Izvor:Pobjeda

Mihailo: Sljedeće sedmice uputiću zvaničan zahtjev premijeru za sastanak

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo, kako je saopštio Pobjedi, sljedeće sedmice zvanično će uputiti dopis premijeru Dritanu Abazoviću, za pregovore ove vjerske zajednice sa vladinim novoformiranim timom o zaključenju ugovora o uređenju međusobnih odnosa između države i CPC.

– Naš tim će posebno insistirati na zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa Crnogorske pravoslavne crkve koja je bila prepoznata i Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905, kao i na eliminaciji do sada demonstrirane diskriminacije Crnogoraca i Crnogorki pravoslavne vjeroispovijesti u pogledu ostvarivanja prava na slobodu ispovijedanja vjere i pristupa crnogorskim hramovima i crkvama koje su gradili crnogorska bratstva i plemena ili finansirala crnogorska država. Naši hramovi i crkve bili su u posjedu ili je sa njima raspolagala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je ukinuta aktom regenta Aleksandra 1920. godine – naglasio je mitropolit Mihailo za Pobjedu.

Istakao je da „za razliku od nekih drugih subjekata CPC sa Vladom Crne Gore neće voditi tajne ili skrivene razgovore, već će javno obznaniti i sastav tima za pregovore i objaviti prijedlog ugovora koji će biti dostavljen Vladi kao polazna osnova za uređenje međusobnih odnosa“.

– Do sada je CPC bila diskriminisana, posebno u periodu tajnih pregovora koje je vodila Krivokapićeva vlada. Suprotno Ustavu Crne Gore, koji uređuje odvojenost crkve od države i zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije, ta vlada je Crkvu Srbije tretirala kao državnu crkvu Crne Gore, iako i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji su oni donijeli, odnosno mijenjali, zabranjuje takvo postupanje – rekao je mitropolit.

Podsjeća da sve to vrijeme država nije omogućila ravnopravan status Crnogoraca i Crnogorki pravoslavne vjeroispovijesti i njihove pomjesne Crnogorske pravoslavne crkve.

– Ne samo da su povređivali ustavna prava vjerujućih Crnogoraca i Crnogorki, već su direktno kršili i Ustav i zakon na kome je toliko insistirao – naglasio je vladika Mihailo.

On je uvjeren da će se „sve kao ljudi dogovoriti“.

– Što je čije da mu se da i to je jedino rješenje. Država mora da ima u vidu da mi ne tražimo nikakvu milost, mi tražimo pravdu i moraju je primijeniti, jer drugoga rješenja nemaju – poručio je poglavar CPC.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore, a premijer Dritan Abazović kazao je da će za to biti zadužena petočlana komisija i da će ugovor sa Crkvom Srbije biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić izdvojio je mišljenje.

Pobjeda je u srijedu objavila da iako premijer Abazović slavodobitno najavljuje skoro potpisivanje ,,temeljnog ugovora“ sa Crkvom Srbije – stvari ne teku tako glatko i bez problema.

Izvori Pobjede su kazali i da je iz prvobitnog teksta ugovora sa Crkvom Srbije, na kojem je insistirano iz Beograda, izbrisana preambula kojom se ovoj crkvi priznaje ,,kontinuitet pravnog subjektiviteta od 1219. godine“, čime se besprizorno otima crnogorsko sakralno i kulturno nasljeđe i Crna Gora priznaje postojanje Crkve Srbije u Crnoj Gori duže nego što je priznaje država Srbija na svojoj teritoriji.

Objavili smo i da iako u dvije informacije Ministarstva pravde, od prošle i ove sedmice, Crnogorska pravoslavna crkva se izrekom ne pominje, da će Vlada, voljno ili nevoljno, morati da potpiše ugovor i sa njom, s obzirom na to da je upisana u Knjigu evidentiranih vjerskih zajednica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

ŽPCG za STANDARD: Nijesmo u mogućnost da u svim...

Kako navode za prvih pet mjeseci 2022. godine prevezeno je skoro 250.000 putnika, što je za 75...

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

Događaj će se održati u Ulcinju (palata Venezia, Stari grad). 

Novi talas kovid infekcije širom svijeta

Dvije nove podvarijante omikron soja korona virusa koje se brzo šire izazivaju nove...

Saradnja CEDIS – a I EBRD-a na projektima ‘pametnih...

''Projekti koje CEDIS planira da realizuje se poklapaju sa...

MRSS: Subota, nedjelja i ponedjeljak neradni dani za zaposlene...

''Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika ("Službeni list...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare