Komisija za inovacije DPS: Digitalna transformacija – Crna Gora sigurnim koracima unazad

Digitalizacija i digitalna transformacija – riječi su koje od strane apostolske Vlade u Crnoj Gori čujemo u svakoj propagandnoj poruci.

Međutim u praksi vidimo da i ono što je odavno digitalizovano gubi upotrebu, te se postavlja pitanje gdje smo u tom procesu digitalne transformacije godinu dana nakon “oslobođenja” i preuzimanja vlasti od strane nacionalističko-klerikalne družine amatera, saopšteno je iz Komisije za inovacije Demokratske partije socijalista (DPS).

Napominju da digitalna transformacija predstavlja proces koji je davno započet.

“Donošenjem prve Strategije razvoja informacionog društva, još 2003. godine, kojom je Vlada Crne Gore opredijelila strateški pravac puta digitalizaciji i čiju realizaciju je sprovodila u kontinuitetu u saradnji sa ICT sektorom, institucijama i međunarodnim organizacijama. Napravljen je značajan pomak u prethodnom periodu u razvoju infrastrukture, interoperabilnosti, elektronskog identiteta, elektronskog potpisa, e-zdravstva, e-obrazovanja, e-socijalnog kartona, elektronskih javnih nabavki, e-demokratije, na polju otvorenih podataka i dr.”, poručuje se u saopštenju.

Kako su naveli, prethodne Vlade Crne Gore bile su posvećene digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave.

“U procesu pridruživanja Evropskoj uniji, među prvim otvorenim poglavljima koje je Crna Gora otvorila, još davne 2014. godine je pregovaračko poglavlje deset Informaciono društvo i mediji, dok je pregovaračko poglavlje 25 Nauka i istraživanje otvoreno i privremeno zatvoreno još 2012. godine, čime je spremnost Crne Gore i prethodni rad u oblasti primjene savremenih tehnologija od strane Evropske unije pozitivno ocijenjen i prepoznat. Prethodne Vlade Crne Gore su bile posvećene digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave sa ciljem da javna uprava bude otvorena, transparentna, interoperabilna i dostupna svim građanima”, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, aktuelna vladajuća većina pokušava da “nametne etničku pripadnost po mjerilima zacrtanih ciljeva”.

“Gdje smo danas? Crna Gora je pored svih napora došla u situaciju da se građani obavezuju i pozivaju da tradicionalno podnose zahtjeve, i pored pandemije i rizika okupljanja. Odgovor zašto se ispunjavaju obrasci za ostvarivanje prava na dječiji dodatak neposredno na šalterima, a ne koriste podaci iz baza podataka koji već postoje, crnogorska javnost je brzo dobila zbog toga što ova Vlada želi da nametne etničku pripadnost po mjerilima zacrtanih ciljeva. Ova Vlada ima jasan cilj da nas uvede u duboku nepismenost a digitalna nepismenost je važan dio njihovog plana kako bi unazadili Crnu Goru na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i tako je žrtvovali za interese drugih država”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Više od 8.000 pregleda na Poliklinici, primljeno 878 pacijenata

U dnevnim bolnicama zbrinuta su 1.172 pacijenta. U Urgentnom centru zbrinuta su 1.444 pacijenta. U istom periodu...

Preko 50 odsto bespovratne podrške za investicije u biljnoj...

“Redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, dugoročno će uticati na povećanje obima prerade i obogaćivanje asortimana proizvoda,...

Demokrate: Nije bilo podjele resora u budućoj rekonstruisanoj Vladi...

"Naime, tokom razgovora između Demokrata i DF-a kao dva najveća politička subjekta u vladajućoj većini dogovoreno je...

ODT: Nema krivičnog djela u slučaju privođenja predsjednika i...

Obavještavam vas da se, u vezi sa događajem koji opisujete, nakon obavještenja od ovlašćenog policijskog službenika Odjeljenja...

Katnić otkazao obezbjeđenje: Ministre Sekuloviću, ubuduće ste Vi odgovorni...

“Naime, dana 14.09.2021.godine iz te službe šefu mog obezbjeđenja Mileti Drobnjaku postavljena su pitanja na koja treba da odgovori....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare