Izvor:RTCG

Kordić: Značila bi nam politička stabilnost na EU putu

Crna Gora je, kad je u pitanju pregovorački tim i pregovaračka struktura kojom sam upravljala, dala maksimum u tehničkom, strateškom i ekspertskom smislu na polju evropskih integracija, kazala je glavna pregovaračica naše zemlje sa Evropskom unijom Zorka Kordić.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG istakla i da bi nam značila podrška šire političke stabilnosti i ambijenta u kojem će dijalog naći svoje mjesto.

Kordić je kazala da je proces EU integracija potreban crnogorskom društvu kao okvir da radi na svim pitanjima koje opterećuju našu zemlju.

“Zato je vladavina prava u centru ovog procesa. Ona jeste mehanizam uslovljavanja, mi smo svjesni činjenice da je revidirnom metodologijom još dodatni fokus stavljen na privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, ali suština je da je opredijeljenost našeg društva da zajedno, vlada, parlament, pravosuđe, rade na svim reformama kako bismo omogućili dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti”, rekla je Kordić. 

Crna Gora je u takvoj fazi pregovora s EU gdje više nije moguće otvarati poglavlja i brzomjerljivim rezultatima stvarati utisak brzine.

“Jedna je zahtjevnija faza u kojoj svi moraju da razumiju svoj stepen odgovornost”, rekla je Kordić.

Govoreći o Javnom servisu, ona je istakla da je u posljednjem izvještaju konstatovan ograničen napredak u odnosu na ranije godine, što je vezano za formiranje novog Savjeta RTCG, te novu, otvorenu programsku šemu i diversifikaciju programskog sadržaja.

“Jako dobre ocjene u izvještaju je dobila Agencija za sprečavanje korupcije, pa onda odabir novog Savjeta RTCG, izbor predsjednika DIK. Dakle svi koraci koji se čini da nijesu bili dinamika koju smo željeli da imamo, ali koji su značajni elementi koji mogu da formiraju dobru osnovu da se napravi iskorak u vladavini prava”, istakla je Kordić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Prijave poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja od 11. oktobra...

Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na...

Konjević: NATO pokazao jedinstvo u djelovanju

''Moj utisak je da je NATO uradio ono što je mogao u datim...

Đukanović: Crna Gora učvršćuje svoja prijateljstva i čuva zasluženi...

On je čestitao predsjedniku Evropskog savjeta i premijeru Češke na inauguralnom sastanku Evropske...

Objavljeno ko su dobitnici Nobelove nagrade za mir

To su Ales Bijalijacki, bjeloruski aktivista i borac za ljudska prava te dvije...

Unaprijediti bezbjednost tužilaštava i sudova

"Konstatovano je da prostorije državnih tužilaštava i sudova nisu adekvatno obezbijeđene zbog čega...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare