Đurović sa Hojlom: Određeni nivo liberalizacije viznog režima bi bio veoma plodotvoran za dalji razvoj parlamentarne saradnje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, tokom boravka u Birmingemu povodom učešća na godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a, na marginama skupa održala je bilateralni susret sa predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Ser Lindzi Hojlom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Hojl je iskazao zadovoljstvo povodom susreta i prilike da novoizabranoj predsjednici Skupštine Crne Gore čestita i poželi uspjeh u ispunjavanu zacrtane, reformske agende.

Ističući zadovoljstvo povodom susreta, Đurović je kazala da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena jačanju savezništva sa Ujedinjenim Kraljevstvom u okviru NATO-a, te da se nada da će naša država nakon Bregzita, Uniju ponovo učiniti organizacijom koju broji 28 država.

Predsjednica parlamenta konstatovala je da odnosi dvije države ulaze u fazu u kojoj je evidentan snažniji razvoj političkog dijaloga između crnogorskih i britanskih zvaničnika, što predstavlja potvrdu novog nivoa saradnje i povjerenja između naše dvije države kao i znak podrške Ujedinjenog Kraljevstva našem vanjskopolitičkom, ali i unutrašnjem, reformskom putu.

Đurović i Hojl
Đurović i Hojl

U tom smislu, kako je saopšteno, Đurović je ukazala na značajan angažman specijalnog izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Ser Stjuart Piča i premijerovog trgovinskog izaslanika Martina Vikersa, koji najbolje svjedoči trajnoj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva zajedničkom cilju za očuvanje regionalne stabilnosti i bezbjednosti, posebno u vremenima aktivnog sukoba u Evropi.

Ukazujući da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Crnu Goru u realizaciji njenih spoljnopolitičkih ciljeva, Hojl je ukazao na neke od razloga koji su doveli do Bregzita, naglasivši potrebu za reformom EU kako bi bila uprilici da prihvati nove članice i da se u kriznim situacijama postavi kao kredibilan i značajan globalni igrač.

“Tokom razgovora Đurović je takođe ukazala da bi određen nivo liberalizacije viznog režima bio veoma plodotvoran za dalji razvoj parlamentarne ali i saradnje na drugim poljima. S tim u vezi Đurović je iskazala očekivanje da će dvije države uskoro postići sporazum kojim bi se pospješila frekventnija razmjena posjeta i komunikacija parlamentaraca i drugih visokih zvaničnika dvije države”, saopšteno je iz Skupštine.

Đurović je, kako dodaju, iskoristila priliku da obnovi ranije upućen poziv predsjedniku Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Ser Lindzi Hojlu za zvaničnu posjetu Crnoj Gori, ističući očekivanje da će ista biti realizovana u najskorije vrijeme.

Sastanku sa predsjednikom Hojlom prisustvovao je i poslanik Slaven Radunović, šef delegacije Crne Gore u PS OEBS.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare