Gvozdenović – Timonije: Francuska će pomoći dalji napredak Crne Gore na putu ka EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović sastao se juče sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. Kristijanom Timonijeom (Christian Timonier).

Na sastanku je razgovarano o predsjedavanju Francuske Savjetu EU u prvoj polovini 2022. godine i o prioritetima predsjedavanja, među kojima posebno o elektronskim medijima i elektronskoj trgovini, zelenoj agendi koja uključuje i Zapadni Balkan, i jačanju evropskog suvereniteta.

Nj.E. Kristijan Timonije prenio je iskrene namjere Francuske da pomogne dalji napredak Crne Gore na putu ka EU i njenu pozitivnu ulogu lidera u procesu evropskih integracija. Po njegovim riječima, evropska orjentacija Crne Gore mora da se ogleda i u njenim zakonodavnim normama i ekonomskoj agendi, ali i u korišćenju ukupne ekspertize i potencijala za dalji napredak u procesu.

Sagovornici su saglasni da je stabilnost regiona važna za borbu protiv skepticizma u državama članicama EU, te da je funkcionalnost institucija i saradnje između tri grane vlasti u Crnoj Gori od suštinskog značaja za smanjivanje političke polarizacije i postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja u vezi sa procesom pristupanja EU.

Predsjednik Odbora za evropske integracije iskazao je velika očekivanja od agende proširenja Unije u toku francuskog predsjedavanja. Gvozdenović je siguran da Crna Gora ima i snage i kapaciteta da se izbori sa trenutnim izazovima i postigne dalji napredak u procesu pristupanja EU. On je naglasio da je Zapadni Balkan predugo bio na agendi EU i da su potrebni konkretni i odlučni koraci za evropsku integraciju regiona.

Sagovornici su razgovarali o modelu učešća u pitanjima EU i pozitivnim praksama u radu odbora za evropske poslove donjeg i gornjeg doma francuskog parlamenta. U cilju razmjene dragocjenog iskustva sa francuskim parlamentarcima i podrške Odboru za evropske integracije, razmotrene su mogućnosti za organizovanje bilateralnih sastanaka sa odborima za evropske poslove Nacionalne skupštine i Senata, kao i za saradnju na ekspertskom nivou u konkretnim pitanjima koja se tiču usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i saradnje sa Vladom u ovom procesu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spajić i Milatović: Cilj je da ubrzamo dinamiku napretka...

Ministar ekonomije u Vladi UAE je izrazio zadovoljstvo što će ta zemlja biti partner na Investicionom forumu...

DPS Andrijevica: Rukovodstvo Opštine da saopšti ko stoji iza...

“Naime, svega prije 20-ak dana poslanici DF su glasali za interpelaciju ministra Stijovića, dok mu po svemu...

Đoković bez vakcine ne može na Rolan Garos

Kako je ministarka Roksana Maračineanu objavila na "Tviteru" u Francuskoj je donesen novi zakon koji uskoro stupa...

PzP traži da poslanici obezbijede pripravnicima naknadu od 450...

U Zakonu o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem članom 10 je regulisana mjesečna novčana nadoknada...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
BMX
BMX
30/11/2021•13:25 13:25

“Namjere Francuske prema Crnoj Gori” su iste kao i 1918 godine.
– da drzave Crne Gore vise nema i da se utopi u Vicicev, Vulinov, Dodikov srpski svet potpomognuti DF -om, URA i Demokratama