test

Ivanović sa ambasadorima Ukrajine i Palestine: Crna Gora privržena miru i poštovanju međunarodnog humanitarnog prava

Standard

09/11/2023

17:25

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim sastancima, sa ambasadorima Ukrajine Olegom Gerasimenkom, Države Palestine Rabijem Alhantoulijem, zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za političke odnose i politiku bezbjednosti Havierom Kolominom, kao i sa otpravnicom poslova a.i. u Ambasadi Republike Srbije Jelisavetom Čelanović.



U razgovoru sa ambasadorom Ukrajine Olegom Gerasimenkom ministar Ivanović je ocijenio odnose dvije zemlje bliskim i prijateljskim, te izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da u Berlinu o tome razgovara i sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

“Crna Gora će nastaviti da podržava Ukrajinu u borbi za odbranu nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, kao i na planu njenih spoljnopolitičkih aspiracija”, kazao je ministar.

Ambasador Gerasimenko je zahvalio Crnoj Gori na iskrenoj i kontinuiranoj podršci koju pruža Ukrajini od početka ruske agresije.

“Kazao je da su bilateralni odnosi odlični i da su praćeni sadržajnim dijalogom na visokom nivou. Naglasio je, takođe, da narod Ukrajine izuzetno cijeni prijateljski odnos i podršku crnogorskih građana”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka sa ambasadorom Palestine, ministar Ivanović je uputio izraze saučešća porodicama stradalih i kazao da Crna Gora saosjeća sa nevinim palestinskim civilima.

MVP Ivanović – ambasador Palestine

Podsjetio je da je Crna Gora osudila napad Hamasa na Izrael i izrazila podršku pravu na samoodbranu Izraela, dok god je ona u granicama međunarodnog humanitarnog prava.

“Istovremeno, ministar je podsjetio da je Crna Gora uputila pomoć palestinskim izbjeglicama i da će nastaviti da zagovara prekid sukoba, zaštitu civila i uspostavljanje trajnog mira, dodavši da je, na desetoj hitnoj specijalnoj sesiji Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, Crna Gora glasala za rezoluciju koja poziva na hitno i trajno primirje u Gazi, te podržala amandmane kojima se osuđuje terorističko djelovanje Hamasa”, ističe se u saopštenju.

Ivanović je prenio da Crna Gora želi da nastavi sa razvojem dobrih odnosa i sa Palestinom i sa Izraelom, te u tom smislu, u potpunosti podržava dvodržavno rješenje konflikta.

Ambasador Hantouli je zahvalio na pridruživanju Crne Gore pozivima na prekid vatre i zaštitu civila, kao i na finansijskoj pomoći koju je naša zemlja uputila kao znak solidarnosti sa stanovnicima Gaze.

Tokom susreta sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za političke odnose i politiku bezbjednosti Havierom Kolominom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, ministar Ivanović je istakao da će Vlada Crne Gore svoju politiku sprovoditi rukovodeći se strateškim nacionalnim interesima, kroz četiri glavna spoljnopolitička prioriteta: punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, aktivno i kredibilno članstvo u NATO, unaprijeđenje dobrosusjedskih odnosa i jačanje uloge naše države u multilateralnim organizacijama.

MVP Ivanović – zamjenik pomoćnika NATO

“U tom kontekstu posebno je naglasio da će Crna Gora, kao kredibilna članica, nastaviti da podržava NATO politike i doprinosi jedinstvu saveza”, navodi se.

Ministar vanjskih poslova je ukazao da je, iz vizure Crne Gore, pitanje stabilnosti i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana, od krucijalne važnosti i drago nam je da se na nivou cijele Alijanse prepoznaje strateški značaj ovog područja.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara je izrazio zadovoljstvo jasnom evroatlantskom orjentacijom nove Vlade.

“Istakao stratešku važnost Zapadnog Balkana i naglasio da NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti u regionu”, ističe se u saopštenju.

Kolomina je iskazao očekivanje da će Crna Gora ostati snažan saveznik i nastaviti da sprovodi obaveze koje proističu iz članstva u NATO-u.

Ministar je danas razgovarao i sa otpravnicom poslova Ambasade Srbije u Crnoj Gori Jelisavetom Čelanović.

Sagovornici su izrazili spremnost da zajednički rade na afirmaciji bilateralnih, dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, zasnovane na principima međusobnog uvažavanja.

Ivanović – otpravnica poslova a.i. Ambasade Srbije

Ivanović je istakao da regionalna saradnja predstavlja jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, i da će raditi na daljem podsticanju ekonomske saradnje sa susjedima.

Na satanku je izraženo uvjerenje da će imenovanje novog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, kao i Crne Gore u Republici Srbiji, doprinijeti obnavljanju tradicionalnog prijateljstva naših zemalja, utemljenog na principima suverenosti, nezavisnosti i međusobnog poštovanja.

Izvor (naslovna fotografija):

MVP Ivanović – ambasador Ukrajine

Ostavite komentar

Komentari (0)