Ministar Krivokapić u Njujorku: Neupitna podrška saveznika Crnoj Gori u borbi sa izazovima i uticajima trećih strana

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić tokom posjete Njujorku imao je sastanke sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i šefovima diplomatija država NATO saveznika - Kanade Melani Džoli i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom.

Na početku susreta, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je podsjetio na njegovu posjetu Crnoj Gori 2015. godine u susret NATO članstvu. Razmijenili su mišljenja o posljednjim događajima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim osvrtom na dešavanja u Crnoj Gori. Zajednička ocjena je da posljednji sajber napadi dodatno pokazuju važnost Crne Gore u svjetlu rata u Ukrajini i namjerama da se njenom destabilizacijom ostvare strateški ciljevi protivnika NATO-a.

Krivokapić i Stoltenberg

Tokom prijateljskog razgovora u Njujorku sa šeficom diplomatije Kanade Melani Džoli naglasak je bio na prijetnjama NATO članicama na Balkanu, kao i širem prostoru bezbjednosti kojim se Kanada bavi – Antarktik i ostale oblasti. Kanada kao druga zemlja po površini u svijetu, shvata i pored svoje globalne odgovornosti značaj Balkana za otpornost na maligne uticaje trećih zemalja, posebno Ruske Federacije – ocijenjeno je tokom razgovora. Posljednji sajber napadi na Crnu Goru pokazuju, kako je istaknuto, da se precizno biraju tačke napada, koristeći već dvogodišnje nazadovanje Crne Gore u EU integracijama.

Posebno interesovanje šefica diplomatije Kanade iskazala je za aktivnosti političkih subjekata koji su finansirane od strane ne NATO zemalja. Kanada je obećala veću posvećenost regionu u diplomatskom i odbrambenom formatu.

Tokom četvrtog bilateralnog susreta sa šefom diplomatije Turske Mevlutom Čavušogluom od početka mandata 43. Vlade, apostrofirano je prijateljstvo dva ministra koje traje duže od decenije, te iskazana spremnost za nastavak dinamičnog političkog kontakta kroz uzajamne posjete. Zajedno su razmotrili situaciju na Balkanu, sa posebnim naglaskom na Crnu Goru i BiH.

Izraženo je uvjerenje da će sa stabilnom Vladom uslijediti i riješavanje bilateralnih pitanja iz domena ekonomije i poslovanja turskih kompanija u Crnoj Gori.

Šefovi diplomatija su pozdravili zajednički predstojeći sastanak Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je ministar Krivokapić sazvao u Njujorku kao predsjedavajući, a koji čine 13 članica na prostoru od Turske do Slovenije.

Iskorištena je prilika da šef diplomatije Turske pozove ministra Krivokapića na Antalijski diplomatski forum da bude panelista bez obzira na angažman koji bude imao.

Na marginama 77. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ministar Krivokapić je imao sastanke i sa ministrom vanjskih poslova Palestine Rijadom Al-Malkijem i predstavnicima Jevrejsko-američkog komiteta

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare