Izvor:RTCG

Mitrić: Pitanje povjerenja Vladi prioritet, vanredni izbori neizbježni

Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je već podnijet i on će se po redosledu prvo razmatrati, pa onda ovaj zahtjev za raspuštanje Skupštine, rekao je za Portal RTCG bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore prof.dr Blagota Mitrić. On je podsjetio na ustavne odredbe koje kažu da se Skupština ne može raspustiti za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandata.

“Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je već podnijet i on će se po redosledu prvo razmatrati, pa onda ovaj zahtjev za raspuštanje Skupštine. Za mene je sasvim izvjesno, i kao građanina i kao pravnika, da će predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi biti prihvaćen, i kada bude izglasano nepovjerenje Vladi tog momenta prestaje redovni mandat Vladi i onda obavlja rad do izbora nove vlade. Ona se od tog momenta, prema univerzalnim pravnim pravilima u parlamentarnim demokratijama, nalazi u takozvanom tehničkom mandatu, i nema pravo da donosi bilo kakve važnije odluke, a kamoli tako fundamentalne kao što je raspuštanje Skupštine”, rekao je Mitrić. 

On je rekao da Ustav u članu 92 to sve jasno sadrži i da formalno pravno može da se podnese predlog za raspuštanje Skupštine Crne Gore, ali ako se bude išlo propisanim redosledom, i ako glasanje o nepovjerenju Vladi bude imalo očekivani epilog, onda je predlog za raspuštanje Skupštine Crne Gore pravno suvišan. 

Mitrić kaže da su ovakvim situacijama prijevremeni parlamentarni izbori neizbježni. 

“Sistematskim tumačenjem prvo člana 110, pa 107 pa člana dva Ustava dolazimo do zaključka da su obavezni prijevremeni parlamentarni izbori i da je Skupština dužna da obavijesti predsjednika države o tome ishodu a onda je predsjednik države dužan da raspiše prijevremene parlamentarne izbore za novi saziv Skupštine. Član 105 jasno propisuje ostavku i razješenje Vlade. Ako pada čitava Vlada, onda su obavezni prijevremeni parlamentarni izbori”, kazao je Mitrić.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare