Hrvatska zagovara što skorije članstvo Crne Gore u EU

Hrvatska snažno zagovara ubrzanje procesa pregovora, jer je strateški interes da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije, konstatovano je u toku današnjeg sastanka ministra vanjskih poslova (MVP) Ranka Krivokapića sa šefom diplomatije Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom u Prijestonici Cetinje.

Od preuzimanja funkcije ministra, kako navode iz resora, “ovo je prva dolazna posjeta Prijestonici na ministarskom nivou”.

U prijateljskom i srdačnom razgovoru, istaknuto je da Hrvatska snažno zagovara ubrzanje procesa pregovora, jer je strateški interes da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije.

“Ocijenjeno je da je potrebno iskoristiti trenutak, jer su vrata Unije otvorenija nego ikad, te da je na Crnoj Gori da ubrzanim tempom završi ključne obaveze iz oblasti vladavine prava, kako bi do kraja mandata ove Vlade završila pregovore sa EU. U tom kontekstu, iskazana je spremnost Hrvatske da na međunarodnim adresama zastupa što skorije članstvo Crne Gore u EU”, dodaju iz MVP.

Krivokapić je, kako su naglasili, podsjetio na važnost podrške Hrvatske i prilikom stupanja naše države u NATO, ocjenjujući da je upravo ta “linija sačuvala stabilnost Crne Gore”.

Ministar je istakao je da je kroz bodrenja i razumijevanja, “djelovanje Hrvatske uvijek imalo snažan efekat na našu državu”.

“Govoreći o istorijskim greškama koje su se dogodile u Dubrovniku, Morinju, ministar Krivokapić je ocijenio da prosvjećivanje i sazrijevanje naroda ide korak po korak, te da, ne zaboravljajući ono što se dogodilo, gradimo novo povjerenje. Na toj liniji, izdvojio je veze dvije države koje se ogledaju u kulturološkom kodu Mediterana, čija moć se proteže na ukupan državni prostor”, dodaju iz MVP.

Iz Ministarstva vanjskih poslova navode da je zajednički ocijenjeno da su dvije države prije svega “susjedi, saveznici i partneri, koja će sva bilateralna pitanja riješavati u duhu otvorenosti i političke volje da se nađu obostrano prihvatljiva rješenja”.

“Sagovornici su se saglasili da sadržajni i frekventni odnosi Crne Gore i Hrvatske dodatno mogu biti osnaženi saradnjom u oblastima turizma, zdravstva, energetike, kao i saobraćajne infrastrukture, koja je važna za povezivanje primorskih turističkih centara”, naglasili su iz MVP.

Tokom posjete Cetinju, napominju iz MVP, ministri vanjskih poslova Krivokapić i Grlić Radman odali su počast herojima Božićnog ustanka polaganjem vijenca na spomenik u Bajicama. U nastavku, šefovi diplomatija Crne Gore i Hrvatske obišli su dvorac kralja Nikole.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ministar Đurović pomiješao SAD i Liberiju!

I uz sav napor da javnost ubijedi da su i njegova razmišljanja prozapadno orjentisana, brzi prsti ili...

Đukanović: Ako su nam isti ciljevi, brzo ćemo do...

Gostujući u emisiji “Argumenti”, na TVCG, Đukanović je komentarisao i izbor sudija Ustavnog suda i poručio da...

Vujović: U Vučićevoj Srbiji Vulin je normalnost

Mainstream. Zajedno sa Šešeljom i Rakovićem. U Crnoj Gori planiraju isto - napisao je Vujović u objavi...

Proslava u Beranama bespotrebna provokacija

Sagovornici Gradske RTV napominju da iza svega stoji susjedna Srbija koja veoma često manipuliše nacionalnim osjećanjima određenog...

Nikolić: Društvo koje pretenduje da bude demokratsko ne smije...

“Zato je zadatak svake odgovorne države, da prijetnje istraži i nasilnike privede pravdi”, objavio je Nikolić na...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare