Izvor:Pobjeda

KONAČNI OBRAČUN: Vukšić pokušava da završi zadatu agendu

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić prošle sedmice, saznaje Pobjeda, uklonio je i nekoliko preostalih iskusnih operativaca koji su, u koordinaciji sa stranim službama, godinama pratili djelovanje ruskog faktora u našoj zemlji i regionu.

Na njihove pozicije doveo je neiskusne, sebi bliske ljude, i tako je u susret formiranju manjinske vlade Agenciju skoro potpuno „očistio“ od kadrova lojalnih državnim interesima Crne Gore.

– Vukšić dovršava agendu „oslobađanja“ Agencije od iskusnih ljudi, patriota posvećenih zaštiti nacionalnih i državnih interesa i na svim nivoima rada stavlja je u službu srpskih i ruskih agentura – tvrde naši izvori iz ANB.

Ova služba za Vukšićevog mandata potpuno je premrežena srpskim i ruskim agentima, tako da su službe ovih država u posjedu svih informacija kojima raspolaže naša agencija, pa i onih koje dobijaju od partnerskih bezbjednosnih organizacija.

Kako smo već pisali, Vukšić je, iako je na vrijeme imao sve podatke, namjeravao da sakrije informaciju o tajnom sastanku predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića, 20. februara, sa ruskim obavještajcima Spoljne obavještajne službe (SVR) Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovim u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“.

Pobjeda je tu informaciju objavila 26. februara, a naši izvori iz Agencije su kazali da je ovaj tajni sastanak „operativno dokumentovan i proslijeđen vrhu ANB“.

Operativci su imali informaciju o susretu, pa su, kako nam je tada rečeno, radi dodatnog dokumentovanja kontakta, ,,skinuli“ video-zapise sa nadzornih kamera iz centra Danilovgrada.

Podaci operativaca pokazali su da je Bulajić razgovor vodio sa Antipinom, dok je Perišov, kažu, imao zaduženje tzv. ,,kontrapratnje“.

– Operativci Agencije za nacionalnu bezbjednost već duže vrijeme imaju informacije o Antipinu i Perišovu, o njihovim kontaktima, kretanjima, sastancima, o čemu je podrobno upoznat direktor službe Dejan Vukšić – rekli su tada izvori Pobjede iz ANB.

Objasnili su da su ruski obavještajci pod nadzorom nekoliko godina, zbog sumnje da su neprijateljski nastrojeni prema državi i da predstavljaju prijetnju po crnogorsku evroatlantsku orijentaciju.

– Operativna saznanja crnogorskih bezbjednosnih službi ukazuju na to da je kontakt Bulajiću trebalo da posluži za razmjenu stavova o političkoj situaciji. Ruskim obavještajcima je razgovor poslužio ne samo da iskažu stav Moskve, već i da prenesu političke sugestije i instrukcije povodom političkih dešavanja u Crnoj Gori – tvrde izvori Pobjede.

Rekli su i da Agencija, s obzirom na to da je ruski dvojac duže vrijeme pod posebnom opservacijom, ima mnoštvo dokaza o njihovom djelovanju.

Vukšić, međutim, kako tvrde, sve te informacije nije dijelio sa odlazećim potpredsjednikom Vlade i koordinatorom službi bezbjednosti Dritanom Abazovićem, ali je ovaj, ipak, obaviješten o tajnim sastancima.

Samo šest dana nakon što je Pobjeda objavila informaciju o ulozi Antipina i Perišova u našoj zemlji, Ministarstvo vanjskih poslova otkazalo je gostoprimstvo Antipinu. Proglašen je 4. marta za presonu non grata i naloženo mu je da u roku od 72 sata napušti našu državu. Razlog za donošenje ovakve odluke je, kako su istakli, procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Prošle sedmice iz Crne Gore protjeran je i Perišov, zajedno sa još troje kolega iz Ambasade Ruske Federacije.

Prema dostupnim informacijama, Bulajić nije saslušavan o okolnostima tajnog sastanka sa ruskim agentima, ali ni Vukšić zbog skrivanja bitnih informacija o djelovanju dvojice ruskih špijuna.

Bulajić je funkcioner proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta i uporno, iako je tvrdio da neće opstruirati rad Skupštine, odbija da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi, pored ostalog, bio izabran novi šef zakonodavnog doma, nakon što je smijenjen Aleksa Bečić.

I Vukšić je, o čemu smo pisali u više navrata, u Agenciju stigao kao kadar DF-a i na preporuku Crkve Srbije, koja, pored ostalog, zastupa ruske interese i bliska je sa ruskim obavještajcima.

Izvori Pobjede iz Agencije tvrde da ruska špijunska mreža u našoj zemlji vodi „nikad intenzivniju i agilniju kampanju“ kako bi na vlast u Crnoj Gori doveli sebi lojalne strukture – Demokratski front i Demokrate, čime bi riješili „crnogorsko pitanje“.

Bulajić poslije sastanka sa Antipinom saopštio da neće zakazati sjednicu Skupštine

Predsjedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić nakon sastanka, u jeku parlamentarne krize, sa ruskim obavještajcima Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovim 20. februara u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“, javnosti se obratio pet dana kasnije, 25. februara, video porukom i decidirano saopštio da neće zakazati sjednicu parlamenta.

Prije toga se nije izjašnjavao, a njegove kolege poslanici kazali su 17. februara da je na sjednici Kolegijuma sa šefovima poslaničkih klubova bio konstruktivan i kazao „da nema namjeru da opstruira rad Skupštine“.

Samo tri dana kasnije sreo se tajno sa Antipinim u Danilovgradu i 25. februara poručio da neće biti „mijenjanja izborne volje građana“ i da neće zakazati sjednicu Skupštine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odličan trik za testiranje parfema u trgovini

Već vam je poznat onaj osjećaj kada uđete u trgovinu ili parfimeriju te počnete njuškati razne mirise...

Migranti proveli 11 dana na kormilu teretnog broda

Na fotografiji su prikazana tri slijepa putnika kako sjede na kormilu tankera za naftu i hemikalije Alithini...

Povodom Dana Crvenog krsta Milenijum u crvenoj boji

“Zajedno putem humanosti”, navodi se u objavi Crvenog krsta na Facebook-u.

Đurović: Po Ustavu mogu preuzeti funkciju predsjednice države

Ipak, nada se da do toga neće doći. “Zaista se nadam da je dovoljno...

Sjutra oblačno, popodne slabe padavine

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća magla.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare