Izvor:RTNK

Kovačević: Nikšić je drevni Onogošt u kom su stolovali nemanjićki kraljevi i carevi

Svečanom sjednicom obilježen je Dan opštine Nikšić. Predsjednik opštine Marko Kovačević rekao je da je Nikšić grad slobode, drevni Onogošt u kom su stolovali i iz njega proglase davali nemanjićki kraljevi i carevi.

Uprkos padu pod Otomansku imperiju, rekao je Kovačević, pleme Nikšić, po kojem je grad dobio ime, dugo vremena pružalo je svoj otpor i borilo se za slobodu naroda.

“Vojvoda Grdan je zajedno sa srpskim patrijarhom Jovanom 1597.godine podigao opštenarodni ustanak protiv Osmanlija i ko mnogo puta su se Nikšićani bunili i podzali na oružje kako bi sačuvali svoju slobodu. Mnoge razure Nikšana i Trebješana o tome svjedoče. Nikšić je svoju slobodu osvojio 8. septembra 1877. godine borbom hrabrih crnogorskih i hercegovačkih ratnika u čiju je čast i spomen podignut i hram Svetog Vasilija Ostroškog koji je najznačajniji simbol ovoga grada. Tu je svoju slobodu potvrdio i 2. novembra 1918. godine oslobođenjem od Austrougara i 18.septembra 1944. godine oslobođenjem od Njemaca”, rekao je Kovačević.

Ovaj posljednji datum je izabran da bude i Dan naše opštine i on, kako kaže Kovačević, nosi poseban značaj “jer oslobođenjem od nacista Nikšić je potvrdio da je protivnik onih ideologija koje su imale za cilj da naš narod razbiju i razdijele u više manjih država kako on ne bi upravljao sam sa sobom već bio sluga tadašnjih centara moći Evrope i svijeta”.

“Želja za narodnim jedinstvom i zajedništvom sačuvala je preduslove da Nikšić postane značajan grad zajedničke i velike države. Kada je situacija postala drugačija nažalost i Nikšić je gubio ono mjesto i poziciju koju je imao. Pa ipak sjećajući se svih boraca za njegovu slobodu i velikih datuma poput današnjeg mi smo dužni da gradimo uslove da Nikšić i u ovome vremenu bude prepoznat kao pokretač razvoja i napretka našeg društva”, naglasio je Kovačević.

On je govorio i o brojnim realizovanim projektima, započetim, kao i brojnim koji će se u narednom periodu realizovati.

“Nikšić je naš grad naše mjesto pod suncem! Svi zajedno smo dužni da uložimo sve što možemo u njegov razvoj i napredak! Gledajmo jedni u drugima prvo Nikšićane i uspjećemo”, poruka je prvog čovjeka nikšićke opštine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Udes u Bijelom Polju, nema povrijeđenih

Do udesa je došlo oko 20.30 časova, kada su se sudarila dva vozila bjelopoljskih registarskih oznaka.

Terzić o sukobu Adžića i Rmandića: Svi koji su...

Apsolutno me ne zanima. Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta god hoće. Mene...

Ženu 17 godina držali u zatočeništvu, ljekari UKC-a RS...

Žena, koju su navodno članovi njene porodice godinama držali u zatočeništvu, primljena je u UKC 12. septembra...

Gazdić: Poglavlje 27 zatvaramo u 2025. godini

Naš najveći izazov u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom je usvajanje briselskih standarda iz oblasti zaštite životne...

Terzić: Abazović i Kovač došli na lice mjesta nakon...

On tvrdi da je uviđaj bio završen prije nego su došli. " Dok ne...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
dragan
dragan
18/09/2023•13:11 13:11

I Turci su stolovali vjekovima pa nije Turski grad.