Izvor:Pobjeda

IZA KULISA: Milatović obećao liderima DF-a da će ,,lobirati za njih“ kod međunarodne zajednice

Predsjednički kandidat Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović obećao je liderima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću da će sa pozicije predsjednika Crne Gore lobirati kod međunarodne zajednice da najviši predstavnivci DF-a budu dio buduće vlade koja će biti formirana nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, saznaje Pobjeda.

Više izbora Pobjede saopštilo je da je Milatović, čiji pokret otvoreno najavljuje da očekuje poziciju premijera, takvo obećanje dao liderima DF-a na jednom zajedničkom sastanku, ali nije ponudio konkretne kvote, niti pozicije, niti raspodjelu funkcija.

Izvori Pobjede ukazuju da na sastanku lidera DF-a i Jakova Milatovića nije dogovoreno formiranje zajedničkih štabova, kako je to objavljeno u dijelu medija, već je dogovor da se povežu izborni štabovi koji su funkcionisali u vrijeme prvog kruga predsjedničkih izbora.

– Dogovor je da čelni ljudi opština u kojima je DF na vlasti drže govore na skupovima Milatovića kao i da bude uključen DF-ov kol centar za pozive biračima – saopštio je izvor Pobjede koji je dobro upućen u pregovore.

Međunarodna zajednica se posljednjih par godina protivi ulasku DF-a u Vladu, a posebno su eksplicitne Sjedinjene Američke Države koje su preko specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara nekoliko puta saopštile da im ,,ovakav DF nije partner“.

Podgorički Dan izvijestio je prošle sedmice da je sastanak Milatovića i Mandića i Kneževića bio u jednom podgoričkom lokalu odmah nakon prvog kruga predsjedničkih izbora navodeći da je ,,tema njihovog sastanka bila operativna i politička podrška Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila“.

Obećanje Milatovića otvoreno znači da liderima DF-a nijesu zagarantovane funkcije u Vladi i pored njihove podrške kandidatu PES-a, upravo zbog protivljenja međunarodne zajednice, već se nagovještava njihova drugorazredna uloga u budućim političkim procesima.

Sastanak Milatovića sa liderima Fronta se desio prije objave „non pejpera“ Srpske napredne stranke u kome se od Mandića i Kneževića traži bezuslovna podrška PES-u na način da bi zauzvrat potencijalno bili pomoćni dio tzv. centrističkog bloka koji bi bio okosnica buduće vlade.

Kao opcija u „non pejperu“ je pomenuto i uklanjanje lidera DF-a sa svojih pozicija i preseljenje na mjesta u državnoj upravi.

– Naši prijatelji iz Demokratskog fronta će razumeti i biće im potpuno prezentovana ideja stvaranja jake parlamentarne većine koju će podržati Zapad kao centrističku opciju u Crnoj Gori, a koja će po strani ostaviti sve primedbe i opaske o srpskoj ekstremnoj politici kako sa Zapada predstavljaju delovanje Demokratskog fronta – ističe se u strateškoj informaciji SNS, koja je Pobjedi dostavljena iz Beograda.

Prema tom internom dokumentu, potrebno je transformaciju liderstva u DF-u sprovesti ,,u proceduri koja neće trajno narušiti snagu DF-a, a istovremeno će omogućiti strateško partnerstvo sa drugim srpskim političkim grupacijama kao što su Pokret „Evropa sad“ i Demokratska Crna Gora“.

Ističe se i da postoji mogućnost da će sadašnji lideri DF-a iskazivati protivljenje ,,promenama njihove lične pozicije“, ali se i napominje da se ta vrsta nezadovoljstva može neutralisati kroz razne oblike apanaža ili državnih funkcija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare