Joanikije: Ukrajina i Crna Gora po istom scenariju

Mitropolit MPC Crkve Srbije Joanikije kazao je danas u Cetinjskom manastiru da ukrajinska država oduzima crkve pa ih predaje raskolnicima i da to, nama u Crnoj Gori, zvuči poznato.

“Hvala Bogu, nije im uspjelo. Ukrajinska pravoslavna crkva je kanonska crkva, autonomna i jedina priznata od svih Pravoslavnih crkava. Ali, ona u ovim ratnim vremenima trpi zajedno sa svojim narodom. Naročito su opasni oni ratovi koji podijele jedan te isti narod. Prvo su podjele počele u samoj Ukrajini. Međutim, ima ko o tome da priča i govori. Ali prošlo je nekako nezapaženo da su još i ranije Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi otimani hramovi od strane raskolnika”, rekao je Joanikije.

Dodao je da su sada “raskolnici” zajedno sa vlastima Ukrajine došli do Kijevo-pečerske lavre, jedne od najvećih pravoslavnih svetinja na zemljinoj kugli.

“Uzeli su dva velika hrama. Prvo ih je oduzela država, pa ih onda predala raskolnicima. A to nam zvuči poznato. Tako je ovdje trebalo to da bude, tako su i ovdje zamišljali, pa im nije uspjelo, hvala Bogu”, rekao je mitropolit Joanikije.

Na kraju liturgije Joanikije se dotakao i Kosova, povukavši paralelu između “odbrane svetinja” u Crnoj Gori, navodnoga plana da se isto uradi na Kosovu i Ukrajine, “gdje država oduzima crkve i daje ih raskolnicima”.

„Ukrajinska država oduzima crkve pa im predaje raskolnicima, to nama u Crnoj Gori zvuči poznato; Hvala Bogu, nije im uspjelo“, kazao je Joanikije i pojasnio svoje razumijevanje ove teme:

“Ukrajinska pravoslavna crkva je kanonska crkva, autonomna i jedina priznata od svih Pravoslavnih crkava. Ali, ona u ovim ratnim vremenima trpi zajedno sa svojim narodom. Naročito su opasni oni ratovi koji podijele jedan te isti narod. Prvo su podjele počele u samoj Ukrajini. Međutim, ima ko o tome da priča i govori. Ali prošlo je nekako nezapaženo da su još i ranije Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi otimani hramovi od strane raskolnika”.

Ukrajinska pravoslavna crkva, iako je u startu saopštila određene rezerve, ostala je vjerna Moskovskoj patrijaršiji koja bezrezervno poodržava agresiju Rusije na Ukrajinu, tokom koje stradaju desetine hiljada ljudi, gradovi bivaju srušeni do temelja a civbilno stanovništvo trpi teške posljedice hladnoće, jer Rusi sistematski u7ništavaju energetska postrrojenja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

IZBORI U TURSKOJ; Erdogan: Turska pokazala sjajan primjer demokratije

Erdogan je nakon glasanja rekao da je turski narod pokazao odličan primjer demokratije u prvom krugu.

Stoltenberg od Prištine zatražio da ne vuče jednostrane poteze

„Priština i Beograd moraju da se angažuju u dijalogu kojim rukovodi EU kao jedinom načinu za mir...

Državljanin BiH u automobilu krijumčario 12 Kineza

Policija iz Slavonskog Broda saopštila je da su u mjestu Slobodnica u petak, 26. maja, uveče prilikom...

Dugoročna prognoza: Još nije gotovo sa kišom

Tako makar govore dugoročne računarske prognoze, koje predviđaju kako sa kišom još nije gotovo.

Dukljani posjetili plavu grobnicu Crnogoraca, simbol hrabrosti i žrtve...

Na Badnje jutro 1916, brod Brindizi koji je prevozio crnogorske dobrovoljce iz Sjeverne Amerike prema Crnoj Gori,...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Hnd
Hnd
30/01/2023•10:54 10:54

Spc = okupatorska sekta!! Završićete na smetlištu istorije brzija dana!