Izvor:Pobjeda

IZA KULISA: Abazović hitno tražio kadrovske planove da bi masovno zapošljavao i u 2023. godini

Vlada u tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića zatražila je hitno da svi organi državne uprave dostave do 20. februara kadrovske planove za zapošljavanje.

To piše u Informaciji o primjeni instituta kadrovskog planiranja u organima državne uprave i Službi Vlade Crne Gore u 2023. godini.

HITNI PLANOVI
– Zadužuju se organi državne uprave i Služba Vlade Crne Gore, koji nijesu dostavili nacrte kadrovskih planova za 2023. godinu i saglasnost Ministarstva finansija, da iste dostave Upravi za ljudske resurse najkasnije do 20. februara 2023. godine.

Kadrovski plan obuhvata tačan broj službenika na određeno i neodređeno, planirano zapošljavanje, penzionisanje, plan za pripravnike, odnosno obuhvata sve zaposlene u toj godini.

Zbog očigledne žurbe, Vlada je morala posebnim zaključkom da priprijeti državnoj upravi jer je 45 organa državne uprave samo njih 12 dostavilo planove: Ministarstvo finansija, Ministarstvo zdravlja, Direkcija za zaštitu tajnih podataka, Uprava za katastar i državnu imovinu, Uprava za ljudske resurse, Zavod za školstvo, Uprava za saobraćaj, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, Uprava za vode, Uprava za kapitalne projekte, Državni arhiv, Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu i Sekretarijat za zakonodavstvo.

U cilju pripreme kadrovskog plana za 2023. godinu u Zakonom predviđenom roku, Uprava za ljudske resurse je preduzela sve neophodne aktivnosti, tvrde u informaciji.

– Imajući u vidu da Upravi za ljudske resurse svi organi državne uprave i služba Vlade Crne Gore nijesu dostavili nacrte kadrovskih planova za 2023. godinu i saglasnost Ministarstva finansija, predlažemo da Vlada Crne Gore zaduži organe državne uprave i Službu Vlade Crne Gore koji nijesu dostavili nacrte kadrovskih planova za 2023. godinu, da Upravi za ljudske resurse iste dostave najkasnije do 20. februara 2023. godine.

Zahtjevi za hitno dostavljanje kadrovskih planova kao programa zapošljavanja dovode se i u vezu sa predstojećim predsjedničkim izborima, ali i mogućim parlamentarnim izborima. Pobjeda je u seriji tekstova objavila da će stranke „stare“ parlamentarne većine ući u predsjedničku trku sa najmanje 11 hiljada novozapošljenih partijskih aktivista i simpatizera na svim nivoima javne uprave u državi, kao i u elektroenergetskim kompanijama. Sa novim kadrovskim planovima taj broj će biti znatno veći.

Analiza Pobjede i uporedni podaci pokazuju da su Vlada Dritana Abazovića, direktori javnih preduzeća i energetskih kompanija iz DF-a i Demokrata i predsjednici opština u kojima je stara parlamentarna većina na vlasti, omogućili su posljednjih deset mjeseci partijsko zapošljavanje za više od 11 hiljada građana.

DIREKTNO ZAPOŠLJAVANJE

Te informacije je i potvrdio predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji se prije Nove godine pohvalio da je tokom mandata 43. Vlade kreirano preko 10.000 novih radnih mjesta.

Skoro 99 odsto tih ,,kreiranih“ radnih mjesta je u javnom sektoru jer nije bilo otvaranja fabrika izuzev manjeg pogona za proizvodnju čipsa u Tuzima. Plate za tih novih 10 hiljada radnih mjesta su na teretu budžeta države i opština.

Cifra od 10 hiljada mjesta partijskih zapošljavanja ili, kako to Vlada zove ,,kreiranih radnih mjesta“, je porasla na 11 hiljada zbog najava novog zapošljavanja u MUP-u i energetskom sektoru, a biće još veća nakon što nova vlast preuzme lokalne vlasti u Podgorici, ali i Pljevljima gdje se očekuju masovna partijska zapošljavanja u gradskoj administraciji.

Iako će „staru“ parlamentarnu većinu predstavljati, kako sada stvari stoje, najmanje tri predsjednička kandidata, u pitanju je značajna početna prednost u odnosu na kandidate opozicije, imajući u vidu da čak i po terminologiji koja je prihvaćena od strane Evropske komisije jedan zapošljeni donosi četiri „sigurna glasa“.

Sama Vlada je na 28 održanih sjednica u tehničkom mandatu u 2022. godini usvojila 30 kadrovskih planova i sistematizacija u ministarstvima i javnoj upravi kao i 160 odluka o imenovanjima čime je omogućila partijsko zapošljavanje preko tri i po hiljade građana.

Posebno se masovna zapošljavanja pripremaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije kojim je, umjesto projektovanih 2.500 novih radnih mjesta, predviđeno otvaranje preko tri hiljade novih radnih mjesta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Uhapšen Podgoričanin, pijan vrijeđao policajce

Pripadnici saobraćajne policije su u okviru represivnih aktivnosti podnijeli 159 prekršajnih prijava, izdali 1.059 prekršajnih naloga, oduzeli 15...

Za vikend uhapšeno 45 vozača zbog vožnje pod dejstvom...

Pripadnici saobraćajne policije su u okviru represivnih aktivnosti podnijeli 159 prekršajnih prijava, izdali...

Nakon više godina, mještani naselja Beri dobiće novi asfalt

Ekipe Gradskog preduzeća Putevi d.o.o. sjutra će početi sanaciju glavne saobraćajnice kroz selo, kao...

Dačić: Međunarodna zajednica dozvoljava da dođe do sukoba na...

On je za TV Prva ocijenio da međunarodna zajednica praktično dozvoljava da dođe...

Rektor Božović: Upornost ključ uspjeha na Univerzitetu i nakon...

“Na UCG nudimo znanje, razvijanje sposobnosti za kritičko promišljanje i rasplamsavanje strasti ka...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare