test

KALAČ ZA STANDARD: SPP nije i ne može biti na strani koja Crnu Goru vuče sa građanskog koncepta

S Rastoder

11/10/2021

09:31

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je u razgovoru za portal Standard, između ostalog, rekao sa se ta partija u toku izbornog procesa i nakon izbora našla u žarištu medijskog i obavještajno-propagandnog rata kojeg su Crnogorci i Srbi u Crnoj Gori poveli preko leđa Bošnjaka. On ističe da SPP nije i ne može biti na strani koja Crnu Goru vuče sa građanskog koncepta. “Rekonstrukcija vlade za nas je moguća i realna samo na onim početnim pozicijama, a to znači na konceptu ekspertske vlade sa obaveznim uključivanjem predstavnika manjina”, rekao je Kalač.

Nakon 15.septembra, kada se DF i Demokrate postigli međusobni sporazum i formalno pokrenuli inicijativu o rekonstrukciji vlade, Ura se našla na suprotnoj strani od sve vidljivijeg saveza DF -Demokrate. Civis kao dio CNB bloka primjetno se udaljava od Ure, bar kada je pitanje rekonstrukcija vlade, gdje je tu SPP?

SPP, kao članica političke platforme CNB i programski, politički predstavnik bošnjačkog naroda, ostaje u ovom projektu sve dok on daje odgovor na suštinske političke i državne zahtjeve. Prvo, dio smo političkog subjekta koji je donio prvu demokratsku izbornu promjenu vlasti u Crnoj Gori bez koje nema evropskih integracija i nema demokratizacije društva. Drugo, tranzicioni period od višedecenijske vladavine iste političke strukture u novu eru izmjenjivosti vlasti, podrazumijeva vladu koja mora biti okrenuta započetim integrativnim procesima, unapređenju dobrosusjedskih odnosa, primarno sa prvim susjedima, vladu koja poštuje preuzete međunarodne obaveze, ali i vladu koja poštuje i unapređuje ustavne principe, a naročito u dijelu manjinskih prava.

Na ovom posljednjem pitanju već imamo ozbiljnijih problema, jer ova vlada, iako je u početnom sporazumu najavila odgovarajuće učešće predstavnika manjina, to nije ispoštovala. Ali, vratimo se na pitanje. SPP nije i ne može biti na strani koja Crnu Goru vuče sa građanskog koncepta. Rekonstrukcija vlade za nas je moguća i realna samo na onim početnim pozicijama, a to znači na konceptu ekspertske vlade sa obaveznim uključivanjem predstavnika manjina. CNB je u izbornom procesu, zahvaljujući primarno SPP-u  osvojila nekoliko hiljada glasova Bošnjaka, koji su upravo kao “tas na vagi” donijeli taj historijski preokret i prvu demokratsku smjenu vlasti. To je bio hrabar i odvažan politički iskorak SPP-a, ali taj korak istovremeno nosi i odgovornost za dalji razvoj demokratije u Crnoj Gori i dalje podizanje građanske i proevropske svijesti u Crnoj Gori. SPP nije i ne može biti na strani koja Crnu Goru vuče sa građanskog koncepta. Rekonstrukcija vlade za nas je moguća i realna samo na onim početnim pozicijama, a to znači na konceptu ekspertske vlade sa obaveznim uključivanjem predstavnika manjina. Zato je važno istrajati na početnom tranzicionom ekspertskom modelu vlasti i svakako u hodu otklanjati slabosti koje su evidentne.

Pominjete odgovornost prema daljoj budućnosti, znači li to da i vi cijenite da je Crna Gora dovedena u opasnost kao posljedica promijenjene vlasti?

Nerazumna politika DPS-a, politika podjela, korupcije, kriminala, zastoja na putu ka EU je Crnu Goru dovela u opasnost i sve ovo što danas živimo su posljedice te i takve politike. To je jasan stav i zvaničnika u Briselu i upravo zbog toga su podržali ovu vladu, a ne zato što nekoga personalno više vole ili ne vole. Interes EU je stabilna Crna Gora i stabilan Balkan uprkos brojnim izazovima i u samoj EU.
Sa druge strane, rekao sam da je uloga SPP-a u promjeni vlasti značajna, i to sa onim dijelom glasova iz bošnjačkog naroda koji više nije bio spreman da ponavlja istu grešku, da glasa i podržava partije koje riječ politika prevode sa pojmovima kao što su “biznis”, “porodično upošljavanje”, “kupovina glasova” sa evidentnim rezultatom u hiljadama iseljenih Bošnjaka. Stranka pravde i pomirenja se u toku izbornog procesa i nakon izbora našla u žarištu medijskog i obavještajno-propagandnog rata kojeg su Crnogorci i Srbi u Crnoj Gori poveli preko leđa Bošnjaka. Prisjetimo se postizbornih događanja u Pljevljima i u drugim mjestima gdje su na meti bili Bošnjaci i njihova imovina. Zbog svega toga mi s pravom postavljamo pitanje da li je ovo evidentno ubrzano iseljavanje Bošnjaka, ustvari projektovana cijena historijske potrebe pomirenja Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori?

Iz navedenog čini se da vi vjerujete da Ura i SPP danas čine okosnicu građanske Crne Gore, neku vrstu srednjeg puta ili političkog centra koji Crnu Goru može izvući iz, kako ste rekli nagomilanih istorijskih balasti koje Crnu Goru vuku nazad. Koliko je to realno?

SPP je na to pitanje najbolje odgovorila u praktičnom i živom djelovanju kroz Upravu za dijasporu. Uz nevjerovatne pritiske, podmetanja, opstrukcije, ali istovremeno velike napore i direktora Uprave, ali i naše spoljne partijske pomoći, ovaj državni organ svojim radom najbolje pokazuje kako se treba odnositi prema državi i kako se naša dijaspora tretira: prvi put kao razvojni resurs Crne Gore, gdje je svaki naš čovjek u inostranstvu – država Crna Gora, a do sada smo imali da je ovaj državni organ bio isključivo partijski organ, a dijaspora samo za političko podkusurivanje i jednokratnu upotrebu.
SPP je partija koja u svom političkom idealu teži građanskoj Crnoj Gori, ali zbog realne ugroženosti manje brojnih naroda, posebno Bošnjaka, mi smo svoj politički fokus stavili na njihova ustavna prava i na taj način pomažemo da Crna Gora postane više pravna i više građanska.

Demokrate i DF skoro pa uslovljavaju opstanak Vlade sa rekonstrukcijom koja podrazumijeva ulazak političara u Vladu optužujući  GP URA tj. koaliciju CNB da će biti odgovorna za pad vlade ukoliko ne prihvati njihove principe. Uporni su na stavu da je Abazović jedini političar u izvršnoj vlasti ne mareći previše za ponudu URA da se prvo izglasaju zakoni a zatim uđe u priču o modelu rekonstrukcije. Kakav je vaš stav po tom pitanju ? Hoće li opstati vlada ili slijede novi izbori?

Izglasavanje novog tužilačkog savjeta i reforma tužilaštva uz zakon o porijeklu imovine moraju biti iznad svake političke matematike i oni su preduslov za jačanje vladavine prava,  za ekonomski napredak a u konačnici i brže pristupanje EU što je zajednički cilj 90 % građana Crne Gore.
Trenutna politička situacija prevazilazi momenat u kojem se dešava. Ovo više nije borba protiv jednog režima već borba za sistem vrijednosti u kojem želimo da živimo.
Ugrožavanje te borbe, koju smo da podsjetim i sebe i vas, svi odreda, dakla sve tri vladajuće koalicije i svaka partija unutar njih, obećavali građanima prije 30. avgusta i na tim obećanjima došli na vlast, jeste direktno i nedvosmisleno vraćanje na stanje prije 30. avgusta. Nebitno je ko bi sačinjavao tada većinu, jer uništiti priliku koju imamo da promijenimo sistem vrijednosti i tražiti novu priliku na izborima za taj isti posao je nonsens i političko licemjerstvo.
Protiv čega smo se to borili i šta su to građani smijenili 30. avgusta ako to nije
nepotizam, kriminal, loš životni standard, politikanstvo, podjele, diskriminacija po vjerskoj, nacionalnoj ili političkoj pripadnosti, nestabilnost… Zajednički imenitelj svih tih pošasti jeste borba za fotelje. A šta se dešava poslednjih mjesec dana? Klasična borba za fotelje pod izgovorom političke ugroženosti, što svakako nije tačno osim u slučaju manje brojnih naroda, dominantno Bošnjaka, jer trenutno samo Bošnjaka nema u vladi.
Mi nismo bili protiv bivše vlasti zato što je nosila prefiks DPS već zato što je nametnula sistem vrijednosti koji je prijetio da uruši Crnu Goru i sve u njoj. Suludo je očekivati od nas da podržimo isti takav sistem samo zato što će promijeniti ime dominantnog političkog subjekta.

Izvor (naslovna fotografija):

Hazbija Kalač: SPP nije i ne može biti na strani koja Crnu Goru vuče sa građanskog koncepta. Rekonstrukcija vlade za nas je moguća i realna samo na onim početnim pozicijama, a to znači na konceptu ekspertske vlade sa obaveznim uključivanjem predstavnika manjina

Ostavite komentar

Komentari (2)

Hamid

11 Oct. at 12:15

A MRŠ sa tvojom raspalom politikom izdajnickom.

borko

11 Oct. at 09:56

Nikad mi nije jasna ova krilatica ili poštapalica ,,tas na vagi”.Svaka vaga ima tas a poneka i dva i od toga ne zavisi njeno mjere je. Ima li ko da me prosvijetli i objasni o ćemu se radi…

0

11 Oct. at 14:31