Krivokapić sa Bjekovićem: Crnoj Gori potrebna vladavina prava i poštovanje ljudskih prava

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sastao se danas sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišom Bjekovićem.


Krivokapić  je naglasio da je pomirenje nasušna potreba crnogorskog društva, te da su podjele i svađe manir koji nam je nametnut, kao model vladanja.

“Za razliku od stare prakse, Crnoj Gori je potrebna vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda”, kazao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić i ombudsman Bjeković saglasili su se da je „pronalaženje modela da se kulturni dijalog izdigne na viši nivo“, obaveza koje se partnerski i odgovorno prihvataju i Vlada i institucija Ombudsmana.

“Sagovornici su se saglasili da je smirivanje političkih tenzija preduslov racionalnom rješavanju brojnih otvorenih pitanja i problema u crnogorskom društvu. Takođe, saglasni su da političko opredjeljenje ne smije biti ograničavajući fakor za kandidature za različita mjesta i pozicije, ali ne smije biti ni jedini ili odlučujući uslov za izbor, več to prevashodno treba da budu reference, profesionalizam i stručnost”,navedeno je u saopštenju.

Bjeković je naglasio da misija Ombudsmana nije da predstavlja „kaznenu ekspediciju“, već da bude „korektiv vlasti“.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda mišljenja je da „postoji dosta prostora da se mnoge stvari poprave“.

“Naš najveć uspjeh je kada se u postupanju prema organima javne vlasti naiđe na otvoren odnos i spremnost da se nepravilnosti ispravljaju i bez formalno date preporuke. U tom odnosu niko ne gubi, a građanin dobija”, naveo je Bjeković.

“Premijer Zdravko Krivokapić i ombudsman Siniša Bjeković, ovom prilikom su razgovarali i o svim iskušenjima i pitanjima zaštite ljudskih prava i sloboda koja je otvorila pandemija Covid 19, kao i o problemima na koje crnogorski građani strpljivo čekaju rješenja, a tiču se između ostalog, slobode izražavanja, osoba sa invaliditetom, porodičnog i vršnjačkog nasilja, nasilja nad ženama, učeničkog prevoza i onlajn nastave, kao i RE populacije.

Premijer Krivokapić je zaključio da je Vladin cilj da 2021. bude godina pravde i da će strategija jačanja institucija, a ne pojedinaca dati odgovor na pitanje kako da od partitokratskog sistema dođemo do meritokratije”, navedeno je u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

EU zaprijetila: Moraćemo da reagujemo

Samo danas je u njima poginulo najmanje 18 ljudi. Borelj...

U Crnoj Gori najviše hospitalizovanih na 100 hiljada stanovnika

U Crnoj Gori su registrovana 72 hospitalizovana na 100 hiljada stanovnika, Srbiji 56,...

Navaljni u kaznenoj koloniji 200 kilometara od Moskve

Gdje se nalazi Navaljni, najpoznatiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, nije bilo poznato...

Češka bi mogla uvesti Sputnjik V i bez odobrenja...

U Češkoj je proteklih sedmica porastao broj slučajeva koronavirusa, pa se ta država...

Prijave protiv devet osoba zbog bakljade u Ulici Vasa...

Naime, podnijete su prekršajne prijave protiv A.M., S.R., S.R., J.V., S.V., I.Š., D.Ž.,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare