Đukanović: Crna Gora ima mnogo korisnog da nauči iz turističkog razvoja San Marina

''Crna Gora i San Marino imaju mnogo zajedničkih i tačaka i spajanja koja se tiču naše istorije i naše budućnosti. I jedna i druga država su sa dugim i ponosnim istorijskim trajanjem'', saopštio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, koji je ranije danas uz najviše državne počasti dočekao kapetane regente, Sana Marina Oskara Mina i Paola Rondelija, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“O našem hiljadugodišnjem državnom trajanju znamo. Za divljenje je okolnost da je San Marino jedna od nasjtarijih država na svijetu. Ne povezuje nas samo istorija. Povezuju nas aspiracije da budemo sastavni dio savremene evropske kulture i evropskog sistema vrijednosti. Crna Gora želi da bude članica EU, a San Marino da ima specifične odnose sa EU koji će se zasnivati na funkcionisanju na zajdničkom evropskom tržištu, ali sve to podrazumjeva pripadnost evropskom sistemu vrijednosti”, kazao je Đukanović.

On je najavio da će sa delegacijom San Marina biti razgovora o ekonkmskoj saradnji, kao i da se identifikuju zajednički prioriteti.

“Zajedničke su nam i prioritetne djelatnosti u oblasti ekonomije. Crna Gora ima mnogo korisnog da nauči iz turističkog razvoja San Marina”, dodao je on.

Đukanović naglašava da nijesu samo turizam i usluge predmet zajdničkog interesovanja.

“Imamo prijedlog San Marina za donošenje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazuma o zaštiti i promiciji investicija. Znajući da je kultura vrlo karakteristična oblast u obije države i da je razmjena kulturnih dobara najbolji osnov uspostavljanje međudržavnih kvalitetnih odnosa. Sporazum u oblasti kulture je ono na čemu ćemo zajedno raditi. Jednako tako oblast nauke i obrazovanja”, najavio je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, zajednička preokupacija nam je održivi razvoj, očuvanje priordnih potencijala i očuvanje kulturno-istorijske baštine.

“Saglasili smo se da bi morali unaprijediti parlamentarnu saradnju. Imamo odlična iskustva u multilateralnoj saradnji. Vjerujem da će posjeta imati prijateljski ton u šta ne sumnjam. Država Crna Gora odlučila ej da visokim odlikovanjem odlikuje kapetane regente kao znak priznanja državi San Marino i svim kapetanima regentima tokom prethodnog perioda koji su doprinosili dostizanju ovog nivoa saradnje”, kazao je Đukanović.

Regenti su istakli da im je zadovoljstvo što su u posjeti Crnoj Gori nakon što je predsjednik Đukanović već bio u posjeti San Marinu.

”Ovo je naša prva posjeta Crnoj Gori još od 2010. godine. Odnosi između dvije države su u osjetljivom rastu. Vidi se da su ostvareni koraci u jačanju te veze koji će doprinijeti da jačamo saradnju i na međunarodnom nivou i na evropskom planu. Ovo je odlična prilika da crnogorskim vlastima predstavimo ekonomski sistem naše države i moguće strategije saradnje”, kazali su regenti.

Dodaju da je žele da Crna Gora brzo postane nova država članica Evropske unije. Iskoristili su priliku da ukažu na prijetnju demokratiji u Evropi i pozvali na snažno poštovanje međunarodnog prava.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare