test

Inauguracija Milatovića: Poruke pomirenja, EU integracija i prekid dugogodišnje tradicije inaugurisanja na Cetinju

I. Đoković

21/05/2023

09:21

Jakov Milatović inaugurisan je juče u Skupštini Crne Gore za novog šefa države. Na svečanoj sjednici uz prisustvo poslanika i zvanica iz regiona i svijeta, Milatović je položio zakletvu čime je otpočeo svoj petogodišnji mandat na toj funkciji. Milatović se na ''nagovaranja'' zvaničnika Vlade odlučio da se inauguracija obavi u Skupštini CG u Podgorici umjesto na Cetinju kako to tradicija nalaže, što je izazvalo lavinu negativne reakcije i ostavilo gorak ukus pogotovo kod građana Cetinja, koji su ovaj potez novog predsjednika doživjeli kao čin nepoštovanja i nerazumijevanja tradicije.

Milatović je na predsjedničkim izborima održanim 2. jula u drugom krugu pobijedio dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića sa 60 posto osvojenih glasova, čime je postao prvi predsjednik koji ne dolazi iz redova Demokratske partije socijalista.

Iako je rekao da će biti predsjednik svih građana Milatović je ipak odlučio da zadrži svoje partijske funkcije u Pokretu Evropa sad, čime je nastavio praksu svojih prethodnika.

No, čini se da je veću buru izazvala odluka da se inauguracija obavi u Podgorici umjesto na Cetinju, gdje su se tradicionalno inaugurisali dosadašnji predsjednici, čime je nastavio tihi “rat” sa Cetinjem i njegovim građanima.

Ovim činom Milatović je svakako poslao lošu poruku s obzirom da se rezidencija predsjednika nalazi na Cetinju, i po dosadašnjem protokolu on bi tamo trebao da prima visoke zvanice, a pogotovo akreditativna pisma novopostavljenih ambasadora. Kako će Milatović izgladiti odnose sa Cetinjem i Cetinjanima ostaje da se vidi jer će svakako morati da svoje dužnosti obavlja i u Prijestonici.

Na juče održanoj inauguraciji Milatović je prema ocjanama analitičara poslao dobre i jake poruke, sa čim su saglasni bili i poslanici prisutni na inauguraciji što opozicije, što pozicije.

On je juče pred poslanicima i zvaničnicima iz regiona i svijeta rekao da smatra privilegijom, ali i najvećom odgovornošču što je dobio priliku da bude na čelu zemlje u kojoj je rođen i koju beskrajno voli, u čije temelje su utkale generacije predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje.

“Da sam mogao da biram, rodio bih se bas ovdje na najljepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada”, rekao je Milatović.

“Nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno. Ne smijemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredeljenja bude uskraćen u zivotu. Moja misija su jednake šanse za sve građane”, rekao je on juče u govoru nakon što je položio zakletvu.

Uz jasne poruke da Crna Gora ostaje na istom vanjsko političkom kursu, apsolutno posvećena evroatlantskim integracijama, Milatović je izrazio podršku članstvu u NATO-u i obećao maksimalno zalaganje i što skoriji ulazak u EU.

Ono što je možda još važnije je to da je Milatović juče tokom svog govora u Skupštini rekao da je Berlinski proces apsolutni prioritet, iako Crna Gora ostaje otvorena i za druge inicijative koje dolaze iz regiona, ipak ne navodeći precizno o kojim se to inicijativama radi.

Tim je svakako uspio da izbjegne zamku pominjanja Otvorenog Balkana, što je i primjetio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prisustvovao inauguraciji.

Uz Vučića inauguraciji Jakova Milatovića prisustvovali su i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, člna predsjedništva Bosne i Hercegovine Zoran Bećirović, Gabrijel Eskobar specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i drugi.

Svi oni su nakon završetka inauguracije u svojim izjavama izrazili nadu da će se dobra saradnja zemlja iz kojih dolaze i Crne Gore nastaviti i u narednom periodu.

No, ono što je zasigurno najveći rezultat jučerašnjeg događaja kao i dešavanja u prethodnih mjesec i po je kulturna, demokratska tranzicija vlasti.

Prisustvo prethodnog predsjednika Mila Đukanovića, neformalno ćaskanje sa Milatovićem tokom inauguracije, lijepa je slika i snažna poruka koja budi nadu da Crna Gora konačno demokratski sazrijeva.

Primjer koji bi morao postati praksa za sve buduće promjene vlasti.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)