Izvor:Nova.rs

Đukić: Božović provocirao Crnu Goru po nalogu Beograda

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, a Srbija je odgovorila istom mjerom. Ovakav potez vlasti samo produbljuje dugogodišnji diplomatski sukob koji vlada između Beograda i Podgorice, a koji sada, prema navodima stručnjaka, dolazi do usijanja, piše Nova.rs.

Komentarišući za ovaj portal probleme na relaciji Beograd-Podgorica, diplomata Srećko Đukić ističe da odnosi Srbije i Crne Gore, od kada postoje diplomatski odnosi dvije zemlje, nikada nijesu bili na nižem nivou.

“Mene to ništa ne čudi, iako ovdašnji režim povlači potpuno nepredvidive poteze. Sa profesionalne, diplomatske tačke gledišta, za protjerivanje ambasadora Srbije iz Crne Gore može biti kriv ili sam ambasador ili je postojalo uputstvo da se on tako ponaša. Ako je srpski predstavnik dobio opomenu od domaćina u kojoj se navodi da njegove izjave nijesu primjerene i da ih ne prihvata vlada kod koje je akreditovan, on ima obavezu da o tome obavijesti svoju zemlju, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova “, ističe Đukić, dodajući da nakon toga nadležno ministarstvo može da reaguje na dva načina.

“Oni mogu da mu skrenu pažnju da to ne smije da radi i da se pridržava propisa i zakona u zemlji prijema ili da ga savjetuju da samo tako nastavi. Imajući u vidu kako je brzo protjeran crnogorski ambasador, ja bih rekao da je Božović imao jasan signal iz Beograda da se ponaša tako da ga otjeraju iz Crne Gore”, napominje Đukić.

Đukić podsjeća da je Srbija, nakon što su Crna Gora i Makedonija priznale nezavisnost Kosova, 2008. godine protjerala ambasadore tih država, a da susjedi nijesu uzvratili recipročnom mjerom.

“Crna Gora tad nije protjerala našeg ambasadora. Mi smo tad bili tako silni i jaki, pa smo od svih ambasadora protjerali crnogorskog i makedonskog”, navodi Đukić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra oblačno, popodne slab snijeg

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju, na sjeveru će biti umjereno do potpuno oblačno, a od...

Od korone preminulo najmanje dva miliona ljudi u svijetu

Od početka epidemije zvanično je dijagnostikovano više od 93.803.240 slučajeva infekcije, od kojih se najmanje 57.889.800 sada...

Basara: Vučić je suma svih srpskih problema

U svojoj posljednjoj kolumni u Danasu prelazak u Kurir objasnili ste prevelikim uticajem Dragana Đilasa na Danas....

U Portugalu najviše oboljelih u jednom danu od početka...

U državi sa 10 miliona stanovnika do sada je potvrđeno 539.416 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 8.709...

Broj preminulih u Francuskoj premašio 70 hiljada

Kako su precizirali, od početka pandemije od COVID-a 19 preminulo je 70.142 ljudi, prenosi Rojters.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare