test

Usvojena inicijativa da se Božoviću omogući da upravlja Budvom

Standard

21/04/2023

12:33

Odbornici budvanskog parlamenta rasparvljali su o inicijativi da se uhapšeni prvi čovjek Budve Milo Božović brani sa slobode i vrši funkciju predsjednika Opštine.





Iinicijator DF tvrdi da je u suprotnom ugrožena egzistencija zapolsenih i turistička sezona. Navode da je inicijativu koja je sprovedena u roku tri dana, potpisalo 4 032 građana i da će ona ako se usvoji biti dostavljena vladi, Ministarvu pravde, Višem sudu, Apelacionom sudu i ostalim pavosudnim organima.

Odbornici Fronta tvrde da je Božović legitimni predsjednik opštine te da nije u mogućnosti da vrši zakonska ovlaščenja i nevin je dok se u krivičnom postupku ne dokaže suprotno. Smatraju da su ispunjeni svi zakonski propisi da se mjera pritvora zamjeni nekom drugom adekvatnom mjerom.

Nikola Jovanović (DF) je kao predlagač odluke na osnovu inicijative građana Budve u obrazloženju rekao:

„Radi se o inicijativi koja je sprovedena samo u roku od tri dana, a potpisalo je 4 032 građana i ona se morala uvrstiti kao predlog odluke u dnevni red. Ako se usvoji ova odluka biće dostavljena vladi, Ministarvu pravde, Višem sudu, Apelacionom sudu i ostalim pavosudnim organima. Mi zahtijevamo da se brani sa slobode i vrši funkciju predsjednika Opštine Budva, u suprotnom je ugrožena egzistencija zapolsenih i turistička sezona. Božović je legitimni predsjednik opštine Budva, nije u mogućnosti da vrši zakonska ovlaščenja i nevin je dok se u krivičnom postupku ne dokaže suprotno. Poštujuči prezumciju nevinosti, dok se ne dokaže suprotno. Smatramo da su ispunjeni svi zakonski propisi da se mjera pritvora zamjeni nekom drugom adekvatnom mjerom. Pritvor je najdrastilnija mjera i smatramo da ona u ovom trenutku nije adekatna. Oduzeto mu je pravo da se brani sa slobode, on je javni funkcioner i jedini je ovašćen da zastupa opštinu. Opština Budva na današnji dan nije u mogućosti da funkcioniše. Akcija hapšenja je ispolitizovana u susret parlamentarnim izborima. Garantujemo da će u slučaju izricanja blažih mjera biti dostupan pravosudnim organima.“

Odbornica DF-a Mirjana Gregović poslala je poruku u ime potpisnika inicijative i DF-a da nadležni organi revidiraju mjere i donesu nove, a samim tim omoguće predsjedniku Božoviću da se brani sa slobode.

„Od nastanka se DF zalagao za vladavinu prava. Niko od nas ne bježi pred pravosudnim organima. Mnogi naši funkcioneri su hapšeni i kad je trebalo i kad nije trebalo. Nije bježao ni Milo Božović. Trenutak u kojem je hapšenje izvedeno je problem kao i posljedice koje je hapšenje proizvelo. Pred parlamentarne izbore nekome je u interesu da umanji snagu Demokraskog fronta i da se demorališu naši birači. Posljedica koju je prouzvelo hapšenje predjsednika je nefunkcionisanje opštine. Plate, investicije, socijalna davanja su upitna, u susret sezoni stvaramo lošu sliku turistima i građanima naše opštine. Ovo je antireklama i to je ono što devastira Crnu Goru kao turističku destinaciju“, kazala je Gregović.

Nikola Kralj odbornik DF-a je kazao da su 4 032 potisa dokaz o tome ko su časni ljudi u ovom gradu.

„Nećemo prihvatiti nepravdu i političku igru. Milo Božović koji pripada srpskom narodu smeta, ovo je trenutno prema Milu Božoviću sjutra če biti prema svima nama. Pravda je dostižna i zavisi samo od nas“, kazao je on.

Odbornice DF-a Milena Perović, Bojana Pićan i Anđela Goranović su takođe u svom izlaganju pružile podršku lideru podbjedničke koalcije na lokalnim izborima u Budvi Milu Božoviću.

„Paralela sa hapšenjima lidera DPS-a je jasna, oni su priznali svoju krivicu, Milo Božović nije. Oni su počinili krivična djela u okvirima djelovanja na javnim funkcijama, a optužba protiv Božovića odnosi se na potpuno drugu sferu“, istakla je Goranović u svom izlaganju.

Odornik DPS-a Milan Tičič je u ime kluba odbornika DPS-a odgovorio odbornici Goranović.

„Zamolio bih da se ne vrši zamjena teza, poštujemo prezumciju nevinosti, ne miješamo se u rad tužilaštva. Niko ne povlači paralelu izmeđiu naših funkcionera koji su bili na optuženičkoj klupi zbog zloupotrebe službenog položaja. Molimo da se suzdržite i temu prebacite tamo gdje joj je i mjesto. Mi nismo svojim djelom i pričom uticali da do ovoga dođe“, kazao je Tičić.

Odbornica DF-a Milena Miković Radović se osvrnula na blokadu realizacije kulturnog uzdizanja Budve na putu Evropske prijestonice kultue , dok je Milica Radonjić takođe odbornica DF-anistakla da će i sport u Budvi pretrpjeti poteškoće zbog ove situacije.

Milan Tičić odbornički klub DPS-a kazao je da trenutna situacija izazvala potrese i da neće proći bez novih izbora.

„Smatram da je inicijativa nije na mjestu, da ovo nije do o kojem treba da se raspravlja o ovakvim temama i da je ovo stvar za tužilađtvo i sudstvo da izlazimo iz okvira svojih nadležnosti. Mislim da svojim postupcima pravite štetu Milu Božoviću mislim da treba da koristi pravne ljekove i da svju nevinost dokazuje na sudu. Vaša je krivuca, niste imenovali podpredsjednika, imate većinu koja može da imenuje potpredsjednika. U nama imate partnera da iznesemo ovu sezonu i da iznesemo problem koji se svorio u ineresu svih naših građana. Da da na jesen izažemo na izbore jer ova situacija koja se desila će ostaviti potrese i teško če proći bez raspisivanja izbora. Vidim da je ovo jedna pozornica za parlamentarne izbore, strelice ne treba da budu uperene prema DPSu i imate vi svojih unutrašnjih problema.“, kazao je on.

Krsto Radović iz Demokrata kazao je da Božovića poznaje cijeli svoj život, te da mu je teško da priča o cijeloj ovoj situaciji.

“Vjerujem da će Božović izaći iz ove situacije na zadovoljavajući način. Dajemo podršku nadležnim institucijama. Nadam se da državni organi znaju težinu svega ovoga. Ovdje je problemblokade grada i nemogućno9sti funkcionisanja sistema. Miiz Demokratske Crne Gore daćemo svoj doprinos da građani mogu normalno da funkcionišu. Kaže da želi da vjeruje da je Božović nevin”.

Petar Odžić, odbornik SDP-s istakao je da u odborničkom klubu poštuju prezumciju nevinosti, ali da Budva što prije mora izaći iz ove institucionalne krize, kazao je da neće prisustvovati glasanju.

“Mislim da na ovaj način ne pomažemo gospodinu Božoviću, on ima odličan pravni tim i mislim da može dokazati svoju nevinost. Dizanje ovakve pompe od strane negovog kluba nije potrebno“, istako je on.

Jasna Dokić direktorica DOO Kanalizacije i Vodovod Budva kazala je da je Božović uhapšen da bi se diskreditovao rad DF-a.

“To sve potiče, od jasno mi je kojih centara moći. Tražim da se Božović pusti da se brani sa slobode, da sudski proces bude transparentan i nepristrasan”.

Jovanović je kazao da hapšenje Božovića ima pravni aspekt.

“Božović je velikom većinom izabran za predsjednika Opštine. Božovića u ovom gradu poštuju svi bez obzira na političku pripadnost. Njega su svi gledali kao sugrađanina kao prijateljai brata. Božović je unazad 30 godina bio jedan od prvaka koji se borio protiv DPS-a, korupcije. Nikad se nije mogao naći na suprotnoj strani jer njegov moralni kodeks to nije dozvoljavao. Siguran sam da u svom životu nikad nije uradio ništa što je nečasno”.

Govoreći o najavljenom protestu, Jovanović je apelovao na građane da mirno protestuju.

“Biću prisutan na tom mjestu i iskazaću svoje nezadovoljstvo jer mislim da Budva konačno treba da odbrani sebe da se više ne kriminalizuje”.

Izvor: AntenaM
Izvor (naslovna fotografija):

AntenaM

Ostavite komentar

Komentari (0)