GA: Promjenom vlasti nijesu se desile promjene koje su građani očekivali

Vlada Crne Gore mora biti svjesna da snosi u društvu najveću odgovornost, jer donosi odluke i raspolaže sa najviše resursa, saopšteno je iz Građanske alijanse povodom 15 godina od donošenja odluke Generalne skupštine UN o proglašenju 15. septembra za Međunarodni dan demokratij.

“Promjenom vlasti 30. avgusta 2020. desile su se važne, pozitivne promjene, kao što su dobri socijalni programi i rad na boljem životnom standardu, povećana je transparentnost u radu Skupštine i Vlade, otpočeta je efikasnija borba protiv korupcije. Ipak, građani su očekivali promjene, oslobođene institucije, vladavinu prava, izostanak partijskog zapošljavanja, što se nije desilo. Ovo je izazvalo veliko razočaranje građana i na još jednom primjeru pokazalo da je put razvoja i napretka ka demokratskom društvu vrlo otežan, što mora biti alarm državnim vlastima da moraju mnogo intenzivnije raditi na izgradnji demokratskih principa i na taj način stvoriti čvrste, realne temelje za put ulaska u EU”, saopšteno je iz Građanske alijanse. 

Građanska alijansa poziva sve subjekte u društvu da daju doprinos u izgradnji i razvoju demokratije u Crnoj Gori.

Iz Građanske alijanse podsjećaju da se sjutra obilježava 15 godina od donošenja odluke Generalne skupštine UN o proglašenju 15. septembra za Međunarodni dan demokratije, pozivajući sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obilježavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideja. Crna Gora se obilježavanju ovog dana pridružila 2013. godine.

“Poimanje demokratije pretrpjelo je različite izmjene, ali suštinski demokratija se razumije kao jednako pravo za sve građane. Crna Gora se predstavlja kao demokratska država, jednaka za sve njene građane. Jednakost građana ogleda se u istoj mogućnosti pristupu pravosuđu, obrazovnom i zdravstvenom sistemu, jednakim pravima pri zapošljavanju; kraće rečeno – jednaka prava u svim životnim oblastima. U Crnoj Gori mnoge od ovih prava nemamo ili su nam uskraćena. Za demokratsku državu potrebne su jake i nezavisne institucije, potrebno je nezavisno pravosuđe i, što je ključno, izostanak političkog uticaju pri donašenju odluka koje nemaju politički karakter. Politička kriza u kojoj se Crna Gora nalazi zasigurno je pokazala još dublji jaz između onog što političke elite nazivaju demokratijom i stvarnog stanja. U osnovi, postoji podjela na dvije vrste demokratije – reprezetativnu i direktnu. U Crnoj Gori možemo reći da vlada reprezentativni oblik demokratije, a to je da građani putem izbora biraju svoje predstavnike, što je danas dovelo do toga da je demokratija upravo zarobljena u rukama predstavnika građana”, zaključuju u GA. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Poznati svi parovi osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru

Iz grupe H su ranije danas prošli Portugal i Južna Koreja, dok su plasman u osminu finala...

EU obuku prošlo 1,1 hiljada ukrajinskih vojnika

On je tokom posjete kampu za obuku u Bržegu u Poljskoj kazao da je misija pokazala volju...

Bojović o izjavi Abazovića: Minhauzen i Ostap Bender dobili...

- Dok su ga delegati zblanuto slušali Abazović je na Kongresu "Zelenih Evrope" izjavio da su rezultati...

Skandalozno: Piksi nakon gola Srbije: J…m li im majku...

Dušan Vlahović je postigao pogodak koji im je donio prednost ali društvene mreže odmah je preplavio snimak...

Švajcarska ponovo poslala Srbiju kući, Kamerun na oproštaju pobijedio...

Kao na Mundijalu 2018, u odlučujućem meču za prolaz u osminu finala poraženi su od Švajcarske. ,,Sajdžije“...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare