Izvor:Pobjeda

Manjinska Vlada predložila više počasnih državljanstava od Krivokapićeve

Premijer Dritan Abazović u periodu od 28. aprila do 1. jula dostavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova 325 prijedloga za prijem u crnogorsko državljanstvo, a u skladu sa programom ekonomskog državljanstva, podaci su Centra za građansko obrazovanje.

U pitanju je ogroman broj prijedloga jer je Vlada Zdravka Krivokapića za vrijeme cijelog svog mandata, od 4. decembra 2020. do 27. aprila 2022. dodijelila rekordnih 319 počasnih državljanstava, što znači da je Vlada Dritana Abazovića na putu da taj rekord sruši za svega tri mjeseca.

Ovi prijedlozi odnose se na 104 aplikanta i 221 člana njihovih porodica.

Informacije Pobjede govore da je kao i u slučaju Krivokapića najveći broj prijedloga išao za aplikante iz bivšeg Sovjetskog Saveza, konkretno Ruske Federacije.

“Preko dvije trećine su građani Ruske Federacije”, kazao je izvor Pobjede.

Prijedlozi Abazovića išli su uprkos nekoliko eksplicitnih upozorenja iz Evropske komisije koji su oštro upozorili vlast u Crnoj Gori da prekine sa tom praksom.

Tako je komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj 14. jula u Podgorici direktno kazao da ,,EU od Crne Gore očekuje da ukine program ekonomskog državljanstva i uskladi viznu politiku sa politikom EU“.

“EU i Crnoj Gori je potrebna snažna politička posvećenost, iskreno angažovanje i uključivanje u izgradnji konsenzusa od strane svih relevantnih institucija i političkih aktera”, naveo je Borelj na zajedničkoj pres konferenciji sa Abazovićem.

Međutim, kako su upozorili iz CGO, opredjeljenje Vlade da ne ukine, već olakša i aktivno sprovodi nove prijedloge za prijem suprotno je evropskoj agendi i direktno je ignorisanje brojnih upozorenja zvaničnika EU.

PODACI

Za vrijeme Krivokapićeve vlade građanima Rusije je dato čak 257 pasoša, NR Kine 47, Libana 26, Egipta 14, Pakistana 12, Turkmenistana devet, Ukrajine šest, Kazahstana šest, Kraljevine Saudijske Arabije pet, SAD, Indije, Vijetnama, Turske, Južnoafričke Republike po četiri, Bjelorusije i Hong Konga po tri i Irana jedan pasoš.

U periodu od 7. decembra 2020. do 15. februara 2022. godine preko programa ekonomskog državljanstva, koji je usvojila Vlada Zdravka Krivokapića, država je inkasirala više od 73 miliona eura. Od tog iznosa, dvije trećine, odnosno više od 50 miliona uložili su građani Rusije.

U non-pejperu Evropske komisije za poglavlja 23 i 24 se podsjeća da je u decembru 2021. godine Crna Gora produžila program ekonomskog državljanstva do kraja 2022, suprotno preporukama iz Izvještaja o Crnoj Gori za 2021. i iz Četvrtog izvještaja Mehanizma za suspenziju viza.

U izvještaju Mehanizma za suspenziju viza, Evropska komisija je preporučila Crnoj Gori da što prije ukine šemu državljanstva u zamjenu za investicije.

Vlada Crne Gore je na elektronskoj sjednici 30. decembra 2021. donijela odluku da će biti produžen ,,Program za sticanje državljanstva posredstvom investicija“ za još godinu, odnosno do kraja 2022. godine.

Evropski parlament je na sjednici od 9. marta 2022. godine usvojio Rezoluciju o zakonodavnoj inicijativi u kojoj poziva Evropsku komisiju da do kraja mandata podnese prijedlog mjera koje će imati za cilj postepeno ukidanje ,,zlatnih pasoša“ i regulisanja sticanja boravišta ulaganjem. Evropski parlament, između ostalog, traži da se pravilima EU doprinese borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca, korupcije i utaje poreza, uključujući: stroge provjere podobnosti – provjere članova porodice podnosilaca zahtjeva i izvora finansijskih sredstava.

Popa još u februaru tražila obustavu

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori zatražila je od Vlade Crne Gore još u februaru ove godine da – što je prije moguće – ukine program ekonomskog državljanstva.

U pismu koje je tadašnjem ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću uputila šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa, navodi se da žale zbog odluke crnogorske vlade da program ekonomskog državljanstva produže na godinu.

Popa u pismu podsjeća da je EU konstantno savjetovala Crnu Goru da razmotri obustavu tog programa i da je to naglašeno u godišnjem izvještaju Evropske komisije, sa preporukom da se program obustavi što prije.

“Uzimamo u obzir odluku Vlade da objavi imena osoba koje su dobile državljanstvo preko programa. Objava bi trebalo da bude kompletna i iscrpna kako bi se omogućio adekvatan nadzor”, navela je tada Popa.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

“Snus” lako dostupan tinejdžerima, nadležni ne znaju otkud u...

Kada je maloljetni sin Lidiju Janković pitao za mišljenje i dozvolu da proba...

AUTO-PUT DAJE REZULTATE; UP za Standard: Od otvaranja auto-puta...

Uprava policije, u odgovorima dostavljenim portalu Standard, navodi da  se od otvaranja auto-puta...

Danas oblačno, povremeno kiša

Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku biće uglavnom suvo. Kako je...

Kun: Da zajednički stvaramo bolju budućnost Kine i Crne...

Piše: Fan Kun, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Razvoj...

Putin proglasio aneksiju: Rusija od sada ima četiri nove...

Putin na Crvenom trgu: Pobijedićemo, Rusija ovim ljudima otvara svoje srce  Ruski lider Vladimir...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare