svojim građanima da jednom...

Od sredine 2023. trebalo bi svim građanima od 14 godina da bude omogućeno da promijene pol i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare