test

JOŠ 13 DANA KALKULACIJA: Počinje predizborna politička berza u Crnoj Gori

S Rastoder

03/05/2023

06:54

Rok za podnošenje izbornih lista za junske vanredne parlamentarne izbore ističe 16. maja, ali nema još ni naznaka kako će izgledati te liste niti ko će s kim tražiti podršku birača. Čini se da je jedino izvjesno da će Pokret Evropa sad ići samostalno, da će lider Milojko Spajić biti nosilac te da će na toj izbornoj listi biti većinom onih iz Predsjedništva i Glavnog odbora. S obzirom na najavu, moguće je da na listi budu i neki lokalni pokreti i partije sa kojima je PES sarađivao na lokalnim i predsjedničkim izborima.

Ostatak partija još čeka i pregovara u “prijateljskim razgovorima”. Analitičar Zlatko Vujović je prije neki dan rekao da je za procrnogorski, građanski blok najbolje da idu u dvije kolone i to DPS, SDP i SD kao jedna i druga sastavljena od nezavisnih intelektualaca i javnih djelatnika koji nijesu imali dodirne tačke sa ove tri partije. Tako bi se, smatra Vujović spriječilo osipanje glasova i pojačao taj blok. Ipak, iako možda logično, takva kombinatorika je malo vjerovatna zbog određenih procesa pregrupisavanja u samim partijama.

SDP

Socijaldemokratska Partija Raška Konjević je već na neki način najavila samostalan nastup iako je bilo nekih naznaka da razgovaraju sa SD-om. SDP je u finišu predsjedničke kampanje, objavljivanjem audio uratka u kojem je glavni akter bila kandidatkinja te partije za predsjednicu Draginja Vukasnović Stanković, na neki način natjerana na određenu unutarstranačku katarzu i pregrupisavanje. U toj partiji su sigurni u parlamentarni status i pitanje cenzusa se ne postavlja. Sadašnja dva poslanička mjesta su cilj i na izborima u junu, ali će do njih biti teže doći nego 2020. godine. Poslanička lista može biti inovirana ali je skoro izvjesno da će nosilac biti predsjednik Raško Konjević.

SD

Kod SD je slična situacija, s tim što u toj partiji mnogo angažovnije razmišljaju o koalicionoj saradnji, najprije sa DPS-om. Najavljuju inoviranu listu popunjenu sa određenim nezavisnim intelektualcima i javno angažovnim ličnostima kojih i nema previše. Iako smatraju da bi im samostalan nastup donio siguran parlamentarni status neki analitičari ipak sumnjaju u to i vjeruju da bi za tu pariju bilo bolje da se osigura preko neke šire liste, a ona je, logično, sa DPS-om.

DPS

DPS je u najvećem poslu. Promijenili su predsjednika partije, Danijel Živković je u VD stanju i pokušaće da nađe najbolji balans i formulu za nastup na junskim izborima. Izvjesno je da će on biti nosilac liste, ali će sastav ostataka poslaničke liste biti znatno izmijenjen. Očekuje se da ta lista bude izmijenja i do 70 odsto u odnosu na prethodne parlamentarne izbore 2020. godine. To će biti uslovljeno unutarstranačkom katarzom ali i nekim objektivnim okolnostima kao što je odlazak u penziju nekoliko sadašnji poslanika kao što su Ljubo Škrelja, Branko Čavor…I sam vd predsjednik Danijel Živković najavio je velike promjene i novu ponudu.

Biće izazov odlučiti se kako izaći na izbore, da li da i dalje idu sa SDP, SD ili LP ili će ovoga puta probati da traže sopstvenu pravu mjeru izmjerenu na izborima 11. juna. Više sagovornika portala Standard smatra da bi, u kontekstu dešavanja u posljednje tri godine, te stalnog “provlačenja kroz prašinu” nekoliko starih DPS kadrova, prelomilo DPS na samostalan nastup. Zbog toga je skoro izvjesno da na listi ne bi trebao da bude Branimir Gvozdenović, Petar Ivanović, Duško Marković, ali vjerovatno ni Predrag Bošković, Miomir M. Mugoša…

Bez obzira na velike promjene unutar DPS-a utisak je da ta partija može mirnije da odlučuje i da nema toliki pritisak kao na lokalnim i predsjedničkim izborima. Što bi rekao odlazeći premijer Dritan Abazović, situacija je koliko-toliko relaksiranija, pa sam tim i povoljnija za mirnije odlučivanje i dalje najjače partije u državi.

Vjerovatno neće biti dileme oko nosioca liste jer bi to po logici trebao biti Živković, ali ni tu nije sve zakucano.

DUA

Osim SD i LP koji kucaju na vrata DPS-a, tu je i dio albanskih partija, tradicionalnih saveznika, prije svih DUA, koja će takođe odlučivati šta i kako na junskim izborima. Ipak, više sagovornika portala Standard smatra da će albanske partije u CG na izbore ići u dvije kolone.

BOŠNJAČKA STRANKA

Bošnjačka partija se jasno odredila, a njen predsjednik Ervin Ibrahimović je u razgovoru za portal Standard rekao da će se ta partija na izborima pojaviti samostalno te da o postizbornoj saradnji može da se razgovara ali samo sa onima koji djele iste ili slične vrijednosti. Bez obzira što je bilo određenih spekulacija o unutarstranačkom neslaganju oko nekih stvari, samostalan nastup na izborima nije pitanje koje proizvodi različita mišljenja u stranci, ali bi postizborna saradnja u novoj podjeli karata mogla to učiniti. Ako pretpostavimo da će okosnicu većine u budućem savezu činiti PES, Demokrate, URA, te da će im za formiranje vlade trebati još nekoliko glasova, onda je pitanje da li će BS biti spremna za tu podršku. Čini se neizbježnim da hoće, posebno ako to ne bude moguće uraditi sa DPS, SDP i SD. To je tačka koja će od Ibrahimovića tražiti mudrost da uradi najbolje za stranku i bošnjački narod. U BS-u su optimisti i uvjereni da će biti jači nego na izborima 2020. godine te da će u parlament ući sa poslanikom više, odnosno četiri mandata. Ako se bude to ostvarilo onda će BS biti nezaobilazan faktor u postizbornoj matematici i formiranju izvršne vlasti.

DEMOKRATSKI FRONT

S druge strane Demokratski front je u dilemi kako podijeliti pozicije u unutar tog saveza. Koga će oni “nositi” na leđima. Da li će biti mjesta za Radničku partiju, Milačića i njegovu Pravu CG, Jokovićev SNP koji je u padu…Jedno je sigurno da, ako SNP bude dio te grupacije, neće moći da računa na pet poslaničkih funkcija već će biti sveden na Milačićev nivo, odnosno jednog ili dva mjesta u sigurnih dvadesetak.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović kazao je za Adria TV da je taj savez spreman za parlamentarne izbore te da im više nije potrebna široka koalicija.

Kako kaže, još uvijek razmišljaju o načinu nastupa na izborima.

“Ovo je prvi put posle duže vremena da Demokratski front nema tu odgovornost, koju su mu građani davali, da od nas zavisi hoće li Đukanović ili neće biti i dalje na vlasti”, kaže Radunović.

Ističe i da su do sada bili smo široke ruke i davali mandate drugim partijama.

“Kada smo otvarali široko vrata za svakog i ponekad pretjerivali u svemu tome, sad imamo više mogućnosti da se posvetimo malo unutrašnjim stvarima i da se malo više pozabavimo interesom naših partija i našim programskim ciljevima. Obezbijeđeno je u zadnje, dvije-tri godine, da DPS i Milo ne mogu da se vrate, ta opasnost više ne postoji”, zaključio je Radunović.

Dakle, iz ovoga je jasno da će SNP najviše da “plati” te, kao što smo rekli, u eventualnom koaliranju budu znatno “jeftiniji”. Osim njih ni PzP nije više siguran da će imati isti status te da će se i tu pregovarati.

Za nosioca liste se sve više pominje predsjednik DNP-a Milan Knežević koji će dobiti prednost u odnosu na Andriju Mandića. M portal tvrdi da je to odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jer nije tajna da ima veliki uticaj na DF. Kako god bilo, odluka da Knežević bude nosilac liste bi bila i logična s obzirom na to da taj savez na neki način istrošio liderstvo Andrije Mandića, ali i zbog toga što je Knežević nastupima u pralamentu, ali i van njega prikupio dosta simpatija i podrške.

DF u parlamentu trenutno ima 27 poslanika, a sagovornici portala Standard smatraju da će njihova politička moć pasti na mjeru od dvedesetak što bi bio drastičan pad. Analitičari smatraju da je DF podrškom Milatoviću u drugom krugu “iskopao” sam sebi rupu, jer će sada biti teško vratiti glasače i objasniti im kako je Milatović i Evropa sad neko kome ne treba vjerovati.

DEMOKRATSKA CRNA GORA

Demokrate Alekse Bečića će “na leđima nositi” GP URA koja je na ivici cenzusa i kojoj je to jedini spas da sačuva parlamentarni status. Bečićeva partija je na izborima 2020. godine do 10 mandata došla zajedno sa DEMOS-om i Novom ljevicom, a na junskim izborima može do istih 10 ali sa dodatkom GP URA. Procjena je da Demokrate samostalno “vrijede” sedam ili osam mandata te je otuda i koaliranje sa GP URA logična matematika.

Pitanje nosioca liste ovog saveza se ne postavlja i skoro sigurno će to biti lider Aleksa Bečić ali će pitanje pozicioniranja poslnika “sigurnih” za prolaz otvoriti dileme koje će se vjerovatno brzo riješiti.

SNP

Jedna od većih nepoznanica je gdje će SNP. Nekada moćna partija se prema istraživanjima “davi” ispod cenzusa na manje od dva procetna podrške. Ukoliko ne budu zadovoljni ponudom DF-a, a teško da mogu biti, moći će da biraju dva puta – sa Evropom sad ili sa Demokratama i GP URA. Samostalni nastup bi ih vjerovatno definitivno izbacio iz igre, što je nevjerovatna činjenica s obzirom na to da čine okosnicu izvršne vlasti. Na predsjedničkim izborima podržali su Milatovića pa im je to kakav-takav zalog da im PES progleda kroz prste i ponudi im korektan izlaz iz teške situacije. Neće to biti nimalo jednostavno ni za PES jer unutarstranački pritisak raste kako se izbori približavaju i pitanje je hoće li svi biti na stanovištu da Jokovićevu partiju uvuku u svoj sitem izigravajući Liberalnu partiju koja je godinama egzistirala na leđima DPS-a bez stvarne podrške.

Sa druge strane, ni savez u kojem Bečić “riješi i driješi” neće biti lagan. Puno toga treba progutati i sa jedne i sa druge strane ako znamo da su Demokrate neposlušna “ćerka” SNP-a koja se davno odselila i izabrala svoj put, uz svađu i međusobne varnice.

U svakom slučaju za sve navedene kombinacije partije imaju samo dvije sedmice do 16. maja kada ističe rok za predaju izbornih lista, osim ako Abazović ne uspije da nagovori 41. poslanika da ponište Đukanovićev ukaz o raspuštanju parlamenta i nakon toga se raspušteni parlament nanovo samoraspusti. Na taj način, izbori bi najranije mogli biti u julu, a vjerovatnije zbog turističke sezone na jesen.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)