test

Milatović na otvaranju ESG Adria samit u Tivtu: Crna Gora ima značajnu mjesto na mapi održivosti

Standard

24/04/2024

12:52

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otvorio je danas ESG Adria samit koji se održava u Tivtu.



Na regionalnom događaju posvećenom temama zelene tranzicije, održivog razvoja i odgovornog korporativnog upravljanja, predsjednik Milatović i predsjednica Slovenije Pirc Musar učestvovali su na uvodnom panelu “ Budućnost našeg regiona” tokom kojeg su razgovarali o održivoj perspektivi zemalja regiona.

Tokom obraćanja prisutnima predsjednik je naglasio da je budućnost našeg regiona integracija u EU, te da je u svjetlu svih ekoloških, energetskih i ekonomskih kriza potrebno dodatno staviti fokus na održivi razvoj, ocijenivši da su zelena ekonomija, inovacije i održivi turizam osnova na kojoj Crna Gora može graditi dugoročnu ekonomsku stabilnost.

“Pravičnost i jednake mogućnosti moraju biti osnovni principi na kojima gradimo naše društvo, a osiguravanje jednakog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i pravednim uslovima rada ključno za kreiranje stabilnе ekonomijе”, kazao je Milatović, navodi se u saopštenju njegovog Kabineta.

Napomenuo je, da su na ovom polju Crnoj Gori neophodne korjenite reforme, počev od obrazovnog sistema, zdravstva, pa do ekonomskih politika.

Foto: Predsjednik CG

“Politička volja, institucionalni i društveni kapacitet, kao i znanje, tri su osnovna preduslova za napredak države i društva”, poručio je predsjednik države.

Osim toga, kako je istakao, moramo težiti institucionalnoj stabilnosti, koja je neophodna i za vladavinu prava, kao i za ekonomski razvoj i privlačenje kredibilnih investicija.

Predsjednica Pirc Musar je navela da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da ona mora biti zasnovana na održivom razvoju.

„Kao šef države, uvijek imam na umu razliku između političara i državnika. Političari rade na pobјedi na slјеdećim izborima dok državnici rade za naredne generacije“, navela je Pirc Musar.

Predsjednik države ukazao je i na važnost dobrog korporativnog upravljanja koje, kako je kazao, čini ključni faktor dugoročnog uspjeha.

“Jasne poslovne politike, kvalitetna zakonska rješenja i mehanizmi praćenja nadzora osnovni su preduslovi koji treba da rezultiraju održivim poslovanjem, kako bismo prekinuli sa lošim praksama kojima smo bili svjedoci u prošlosti”, istakao je Milatović.

Na kraju, zaključio je da samo na ovaj način možemo vratiti povjerenje građana u sistem kada je riječ o državnim kompanijama, ali i povjerenje investitora u privatni sektor, te da to treba da bude zajednički zadatak svih donosilaca odluka u našoj zemlji.

Izvor (naslovna fotografija):

Predsjednik CG

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI