Đukanović odlučio: Svi lokalni izbori 23. oktobra

Izbori u Podgorici i još 13 opština biće održani 23. oktobra, saopštio je odluku predsjednika Crne Gore Mila Đukanović njegov savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanjaBoris Bastijančić.

Kako je 27. saziv Skupštine Crne Gore na trećoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja ponovo odlučivao i izglasao Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, 9. maja 2022. godine, predsjednik Crne Gore Milo Đukaqnović, postupajući po ustavnom imperativnom utvrđenju sadržanom u članu 94 stav 2 najvišeg pravnog akta države i izričito konstituisanoj obavezi u konkretnoj, karakterističnoj pravnopolitičkoj situaciji, proglasio je pomenuti zakon, koji je time zadobio svojstvo izvršnosti i (pretpostavljene) pravne perfektnosti.

Pošto je isti stupio na snagu danom objavljivanja u ,,Službenom listu Crne Gore”, dominantno na osnovu smisla, duha i dejstva člana 209a Zakona o lokalnoj samoupravi, ranije raspisani lokalni izbori odgađaju se i biće održani 23. oktobra 2022. godine, što je određeno današnjim odlukama, koje je donio Predsjednik Crne Gore, naveo je Bastijančić u saopštenju.

Đukanović je donio odluke o izmjenama odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat, Skupštini opštine Budva, Skupštini opštine Plužine i Skupštine opštine Žabljak, Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik, Skupštini opštine Bar, Skupštini opštine Danilovgrad, Skupštini opštine Kolašin i Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Pljevlja.

Navedene odluke stupaju na snagu danas (danom donošenja) i integralni su dio crnogorskog pravnog poretka, a biće objavljene u ,,Službenom listu Crne Gore’’ i u ,,Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi’’, na osnovu kojih će nadležni državni organi i izborne komisije dalje na odgovarajući način postupati.

Neophodno je naglasiti da će Odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada), Skupštini opštine Plav i Skupštini opštine Rožaje, koji će se takođe održati 23. oktobra ove godine, biti donesena pravovremeno i to u unaprijed definisanom periodu (najranije) od 15. jula, do (najkasnije) 24. avgusta, ove godine, istakao je Bastijančić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

(UŽIVO) Vlada o ustupanju Majbaha, produženju akciza za gorivo,...

Vlada će danas usvojiti Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu, najavio...

Nikola Jokić dobio najveći ugovor u istoriji NBA lige

Dvostruki uzastopni MVP će potpisati novi petogodišnji ugovor vrijedan 264 miliona dolara, takozvani...

Zelenski: Ukrajina počela da izvozi struju u EU

"Prešli smo važan korak u našem približavanju EU", rekao je sinoć predsjednik Ukrajine,...

Šćekić: Moguće ponovno pokretanje proizvodnje u Rudniku uglja u...

"Sve elektrane sada traže ovu sirovinu, tako da smo imali poziva i interesovanja...

Stejt department: “Otvoreni Balkan” temelj za jačanje ekonomija

"Sjedinjene Države podržavaju ove i druge komplementarne inicijative za zajedničko produbljivanje regionalne ekonomske...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare