Milatović: Puna podrška za unapređenje inovacionog ekosistema Crne Gore

Na današnjem sastanku ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića sa predstavnicima Digital Den Hub-a, Darkom Ivanovićem i Nenadom Novovićem ocijenjeno je da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj inovacija, startpova i unapređenje u oblastima digitalizacije i IT sektora.

„Prepoznajući vrijednost inovacija za cjelokupni ekonomski sektor one zauzimaju visoko mjesto na agendi Vlade Crne Gore, Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrenulo je niz aktivnosti na polju jačanja inovacionih kapaciteta, ali i kreiranja adekvatnog okruženja koje će podsticati razvoj inovacija. Zato želimo da pružimo punu podršku, svima koji dijele zajednički cilj, a to je unapređenje inovacionog ekosistema“, kazao je Milatović.

On je naglasio da je Vlada Crne Gore, pored brojnih aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog okvira, usvojila Program za inovacije 2021-2024.

Cilj Programa za inovacije je, kako dodaje, da na jednom mjestu prikaže sve relevantne programske linije podrške inovacijama koje su planirane u narednom periodu.

Ministarstvo je raspisalo i prvi konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startap projekata, za koji je opredijelilo sredstva u iznosu od 200.000 eura, sa vrijednošću podrške do 20.000 eura po projektu, a na konkurs je pristiglo preko 30 prijava.

„Takođe, Vlada Crne Gore formirala i Fond za inovacije kojim se jasno pokazuje opredjeljenje Crne Gore da još snažnije orjentiše svoj razvoj prema društvu baziranom na inovacijama“, podsjetio je ministar ekonomskog razvoja.

Sagovornici su se saglasili da je od velikog značaja za razvoj ove oblasti zajednička saradnja, da se udruženim snagama, transparentno i uz dijalog, razmjenu iskustava i razumijevanje može dugoročno ostvariti korist na obostrano zadovoljstvo, kako za crnogorsko društvo tako i za ekonomiju.

Kako je saopšteno iz MEK-a, predstavnici Digital den-a predstavili su rad ove organizacije, brojne uspjehe u povezivanju sa uspješnim kompanijama, renomiranim univerzitetima i inovatorima u SAD. Oni su izrazili spremnost da svoj rad dalje promovišu svim državnim institucijama, lokalnim samoupravama i svim subjektima koji žele da daju svoj doprinos u digitalnom razvoju Crne Gore.

Ministar je pohvalio rad ove organizacije koja spaja ideje, inovacije i priprema IT kadrova za izlazak na globalno tržište, a kao najvažnije izdvojio je pomoć koju pružaju startapovima iz Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do sedam stepeni

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, duvaće vjetar povremeno umjeren do jak, na udare...

MPNKS: Bratić govorila jezikom slobode, nije joj na kraj...

Kako su kazali iz MPNKS, DPS-SDP-SD večerašnjim saopštenjima želi opet da Bratić uvuče u svoje nacionalističke igre...

Krivokapić: Kako mogu braniti fotelje oni koji traže nove...

"Upravo zbog fotelja, neki planiraju saradnju sa DPS-om, dok drugi zbog istih fotelja, od samog početka ovu...

Rakočević: Nadam se da nikada više u Crnoj Gori...

“Ovo je, na našu žalost, ministarka u “najboljoj” Vladi CG u njenoj istoriji. Ali na našu sreću,...

Dizdarević: Nekontrolisani izlivi mržnje ministarke Bratić, pravi odraz stavova...

Kako je kazao, nakon skandalozne izjave Bratić može se konstatovati da su maske definitivno pale.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare