Ibrahimović-Duran: Nastavak izgradnje auto-puta doprinijeće povećanju stepena zaposlenosti na sjeveru Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je danas sa otpravnikom poslova Ambasade Španije u Podgorici, Manuel Duránom.

Ibrahimović je otvaranje Kancelarije ambasade Španije u Podgorici, pozdravio kao korak više u jačanju saradnje dvije države, koje imaju dobre bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, ali uz postojanje prostora za poboljšanje ekonomskih relacija i povezivanje privrede između Španije i Crne Gore.

Kako su saopštili iz Ministarstva kapitalnih investicija, današnji susret bio je prilika da potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović predstavi investicione mogućnosti u oblasti saobraćaja i energetike, pa je tako fokus razgovora bio na nastavku realizacije projekta autoputa Bar-Boljare, nastavku rekonstrukcije željezničke pruge, mogućnostima bolje valorizacije potencijala luke Bar i kapaciteta njene slobodne carinske zone, uz razvoj intermodalnosti, ali i razvoj pratećih djelatnosti duž koridora od Bara do granice sa Srbijom i dalje preko Beograda do Budimpešte i Bukurešta.

“Nastavak izgradnje autoputa doprinijeće smanjenu migracije stanovništa i povećanju stepena zaposlenosti u sjevernom dijelu Crne Gore što bi posljedično trebalo pozivitno da utiče na demografska kretanja” naglasio je Ibrahimović i dodao da je prva dionica generisala nov saobraćaj i predstavlja značajan zamajac razvoju turizma na sjeveru.

Ibrahimović je istakao i da u ovom kontekstu poseban fokus treba stavljati i na iskorištavanje potencijala sjevernog regiona, regiona koji raspolaže sa najvećim dijelom ukupnog hidropotencijala u Crnoj Gori, cjelokupnim rezervama uglja, oko 67% obradivih površina, 71% drvne mase, blizu 70% stočnog fonda, skoro cjelokupnim rezervama olova i cinka, kao i resursima za razvoj zimskog i ekoturizma i proizvodnju eko hrane i hrane sa zaštićenim geografskim porijeklom.  

Otpravnik poslova Ambasade Španije je izrazio zadovoljstvo današnjim susretom i razgovorom koji za cilj ima sagledavanje mogućnosti snažnijeg prisustva španskih investitora i kompanija na crnogorskom tržištu. Kako je istakao do sada su španske kompanije bile uspješne u saradnji sa Crnom Gorom, te podsjetio na nabavku vozova za potrebe željeznice Crne Gore, naglašavajući da je kompanija CAF jedna od dvije vodeće u Španiji u oblasti proizvodnje željezničkih voznih sredstava i da se takva uspješna saradnja može nastaviti u narednom periodu u zavisnosti od daljih planova naše države u ovoj oblasti.

Sagovornici su zaključili da je ovaj susret samo prvi korak u jačanju saradnje između dvije države i da u svakom slučaju treba raditi na stvaranju mogućnosti za bolju promociju investicionih mogućnosti Crne Gore španskim investitorima i kompanijama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare