Đurović ostaje na čelu Skupštine, većina poslanika bila protiv njenog razrješenja

Prijedlog za razrješenje predsjednice Skupštine Danijele Đurović odlukom većine poslanika nije usvojen. Ona je tokom današnjeg zasjedanja kazala da je ponosna na to što je bila na čelu parlamenta.

“S obzirom da sam druga žena istoriji na ovom mjestu, ističem da mi je bila čast i zadovoljstvo što sam imala priliku da vodim Skupštinu. Nakon šest godina sam okupila sve predsjednike političkih subjekata koji su zastupljeni u parlamnetu kada su se pokrenula goruća pitanja u zemlji”, rekla je ona. 

Trudila sam se da imam ravnopravam tretman prema svim poslanicima i poslanicama, bez obzira na bilo koju pripadnost. Pokušavala sam biti promoter istinske evropske Crne Gore, dodala je Đurović.

Rekla je i da je inicijativa za njenu smjenu u neskladu sa ustavnim principom vladavine prava. Kazala je i da pojedini žele destabilizaciju države i njenih institucija. Poslanica GP URA Božena Jelušić kazala je da njena partije neće glasati za smjenu Danijele Đurović, presjednice Skupštine.

“Ona je svojim delovanjem pokazala odmjerenost, sporemnost za kompromis, podnijela je mnoge uvrede. Ona je ta koja je na kraju radila svoj posao ni bolje ni gore ali zaista nimalo lošije od svih muškaraca. Ona je jedna od samo dvije žene koja je bila na čelu ovog doma”, rekla je Jelušić.

Šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković je Bošnjak rekao da je ona prekršila poslovnik jer je dozvolila Andriji Mandiću da govori.

“Rasprava je završena. Evo dvije godine se dogovarate, skupljate se, vrijeđate se, i došli ste na sjednicu nakon rasprave da jedni drugima postavljate pitanja. Što se nas tiče radite što hoćete. To što vi dolazite iz DF nema veze sa funkcijom potpredsjenice Skupštine. Vrijeme je da se glasa i podijelite listiće da stvar završavamo”, kazao je on.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je saopštio da imaju ozbiljne namjere da ovu zemlju vode u naredne dvije godine.

“Želeći da očuvamo saglasnost od 41 poslanika, gospođi Đurović postavim par pitanja za javni odgovor. Jeste li Vi spremni da u slučaju da predsjednik Crne Gore najavio je mogućnost da raspusti Skupštinu protivustavno, istog momenta raspišete predjedničke izbore?”, kazao je on. Prema njegovim riječima svakako su pokrenuli proceduru razrješenja predsjednika.

“Hoćete li uraditi sve u skladu sa vašim ovlašćenjima da se izabere 44. Vlada kako se opredijelila parlamentarna većina. Ako niste spremni, potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak je spremna da sve to uradi. Ako je odgovor DA mi povlačimo inicijativu. Ovdje je sudbina 41 poslanika. Ne želim da nam propadne projekat da DPS seli u opoziciju a neke i na neka druga mjesta”, istakao je Mandić.

Danijela Đurović je naglasila da ne očekuje da su spremni da rušimo Ustav.

“Ne očekujem da predsjednik Đukanović postupi neustavno i raspusti Skupštinu. Neću ga braniti. Ako do toga dođe, spremna sam da uradim sve u skladu sa ustavom i zakonom. Sve što je moguće uraditi u skladu sa Ustavom i zakonom”, kazala je ona.Mandić je bio nezadovoljan, pa je tražio jasan odgovor.

Draginja Vuksanvić Stanković iz SDP-a je rekla da je sve jasno, jer je Đurović dala odgovor na pitanje Mandića.

”Povucite inicijativu, korektnije je nego ovo što radite. Vi večeras nemate većinu”, dodala je Vuksanović Stanković.

”Ono što sam rekla iza toga stojim: Raspisaću predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom”, kazala je Đurović, a onda je Danijel Živković iz DPS-a zatražio i dobio pauzu.

Poslanici Skupštine Crne Gore izjasniće se danas o smjeni Danijele Đurović. Tu inicijativu podnijeli su poslanici Demokratskog fronta i Demokrata. 

U predlogu za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović navode da je njeno predsjedavanje obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja parlamenta.

” Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o dosljednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dljalog o deblokadi institucija u pravosuđu, tužilaštvu i izradi izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajućii evropski put Crne Gore. Takođe, ona je na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojim glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generaltaba Vojske Crne Gore “,obrazložili su potpisnici inicijative.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikolić: Tužilaštvo po nalogu Dritana Abazovića krenulo u politički...

Nikolić ističe da tužilaštvo koje nije u stanju da obezbijedi izborni proces na jednom biračkom mjestu i...

SDT traži skidanje imuniteta za Boškovića, Brajovića, Šehovića, Sekulić...

Kako saznaje Portal Standard, SDT je tražio skidanje imuniteta jer je protiv tih poslanika formiran krivični predmet...

Đukanović: Možda možemo glasati za jednog sudiju Ustavnog suda

Podsjetio je da je primarna ponuda DPS-a bila da se izbor sudija Ustavnog suda vrati na početak...

Milena Raičević i Arso Milić sportisti Podgorice, Bojana Popović...

Titulu najboljeg kluba nosi Džiju džicu klub Feniks, dok je najbolji trener Bojana Popović, strateg Ženskog rukometnog...

Đukanović nakon Samita u Tirani: EU neće nipošto tolerisati...

On je rekao da je potpisana zajednička deklaracija kao i da su joj se sve zemlje regiona...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare