Konjević: NATO pokazao jedinstvo u djelovanju

NATO je potvrdio opravdanost svog postojanja, a u slučaju agresije Rusije na Ukrajinu pokazao je kvalitet koji mnogi nijesu očekivali – potpuno jedinstvo u djelovanju, istakao je  potpredsjednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević na 2BS forumu koji se održava u Budvi.

”Moj utisak je da je NATO uradio ono što je mogao u datim okolnostima, štiteći svoju NATO teritoriju i dajući maksimalnu pomoć Ukrajini. Taj pristup daje rezultate i obezbijedio je dodatno političko jedinstvo i koheziju koja šalje poruku – rekao je Konjević na panelu “NATO spreman za budućnost – ostaje snažan i otporan”.

Na pitanje kako komentariše aspiracije Ukrajine da postane članica Alijanse, ministar je kazao da Crna Gora razumije sve države koje imaju takve namjere.

”Svaka država samostalno bira svoje bezbjednosne aranžmane. Jedna od ključnih politika NATO-a koja se promovisala je politika otvorenih vrata. Što se tiče Crne Gore, razumijemo svaku državu koja ima tu vrstu interesa”, naglasio je Konjević i podsjetio da je NATO do sada imao devet proširenja.

Ukazao je na promjenu globalnog konteksta nakon rata u Ukrajini i istakao promjenu višedecenijske politike neutralnosti od strane Finske i Švedske, čiji zvaničnici ali i građani sada zagovaraju članstvo njihovih država u NATO.

”U tom kontekstu lako je razumjeti interesovanje da Ukrajina bude dio NATO-a. To će se sigurno rješavati na relaiciji Brisel – Kijev. U NATO-u se donose odluke konsenzusom”, rekao je Konjević.

Komentarišući posljednje sajber napade na Crnu Goru istakao je da istražni timovi koji su došli iz partnerskih država – SAD, Francuske i Velike Britanije sa predstavnicima nadležnih institucija rade na ovom slučaju.

”Kada dobijemo finalne izvještaje ekspertskih timova sigurno ćemo izaći sa onim što budu konkretni rezultati (ko stoji iz sajber napada)”, rekao je Konjević.

Na panelu je konstatovano da je zamjenik generalnog sekretara NATO-a kazao da iza sajber napada stoje ruske grupe.

Osvrćući se na ciljeve sposobnosti, Konjević je kazao da je Ministarstvo odbrane u proteklih pet godina dosta radilo na polju sajber bezbjednosti, da je imala podršku partnera i da je neophodno još dodatno ulagati.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare