test

Kordić, Sekulić i Smailović u Parizu: Uz jedinstvo i solidarnost očuvaće se mir i demokratija u Evropi

Standard

07/03/2022

09:23

Delegacija Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, u sastavu Simonida Kordić, Predrag Sekulić i Amer Smailović, učestvovala je na plenarnom zasijedanju Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata zemalja članica EU (COSAC), koje je organizovano u Parizu 4. i 5. marta 2022.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na dnevnom redu dvodnevnog zasijedanja bile su debate o prvim rezultatima francuskog predsjedavanja Savjetu EU, planu oporavka za Evropu i okončanju krize, te klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji.

Parlamentarci su razgovarali i o Konferenciji o budućnosti Evrope i stanju u Ukrajini, ali i o napretku u radu radnih grupa za unapređenje funkcionisanja COSAC-a.

“Među govornicima su bili predsjednik Vlade Republike Francuske Žan Kasteks, prvi potpredsjednik Evropskog parlamenta Otmar Karas, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica i predsjednik Evropske investicione banke Verner Hojer.

Parlamentarci iz zemalja članica EU, kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo i partnerskih zemalja razmotrili su prioritete EU i inicijative francuskog predsjedavanja u kontekstu trenutne situacije u Evropi, uz poseban osvrt na ratne sukobe u Ukrajini.

Oštro je osuđen napad Rusije na Ukrajinu i pozdravljeni napori Ukrajine za odbranu i očuvanje njene nezavisnosti, te razgovarano o uticaju ovog sukoba na susjedne zemlje, Evropu i svijet, kao i o podršci EU i njenih zemalja članica ukrajinskoj Vladi, građanima i izbjeglicama. Poslanici su saglasni da će se jedino uz jedinstvo, odlučnost i solidarnost očuvati mir i demokratija u Evropi i prevazići humanitarna, ekonomska i energetska kriza”, navodi se u saopštenju. 

Na sastanku je bilo riječi i o bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU, te o značaju dijaloga, parlamentarne diplomatije i kohezije i stabilnosti evropskih institucija za jačanje kolektivne odgovornosti i prevazilaženje izazova.

“U debati o Konferenciji o budućnosti Evrope, parlamentarci su razmotrili očekivanja građana i različitih zemalja članica o ulozi i načinu funkcionisanja Unije i njenih institucija, te razgovarali o narednim koracima u organizaciji Konferencije i pojedinačnih aktivnosti. Među očekivanjima parlamenata zemalja članica EU bila je i aktivnija politika proširenja i ubrzanje procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Članica Odbora za evropske integracije Simonida Kordić istakla je da u svijetu koji se mijenja i u kojem velike političke sile povlače poteze s fokusom na svoje sopstvene interese, Evropa mora pronaći svoju snagu u osjećaju pripadnosti svake nacije EU zajednici. Stoga je podsjetila na značaj slogana francuskog predsjedavanja „Oporavak, snaga i osjećaj pripadnosti“ i istakla da, u cilju oporavka i očuvanja EU vrijednosti i interesa, EU mora ozbiljno da razmotri svoju politiku proširenja i svoj strateški suverenitet i da je samo inkluzija, posebno zemalja kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana, pravi put za oporavak Evrope”, dodaju iz Skupštine. 

Na sastanku je razgovarano i o zdravstvenoj krizi izazvanoj pandemijom COVID-19, kao i o planovima za ekonomski oporavak i otpornost Evrope.

“Posebno je istaknuta važnost jačanja ekonomije EU i podrške ranjivim i posebno važnim sektorima, s posebnim naglaskom na industriju i mala i srednja preduzeća, poljoprivredu i turizam, kao i potreba pune primjene ambicioznih projekata u okviru tzv. EU programa naredne generacije.

U debati o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji, akcenat je stavljen na potrebu jačanja energetske nezavisnosti Unije, tranziciju na „čiste“ industrije i korišćenje obnovljivih izvora energije, te razvijanje zelenije i održivije ekonomije, a istaknut je i značaj digitalne infrastrukture, inovacija i istraživanja u kritičnim tehnologijama”, navodi se. 

Plenarno zasijedanje COSAC-a je organizovano kao dio parlamentarne dimenzije francuskog predsjedavanja Savjetu EU, a domaćini zasijedanja bili su odbori za evropske poslove francuske Nacionalne skupštine i Senata.

Ostavite komentar

Komentari (0)