Vuković: Zakon o predsjedniku bio ustavni puč; Đurović: Đukanović neustavno raspustio Skupštinu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije imao ustavnog osnova da raspusti Skupštinu, smatraju u Demokratskom frontu i Demokratskoj Crnoj Gori. Sa druge strane iz Demokratske partije socijalista (DPS) poručuju da je Đukanović imao ne samo pravo, već i obavezu da raspusti parlament, jer mandatar nije za 90 dana uspio da formira vladu.

Poslanik DF-a Dejan Đurović u emisiji “Argumenti” na TVCG kazao je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije imao zakonskog, ni Ustavnog osnova da raspusti Skupštinu.

Zbog toga se, prema njegovim riječima, parlamentarna većina obratila Ustavnom sudu sa inicijativom za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine.

-Ja očekujem da će oni donijeti odluku”, kazao je Đurović i dodao kao se u Ustavnom sudu može desiti da glasanje bude tri naprema tri. DF se zalagao za prijevremene izbore i ranije, bilo smo sigurni da će biti u principu ovakvi kakvi su bili na predsjedničkim izborima. U svakom slučaja vanredni parlamentarni izbori su za nas opcija koja pije vodu – ukazao je on.

Dodaje da nije protiv vanrednih parlamentarnih izbora.

-Ali poslaniku mandat prestaje onog časa kada se konstituiše novi saziv parlamenta – podsjeća Đurović.

Vuković: Zakon o predsjedniku bio ustavni puč

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković smatra  da je parlamentarna većina usvojila neustavan Zakon o predsjedniku kada je, kako dodaje, sve počelo.

Taj zakon je, kako ističe, bio ustavni puč u Crnoj Gori. Podsjetila je i da se parlamentarna većina nije mogla dogovoriti o formiranja Vlade na čelu sa Miodragom Lekićem.

-Đukanović ne samo da je imao pravo da raspusti Skupštinu, on je imao obavezu da raspusti Skupštinu, koja na ovaj način funkcioniše – poručila je Vuković.

Ona kaže da su lokalni i predsjednički izbori pokazali da su neophodni vanredni parlamentarni izbori jer je, kako kaže, vanparlamentarni pokret “Evropa sad” osvojio oko 29 odsto glasova.

Šaranović: Đukanović nije ispunio uslove iz člana 92. Ustava

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović ističe da se Đukanović u ukazu nije pozvao ni na stav jedan, ni na stav dva člana 92 Ustava Crne Gore.

-Bez ispunjavanja ovih uslova iz člana 92. predsjednik Crne Gore može učini pravni presedan i da svako jutro raspusti Skupštinu Crne Gore. Mislimo da je to jedan ozbiljan pravni presedan – kazao je Šaranović.

I on smatra da parlament može da vrši svoju funkciju do izbora novog.

Uvjeren je, kako dodaje, da će odgovor na ove pitanje dati Ustavni sud, a po osnovu Inicijative za ocjenu ustavnosti ukaza koji je Đukanović donio.

Gutić: Ustavni osnov za raspuštanje Skupštine postoji

Potpredsjednik BS-a Damir Gutić kaže da ustavni osnov za raspuštanje Skupštine postoji, a da je povod to što mandatar u roku od 90 dana nije formirao Vladu.

-Smatramo da postoji ustavni osnov i da je predsjednik uradio ono što mu odgovornost nalaže i da su raspisani izbori – rekao je Gutić i poručio da institucije ne funkcionišu, da je vlada u tehničkom mandatu.

-Ovo je početak rješavanja tih problema, da se izađe na izbore – smatra on.

Gutić ističe da bi poslanici i nakon raspuštanja parlamenta mogu da rade, jer legalitet Skupštine nije ugrožen. Ipak, kako poručuje legitimnost Skupštine je ugrožena.

-Normalno bi bilo da u tom mandatu Skupština radi samo ono što je neophodno i da se ne ulazi u neke velike stvari – poručio je Gutić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare