Kad političari ne govore o politici (Lompar): Kao student dobio stipendiju UN-a, svira harmoniku i vješt je u popravljanju obuće

Socijaldemokrate Crne Gore pokrenule su podcast pod nazivom “Ovo smo mi!”, kroz koji će se dio crnogorskih političara predstavljati iz manje poznate perspektive. Gost prvog podcasta bio je Andrija Lompar, član Predsjedništva Socijaldemokrata i nosilac liste na kotorskim izborima, nekadašnji ministar, ali i čovjek sa brojnim neobičnim hobijima.

Doktor Andrija Lompar, koji se dugo bavi politikom, završio je Mašinski fakultet-smjer brodogradarstvo. Magistrirao je na Univerzitetu u Švedskoj 1981. godine, a doktorirao na Univerzitetu Crne Gore 1988. godine. Bio je dekan Fakulteta za pomorstvo i ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore. Profesor je na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru i jedan je od osnivača Socijaldemokrata Crne Gore.

U podcastu Lompar ne govori o svom političkom i profesionalnom angažmanu, već upravo o onim stvarima koje su javnosti manje poznate; govori o svojim interesovanjima i hobijima, porodici, školovanju i brojnim događajima koji su obilježili njegov život.

Na pitanje koji je to zanat u kome mu nijedan drugi političar ne bi mogao izaći na crtu, Lompar je kazao da bi teško nekome priznao da je bolji od njega u popravljanju cipela.

“To je bila jedna epizoda u mom životu kada se dosta teško živjelo. Brat mi je bio obućar, tako da sam mu pomagao jedan višegodišnji period, zajedno smo popravljali cipele i to mi je dobro išlo”, ispričao je on.

Andrija Lompar svira harmoniku, što je bio i talenat njegovog oca, dok je njegova ćerka profesorica flaute. Kaže da mnogi porodicu Lompara vezuju za ljubav prema pjevanju i muzici.

“Nisam siguran da imam talenta, ali volim je, moj otac je svirao harmoniku. Kad sam prestao da se bavim ministarskim poslom kupio sam harmoniku i pomoću jutjub obuka naučio da sviram. Uživam u tome, svaki slobodan trenutak provodim svirajući iako nisam više u godinama kada se lako uči”, kazao je.

Njegova ćerka često se nervira oko toga što mu četvrtine različito traju, ispričao je uz osmijeh.

Jedini student u bivšoj Jugoslaviji koji je dobio stipendiju The International Maritime Organization (UN)

“1987. godine Međunarodna pomorska organizacija, koja ima viziju čistih okeana i sigurnije plovidbe objavila je konkurs za dodjelu međunarodne stipendije i ja sam konkurisao, ali bio je to splet srećnih okolnosti. Jednu stipendiju dodijelili su Jugoslaviji, bilo je prijavljeno pedesetak kandidata i ja sam je dobio. Dvije godine sam proveo u Švedskoj, a magistraturu sam završio 1989. godine”, ispričao je Lompar.

Njegova želja bila je da završi studije astronomije, ali je odustao od toga budući da je tada bila dosta nepoznata i teško se nalazio posao, a on je imao potrebu da se što prije zaposli i doprinese standardu svoje porodice.

Cijelu epizodu podcasta možete pogledati na linku:

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Raste broj zaraženih u Austriji, žarište u Beču

Glavni grad Austrije, Beč, ponovo je glavno žarište sa 205 novozaraženih, a slijede Štajerska i Gornja Austrija...

Dogodilo se na današnji datum, 22. septembar

1241. - Islandski pisac i istoričar Sturulson Snori, autor najobimnije sage o norveškim kraljevima, ubijen je u...

Danas nam stiže jesen

Jesen će za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte početi danas u 15 časova i 30 minuta.

U Mađarskoj još 633 zaraženih, osmoro preminulo

Prema podacima zvaničnog sajta koronavirus.gov.hu, broj oboljelih se od posljednjeg presjeka povećao za 633, čime je ukupno...

U Baru 111 osoba zaraženih koronavirusom

“U izvjesnoj mjeri se smanjio broj naših sugrađana koji se nalaze pod pojačanim nadzorom – trenutno ih...

NAJČITANIJE

NEMA VIŠE ČEKANJA: Medojevićev PzP sa svojih pet poslanika...

Tvrd stav Abazovićeve koalicije o tome ko može biti dio vlasti, a ko...

Knežević i Mandić bez dogovora sa Abazovićem i pored...

Do sastanka lidera DF-a sa Abazovićem uz posredništvo SPC došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne...

MEDOJEVIĆ: “URA sa četiri mandata ucjenjuje, šta vam tu...

Insistiranje koalicije Crno na bijelo ili tačnije građanskog pokreta URA na ekspertskoj vladi,...

Ko pomene četnike i Amfilohija ne gine mu krivična...

Javnost je upoznata sa prijavom koju je ova NVO podnijela protiv novinara i publiciste Ranka Đonovića zbog autorskog teksta...

Balkan šokiran: Četnik premijer Crne Gore?

Do juče “anonimni” univerzitetski profesor, predvodnik najjače opozicione liste na nedavnim izborima, koji se za širu javnost...

Komentari

avatar