Đukanović sa Timonijeom: Za Crnu Goru integracija ostaje ključna

Za Crnu Goru integracija ostaje ključna, a konsolidacija vlasti, stabilizacija prilika i puni fokus na reforme su jedini put, što želi i ogroman broj građana Crne Gore, kazao je predsjednik Milo Đukanović tokom sastanka sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijevom.

Đukanović je čestitao na preuzetom predsjedavanju i “odlično izabranom motou ocjenjujući da su upravo te tri riječi – oporavak, snaga i pripadnost – odgovor na realno stanje u Evropi i ono što su prioriteti EU i Evrope”.

“Konstatovao je zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa Crne Gore i Francuske, pohvalio aktivnosti dvije ambasade, kao i dijalog dvije vlade, i ponovio želju da se kalendar francuskih zvaničnika u regionu proširi i na Crnu Goru”, navedeno je u saopštenju Kabineta Đukanovića.

Đukanović se zahvalio na pomoći Francuske u periodu suočavanja s pandemijom, što, kako je naveo “Crna Gora doživljava i kao gest prijateljstva”.

“Započet je proces konsolidacije koji je bio neophodan nakon što je prethodnih gotovo godinu i po dana pokazalo ozbiljne probleme u funkcionisanju vlasti uzrokovane odnosima prije svega na relaciji Vlade i parlamentarne većine, a koji su posljedično doveli i do problema sa EU, što je registrovano i u posljednjem izvještaju EK”, ocijenio je Đukanović komentarišući stanje u Crnoj Gori.

Predsjednik je kazao da će se u narednih mjesec dana vidjeti “šta će se i u kom pravcu dešavati”, dodaju iz Kabineta, naglašavajući da zadatak svake vlade u Crnoj Gori mora da budu zdravstveni i ekonomski oporavak, povratak funkcionalnosti institucija sistema i deblokada pregovaračkog procesa, prije svega u vezi sa blokadom tužilačko-sudske vlasti i poglavljem 23.

Đukanović je pozdravio odluku Francuske da Zapadni Balkan stavi kao jedan od prioriteta svog šestomjesečnog predsjedavanja.

Predsjednik je ponovio da je “integracija uslov stabilnosti regiona”.

“Ako to shvatimo na svim adresama i u regionu i u EU, siguran sam da ćemo se odmah opredijeliti za taj put. U suprotnom, svi ćemo gubiti vrijeme. Za Crnu Goru integracija ostaje ključna, a konsolidacija vlasti, stabilizacija prilika i puni fokus na reforme su jedini put, što želi i ogroman broj građana Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Đukanović sa Timonijeom/ Foto: Kabinet predsjednika

Ambasador Timonije je zahvalio na prijemu i izrazio saglasnost u pogledu optimizma i neophodnosti davanja dinamike evropskom procesu u Crnoj Gori, navodeći da “posljednja istraživanja EU potvrđuju da je evropski projekat ono što spaja i ujedinjuje građane Crne Gore”.

“Ta podrška daje zadatak Francuskoj kao predsjedavajućoj da ne razočara. A da ne bismo razočarali, moramo bili realistični i otvoriti perspektivu”, navodi Timonije, što je bila i jučerašnja poruka Makrona u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Napominju, Timonije je najavio konferenciju o Zapadnom Balkanu koja će biti održana u junu, sa fokusom na ekonomske činioce, civilno društvo i mlade, i sa “namjerom da poveća dostupnost evropskih fondova u tim oblastima”.

“Francuska će pružiti podršku u oblasti vladavine prava, sa željom da Crna Gora do kraja juna ostvari neophodan iskorak u poglavlju 23. Crna Gora treba da zadrži svoj status lidera u integracijama i potrebno je da svojom mudrušću usmjeravate društvo ka vrijednostima o kojima govorite”, naglasio je ambasador Timonije, uz ocjenu da EU ne može ići brže od društva.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o regionu, dodaju, uz saglasnost u pogledu neophodnosti otpočinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Đukanović je naglasio da se ne smije dozvoliti da se bilateralna pitanja prelamaju preko jedinstva EU”, istaknuto je u saopštenju.

Takođe, ističu, saglasili su se da je za rješavanje problema i izazova regiona neophodno “zajedničko djelovanje međunarodne zajednice u čijem epicentru mora biti Evropa, odnosno EU”.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare