Đukanović sa Ratasom: Crna Gora nije pokolebana sa strateškog pravca kretanja

Iako prolazimo izazovan politički period, Crna Gora nije pokolebana sa strateškog pravca kretanja, kao odgovorna članica NATO i zemlja koja prednjači u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa predjsednikom parlamenta Estonije Jurijem Ratasom, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj državi.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika estonskog parlamenta Crnoj Gori o kojoj su razgovarali i prošle godine u Talinu, tokom njegove zvanične posjete, što je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, potvrda interesovanja Estonije za Crnu Goru i region i postojanja realnog prostoar za produbljivanje međudržavne saradnje.

Uz podsjećanje na uspješan put Crne Gore od obnove nezavisnosti do početka kovid krize, Đukanović je naglasio da je Estonija dobar uzor za našu zemlju u pogledu uspješnog savladavanja puta tranzicije i ostvaranje željenih ciljeva.

U tom kontekstu je istakao da, iako prolazimo izazovan politički period, Crna Gora nije pokolebana sa strateškog pravca kretanja, kao odgovorna članica NATO i zemlja koja prednjači u pregovorima sa EU.

Integracija ZB najbolji je odgovor na pogoršano stanje stabilnosti i evropske perspektive regiona i destabilizirajuće uticaje trećih strana – kazao je Đukanović.

On je visoko ocijenio kvalitet bilateralnih odnosa dvije države, uspostavljanje intenzivnije linije parlamentarne saradnje i saradnju u oblasti odbrane i kulture.

Zahvalio je Estoniji za pomoć Crnoj Gori u suočavanju sa izazovima pandemije i ponovio interes naše zemlje da kroz ekonomsku saradnju, a posebno u oblasti digitalizacije primijenimo napredna estonska iskustva.

Uz podsjećanje da je Estonija prva zemlja sa kojom smo uspostavili diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti i prva koja je ratifikovala Sporazum o pridruživanju, što je svjedočanstvo o ispravnom pogledu na nužno neophodnu evropsku budućnost Đukanović je kazao da takvu naklonost želimo maksimalno da iskoristimo kroz unapeđenje međudržavne saradnje, čemu će, ističe, doprinijeti i otvaranje počasnog konzulata u Podgorici.

Ratas se uz zahvalnost Đukanoviću za susret, prisjetio zajedničkog razgovora u Talinu, koji je bio koristan za jačanje bilateralnih odnosa, nakon čega je u posjeti Crnoj Gori da pokaže koliko te odnose u Estoniji smatraju važnim.

To je potvrđeno i prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali i današnjim otvaranjem konzulata – kazao je Ratas.

On je pozdravio saradnju dvije države saveznice u okviru NATO i zahvalio za doprinos Crne Gore misiji u Letoniji i učešće u Centru za sajber bezbjednost u Talinu.

Visoko cijeneći stavove koje je Đukanović saopštio o prilikama u Crnoj Gori i regionu, izrazio je interesovanje za dalju podršku Estonije u tom smislu, posebno u kontekstu integracija.

Ratas je naglasio da postoji veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje, ističući da treba da gradimo mostove u ekonomiji, turizmu, kulturi. Naša vrata su otvorena bez obzira na udaljenost dvije zemlje, kazao je Ratas.

On je iskazao spremnost Estonije da podijeli iskustva u oblasti digitalizacije sa Crnom Gorom, ali i spremnost da se ide korak dalje u konkretizaciju snaženja veza u tom pravcu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zeković: SDP će podržati građansku, nezavisnu Crnu Goru, okrenutu...

Prema njegovim riječima, naredna vlada mora predstavljati “vrijednosni otklon od dominantne politike postojeće”. “Biti...

Radović: Premijer reče da je ovo najbolja Vlada u...

“Isti kaže da su slučajno otkrivene tri pošiljke narkotika, čime smo dokazali da se s kriminalom možemo...

Medojević o Krivokapiću i Abazoviću: Narod ne zaslužuje ovakve...

“Predsjednik Vlade optužio je svog zamjenika da je narko-kartelu dojavio informacije o zapljeni kokaina i da je...

OBDUKCIJA: Smrt muškarca i žene iz Nikšića nastupila utopljenjem,...

Obdukcija je kako saznajemo pokazala da na njihovim tijelima nije bilo bilo kakvih tragova nasilja, te da...

Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Anketa je sprovedena putem online upitnika u periodu od sredine decembra 2021. do sredine januara 2022. godine....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare