LP: Nećemo dozvoliti pretvaranje sekularne države u tamni vilajet

Mitropolit Crkve Srbije u Crnoj Gori, gospodin Joanikije, trebalo bi da prestane da unosi nemir među građane Crne Gore, da izaziva stalne nemire među građanima te da se posveti svom osnovnom poslu, crkvenog lica, koje ne treba da uređuje društveni i državni poredak već da poštuje ustavnu normu o odvojenosti vjerskih zajednica od države, poručeno je iz Liberalne partije.

Kako navode iz LP-a, najnovije izjave Joanikija, kojima bi da uređuje školstvo i prosvjetu i usput sruši Njegošev mauzolej na Lovćenu vjerovatno su odraz njegove euforije i adrenalina koja ga drži od helikopterskog desanta na Cetinje.

Ističu da razumiju da je Joanikije pod utiskom ali kao javno lice, morao bi da razmisli kakve posljedice njegovo djelovanje ostavlja na cjelokupno društvo.

“Svojim ekstremnim stavovima o crnogorskoj naciji I identitetu,koji su izazvali veličanstvene proteste na Cetinju, za koju prognozira da će da nestane kao pečurke poslije kiše, ostaje nejasan kojim metodama je planirao da izvrši to brisanje jednog naroda i to onog najbrojnijeg u Crnoj Gori. Premda mu je naučni uzor Aleksandar Raković, kvazi-istoričar koji je najavljivao genocid na Cetinju i pohod na Crnu Goru “nas 7 miliona na njih 100 hiljada”, iskreno se nadamo da novopostavljeni mitropolit Crkve Srbije nema neke slične, sulude zamisli za “konačno rješenje”, saopšteno je iz ove partije.

Međutim, upozoravaju Joanikija, njegove mentore ali i njegove poslušnike u Vladi Crne Gore, kao što su i ranije mnogo puta upozorili crnogorsku javnost, da se ne igraju sa građanskim identitetom Crne Gore.

“Njihove politikanske igrice i provokacije neće uspjeti da instaitucionalizuju u državni sistem. Crna Gora je sekularna država, svih njenih ljudi, i neće proći pokušaji širenja šovinističkih ideologija i novih podjela građana u etničke i vjerske torove, uvođenjem svještenika u škole i indoktrinacijom đece, koja smo viđeli kako se završava na primjeru njihove učiteljice iz Bara koja je đecu više puta drsko zloupotrijebila”, navedeno je u saopštenju.

Smatraju da je građanma Crne Gore dosta nemira i haosa.

“Podsjećamo još jednom na ono što bi trebao biti postulat g. Joanikiju, hrišćansko učenje o ljubavi među ljudima, praštanju, blagosti, umiljatosti, pa bi valjalo da razmisli da li je i dalje na tom putu, a ako nije da pokuša što prije da se vrati na njega. Dosta je građanima Crne Gore nemira, haosa i tenzija u koje u kontinuitetu pokušavaju da ih uvedu ekstremističke strukture”, zaključeno je u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

Predstavljen glavni projekat Skloništa za napuštene životinje

Darinka Martinović Milošević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora kazala je da je bio poseban izazov izabrati...

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.

U Aziji oduzeto više od 55,6 miliona tableta metamfetamina

„Laos je juče prijavio zapljenu 55,6 miliona tableta metamfetamina i 1.537 kilograma kristal meta“, rekao je Džeremi Daglas,...

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare