Gvozdenović – Timonije: Francuska će pomoći dalji napredak Crne Gore na putu ka EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović sastao se juče sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. Kristijanom Timonijeom (Christian Timonier).

Na sastanku je razgovarano o predsjedavanju Francuske Savjetu EU u prvoj polovini 2022. godine i o prioritetima predsjedavanja, među kojima posebno o elektronskim medijima i elektronskoj trgovini, zelenoj agendi koja uključuje i Zapadni Balkan, i jačanju evropskog suvereniteta.

Nj.E. Kristijan Timonije prenio je iskrene namjere Francuske da pomogne dalji napredak Crne Gore na putu ka EU i njenu pozitivnu ulogu lidera u procesu evropskih integracija. Po njegovim riječima, evropska orjentacija Crne Gore mora da se ogleda i u njenim zakonodavnim normama i ekonomskoj agendi, ali i u korišćenju ukupne ekspertize i potencijala za dalji napredak u procesu.

Sagovornici su saglasni da je stabilnost regiona važna za borbu protiv skepticizma u državama članicama EU, te da je funkcionalnost institucija i saradnje između tri grane vlasti u Crnoj Gori od suštinskog značaja za smanjivanje političke polarizacije i postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja u vezi sa procesom pristupanja EU.

Predsjednik Odbora za evropske integracije iskazao je velika očekivanja od agende proširenja Unije u toku francuskog predsjedavanja. Gvozdenović je siguran da Crna Gora ima i snage i kapaciteta da se izbori sa trenutnim izazovima i postigne dalji napredak u procesu pristupanja EU. On je naglasio da je Zapadni Balkan predugo bio na agendi EU i da su potrebni konkretni i odlučni koraci za evropsku integraciju regiona.

Sagovornici su razgovarali o modelu učešća u pitanjima EU i pozitivnim praksama u radu odbora za evropske poslove donjeg i gornjeg doma francuskog parlamenta. U cilju razmjene dragocjenog iskustva sa francuskim parlamentarcima i podrške Odboru za evropske integracije, razmotrene su mogućnosti za organizovanje bilateralnih sastanaka sa odborima za evropske poslove Nacionalne skupštine i Senata, kao i za saradnju na ekspertskom nivou u konkretnim pitanjima koja se tiču usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i saradnje sa Vladom u ovom procesu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
BMX
BMX
30/11/2021•13:25 13:25

“Namjere Francuske prema Crnoj Gori” su iste kao i 1918 godine.
– da drzave Crne Gore vise nema i da se utopi u Vicicev, Vulinov, Dodikov srpski svet potpomognuti DF -om, URA i Demokratama